Verden

Partifeller tirrer Trump med Reagan-reklame. Fikk inn millioner da presidenten kalte rådgiverens ektemann «månefjes».

En gruppe republikanske Trump-motstandere refser koronainnsatsen hans. Kampanjen deres ser ut til å hisse opp presidenten.

Da ekteparet Kellyanne og George Conway i januar 2017 feiret innsettelsen av Donald Trump, var de ennå ikke skarpt uenige om presidenten.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Siden 2018 har et ektepar forvirret og forbløffet det politiske Washington: Kellyanne Conway, en høytstående rådgiver i Det hvite hus, har intenst forsvart sin sjef, Donald Trump, i tykt og tynt. Samtidig har ektemannen George Conway, en advokat og republikansk rådgiver, æreskjelt presidenten på det groveste.

Forrige uke grep president Trump telefonen sin og tenkte høyt om forholdet mellom ektefellene Conway:

... because they don’t know how to win, and their so-called Lincoln Project is a disgrace to Honest Abe. I don’t kn ... https://t.co/ej13m0YTtK

«Jeg vet ikke hva Kellyanne gjorde mot sin sinnsforvirrede taper av en ektemann, Månefjes, men det må ha vært svært slemt.»

Natt-Twitter

Uttalelsen kom i en tråd av fire Twitter-meldinger sendt ut klokken kvart på ett om natten. Der skjelte Trump ut Conway og et knippe andre republikanske motstandere som «tapere» og «Rino Republicans». Rino er et nedsettende uttrykk for personer som egentlig ikke hører hjemme i partiet, Republicans In Name Only.

Senere samme dag rakket han ned på George Conway på rullebanen på Andrews-basen.

Da president Donald Trump for noen dager siden reiste til Arizona, snakket han i to minutter med pressen om sin utskjelling av republikanske Trump-motstandere.
Les også

Et halvår før valget leder Biden i alle de viktigste vippestatene. – Jeg tror ikke på målingene, sier Trump.

Reagan-inspirert film

Det som hadde utløst presidentens harme, var en politisk reklamefilm sendt på TV-kanalen Fox News. Den er laget av kampanjegruppen The Lincoln Project, en såkalt Super-Pac. Bak den står George Conway og et knippe andre republikanere som også har uhyre lite til overs for presidenten.

Reklamefilmen refser Trumps innsats mot koronapandemien mens den spiller på en legendarisk reklamefilm for Ronald Reagan fra 1984-valgkampen.

Den Trump-kritiske filmsnutten er kalt «Mourning in America» – Sorg i Amerika. Reagans film het «Morning in America» – Morgen i Amerika.

Mens Reagans 1984-film var ekstremt positiv, er den nye filmen mørk og dyster. Den slutter med å spørre om det «etter fire år til som dette, vil finnes et Amerika». Fortellerstemmen i klippet minner også om Reagans, en republikansk helt etter åtte år som president på 1980-tallet.

Pengene strømmet inn

Trumps tirade mot Conway og gruppen hans fikk imidlertid følger som presidenten kanskje ikke hadde sett for seg. Den dagen meldingene hans gikk ut, strømmet nemlig pengegavene inn til The Lincoln Project.

Over 10 millioner kroner kom inn på én dag. Dermed har de nå råd til å fortsette å sende filmen, blant annet i vippestater der presidentvalget avgjøres til høsten.

Trump har tidligere kalt George Conway for «ektemannen fra helvete». Conway har på sin side jevnt og trutt hånet Trump, som han mener er mentalt forstyrret og uegnet som president. Conway har lagt til «månefjes» i beskrivelsen av seg selv på Twitter.

Les også

Aftenpodden: Disse fem statene som avgjør Trumps skjebne

– Trumps skjøre ego

Trumps høyttenkning om hva advokatens ektefelle eventuelt har gjort mot ham, har ikke dempet tonen. Nå har Conway igjen tatt til orde mot Trump i sin spalte i The Washington Post. Der hevder han at årsaken til Trumps vrede er at presidenten frykter for å bli avslørt som den han er.

«Han lyver uopphørlig, ikke bare slik sosiopater gjør for å narre andre, men også for å forlede seg selv», skriver Conway. Han mener reklameinnslaget har pirket i Trumps skjøre ego.

Fallende koronatillit

Reklamefilmen som hisset opp presidenten, handler om epidemien og Trumps svar på den. Samtidig er meningsmålingene om koronatiltak ikke uten videre lystig lesning i Det hvite hus.

En måling fra Monmouth University Poll, som kom ut denne uken, viser at tiltroen til Trumps koronapolitikk er fallende.

– Trenden tyder på at allmennheten blir stadig mindre fornøyd med Trumps respons på pandemien, sier Monmouth-sjef Patrick Murray i en kommentar til målingen.

Som i mange andre spørsmål er forskjellen skarp mellom hva demokrater og republikanere synes om Trump. Presidenten har blant annet kritisert guvernører som han synes har tatt for hardt imot viruset, og som han synes nøler for mye med å gjenåpne samfunnet.

Men et markant flertall – 69 prosent – er mer redd for at landet skal gjenåpne for tidlig enn for sent. 29 prosent er derimot urolige for at man venter for lenge med gjenåpning og dermed skader økonomien.

  • Her kan du se filmen fra The Lincoln Project, Mourning in America:
  • Og her kan du se Reagan-filmen fra 1984, Morning in America:

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump