Verden

Mandag organiserte han koronastreik. Dagen etter fikk Chris Smalls sparken av nettgiganten.

Etter at flere hadde blitt smittet av koronaviruset, krevde Amazon-ansatte at lageret ble stengt ned og vasket. Mannen bak streiken fikk sparken.

Chris Smalls, ikledd en sort hettegenser, organiserte mandag en streik blant de ansatte ved Amazons varehus i New York mandag. Dagen etter fikk han sparken.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Chris Smalls hadde jobbet fem år for nettgiganten Amazon. Selskapet er kjent for å ha revolusjonert netthandelen og gjort industrien til et av de mest lønnsomme markedene i verden i dag.

Smalls var mellomleder ved et av selskapets lager i New York. Mandag hjalp han til med å organisere en streik blant over hundre ansatte. Dagen etter mistet han jobben.

Streiken kom etter at minst to ansatte ved lageret hadde testet positivt på det nye koronaviruset. De ansatte hevder at langt flere er smittet. Mandag krevde de at varehuset midlertidig måtte stenges ned og vaskes. De krevde også risikotillegg og ytterligere tiltak for å hindre ytterligere smitte.

Selskapet insisterer på at det har tydd til «ekstreme tiltak» for å sikre de ansattes sikkerhet, blant annet gjennom ekstra vasking og utstyr. 800.000 ansatte er blitt tilbudt ubetalt permisjon hvis de ikke er komfortable med å jobbe.

Over hundre Amazon-ansatte i New York streiket mandag.

Amazon: Skulle holdt seg hjemme

I en uttalelse hevder Amazon at grunnen til at Smalls mistet jobben, var fordi han ikke hadde etterfulgt et pålegg om å holde seg i borte fra arbeidsplassen i to uker. Selskapet hevder at han hadde vært i nærkontakt med en medarbeider som er påvist smittet av koronaviruset.

«Til tross for instruksjonene om å holde seg hjemme, møtte han opp ved varehuset», skriver selskapet, som mener at han satt andre ansatte i fare ved å komme til arbeidsplassen.

Smalls mener at han mistet jobben fordi han bidro til å organisere streiken blant de ansatte.

– Det er skammelig å sparke noen etter fem år, fordi de sto opp for kollegene sine, sier Smalls til nettstedet Vice.

Jeffrey Preston «Jeff» Bezos er mest kjent som grunnleggeren av Amazon.com, som han fremdeles leder. I fjor ble han rangert som verdens rikeste mann av magasinet Forbes.

Statsadvokaten vurderer «alle juridiske muligheter»

Ifølge selskapets tidligere uttalelser var den smittede medarbeideren sist på jobb 11. mars. Hadde Smalls blitt eksponert den dagen, skulle karantenen ha vært over 25. mars.

Smalls hevder at Amazon ikke ba ham om å reise hjem før 28. mars, tre uker etter at han hadde vært i kontakt med kollegaen sin.

– Ingen andre ble plassert i karantene, hevder han.

Ingen av de andre som deltok i streiken har mistet jobben, opplyser Amazon i en uttalelse.

Men statsadvokaten i New York, Letitia James, omtaler Amazons avgjørelse om å sparke Smalls som «skammelig».

«Jeg vurderer alle juridiske muligheter», skriver hun på Twitter.

Amazon hevder at kun to ansatte ved varehuset i New York er smittet av koronaviruset. Det stemmer ikke, hevdet de ansatte som streiket mandag.

Koronarammet økonomi

Amazon er i ferd med å ansette 100.000 deltids- og heltidsarbeidere i USA, hvor netthandelen har skutt i været og ordrene har strømmet inn fra millioner av amerikanere som er hjemme på grunn av koronaviruset.

Selskapet har også hevet lønnen til timelønte med 2 dollar i timen ut april for å få dem til å jobbe mer, ifølge selskapet.

Selskaper som Walmart, Dollar General, Pizza Hut og andre er også i ferd med å ansette flere tusen medarbeidere, skriver nyhetsbyrået AP. En rekke selskaper sliter med å etterkomme økningen av handel via nett og takeaway.

Frykter skyhøy arbeidsledighet

Andrew Challenger, visepresident for bemanningsselskapet Challenger, Gray & Christmas, sier at han forventer stor konkurranse for å sikre seg de utlyste stillingene.

– Det er en tsunami av arbeidsledige, sier Challenger til AP.

Presidenten for Federal Reserve Bank of St. Louis, en av 12 regionale reservebanker som utgjør USAs sentralbank, James Bullard, har tidligere sagt at arbeidsledighetstallene i USA kan stige til 30 prosent på grunn av koronaviruset.

Flere nettselskaper og kjederestauranter oppbemanner på grunn av stor pågang i USA. Dette bildet viser Amazon-ansatte ved selskapets varehus i Baltimore i delstaten Maryland.

Mens enkelte selskaper oppbemanner på grunn av stor pågang, går det langt verre på børsene.

Mye tyder på at dette vil bli det verste kvartalet for Wall Street siden finanskrisen i 2008, skriver AP. En rekke selskaper ber allerede om krisehjelp.

Blant de hardest rammet er luftfartsindustrien. I USA har kongressen satt av 50 milliarder dollar – snaut 530 milliarder kroner – til å hjelpe industrien. I dag skriver The Wall Street Journal at selskapet American Airlines vil be myndighetene om 12 milliarder dollar for å komme seg gjennom krisen, altså en drøy fjerdedel av krisepakken.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Amazon
  4. USA