Verden

Charles Taylor dømt til 50 år i fengsel

Her er Charles Taylor i retten i Nederland torsdag før han fikk vite straffen på 50 års fengsel.

FNs spesialdomstol for Sierra Leone har onsdag dømt Liberias tidligere diktator Charles Taylor (64) til 50 års fengsel for krigsforbrytelser.

  • Arild Færaas

Taylor ble i slutten av april funnet skyldig etter en fem år lang rettssak. Onsdag ble han dømt til 50 års fengsel for krigsforbrytelser i Sierra Leona — nabolandet til Liberia, hvor han var diktator. Aktoratet ønsket en dom på 80 år.

Det er FNs spesialdomstol for Sierra Leone, en domstol som ligger i Leidschendam ved Haag i Nederland, som har dømt ham.

Dommer Richard Lussick sa at forbrytelsen i Sierra Leone var blant de mest avskyelige i menneskets historie og at det han var dømt for var kriminalitet «som er ytterst alvorlige når det gjelder omfang og brutalitet».

- Mange uskyldige sivile i Sierra Leone mistet livet eller fikk livet sitt ødelagt som et direkte resultat av Taylors handlinger, sa han videre.

Vil trolig anke

Domstolen har ikke myndighet til å gi dødsstraff eller livstidsstraff, men det skal mye til om Charles Taylor slipper levende ut av fengselet.

Det regnes som sannsynlig at Taylor, som anser seg uskyldig, vil anke. Ankesaken kan ifølge BBC vare i omtrent et halvt år.

Ifølge Guardian viste Taylor ingen følelser da han fikk dommen opplest.

Taylor har anklaget aktoratet for å true og betale vitner i rettssaken.

- En av de mest brutale krigene

Den elleve år lange krigen i Sierra Leone - fra 1991 til 2002 - kalles en av de mest brutale i moderne historie.

Taylor har avvist anklagene, som blant annet gjelder drap, tortur, bruk av barnesoldater, voldtekter og forbrytelser mot menneskeheten. 64-åringen ble dømt på tilsammen elleve punkter.

Taylor er den første tidligere statsleder som dømmes av en internasjonal straffedomstol, og den første som er dømt av en internasjonal straffedomstol siden Nürnberg-prosessen etter den annen verdenskrig.

Ifølge Guardianvil Taylor trolig sone i Storbritannia.

Finansierte egen krig

Aktoratet har knyttet Taylor direkte til omfattende overgrep begått av opprørerne i Sierra Leones Forente revolusjonære front (RUF). Taylor støttet RUF med våpen og penger i bytte mot «bloddiamanter».

Charles Taylor, som selv var involvert i en intern konflikt i Liberia, utnyttet den ustabile situasjonen i nabolandet etter en lang rekke militærkupp og mislykkede forsøk på å gjennomføre frie valg i landet. Taylor finansierte sin egen krig gjennom såkalte bloddiamanter fra nabolandet.

Les også

<span style="font-size:75%">- Jeg ble vekket av to menn <br/> som ga meg diamantene</span>

Taylor er ikke dømt for noe av det han gjorde i sitt eget hjemland.

Opprørerne i Sierra Leone, som Taylor forsynte med våpen, gikk løs på sivile, angrep ubevæpnede landsbyer, kvinner ble voldtatt, alt fra små barn til gamler mennesker fikk armer og ben hugget av, og barn ble bortført og benyttet som soldater.

Les også

  1. Charles Taylor funnet skyldig i krigsforbrytelser

  2. Tiltalt for krigsforbrytelser, voldtekter, slaveri og terrorisme

  3. Charles Taylor for retten mandag