Verden

Er det verste over? Noen land tar de første små steg tilbake til normalen.

Noen land har så smått begynt å åpne igjen etter enkelte tegn til at den verste delen av koronaepidemien kan være over.

Myndighetene deler ut ansiktsmasker til kollektivreisende i Spania. Mandag vendte 300.000 mennesker tilbake til jobben sin i de regionene i landet hvor andre påskedag ikke er helligdag.
 • Kristian Havnes Klemetzen
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Anders Veberg
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hittil er over 120.000 mennesker døde i koronapandemien, og store deler av verdenssamfunnet er stengt.

I en rekke land – også blant de hardest rammede – er det tegn til at toppen er nådd eller nås i nær fremtid. Guvernør Andrew Cuomo i New York, der over 10.000 er døde, har erklært at «det verste kan være over». Han la likevel til én betingelse: « ... hvis vi fortsetter å være smarte».

I New Zealand, et lett rammet land, gir statsminister Jacinda Ardern uttrykk for det samme: Landet kan være forbi det verste, men tiltakene må fortsette.

Dødstall litt ned

På verdensbasis ser dødstallene ut til å ha passert en topp, i hvert fall foreløpig. Flere dager har de vært lavere enn dagene før:

Selv om landene holder på en strategi med i all hovedsak stengte samfunn, lempes det på enkelte koronatiltak flere steder.

 • I Spania vendte mandag 300.000 tilbake til arbeid. Det er over ti dager siden landet registrerte over 800 dødsfall i døgnet. Togene og annen transport begynner så smått å trappe opp igjen.
 • Tirsdag lot Østerrike butikker som er mindre enn 400 kvadratmeter, åpne. 1. mai følger kjøpesentre, frisører og andre forretninger.
 • I Iran, et land blant de først og hardest rammede, er offentlige kontorer gjenåpnet. Utenfor hovedstaden kan småbutikker nå holde åpent. I hovedstaden Teheran skal restriksjoner lettes på senere denne uken.
 • I Italia blir det en begrenset åpning av enkelte typer bedrifter, som barneklesbutikker, bokhandler og skogsdrift.
 • Tsjekkere kan for eksempel igjen kjøpe eller få reparert sykler og handle byggevarer.
 • Polen skal søndag starte en gradvis åpning av bedrifter og samfunnsliv. Helseminister Lukasz Szumowski sier «opptiningen av økonomien bør være gode nyheter».
 • I India er 1,3 milliarder bedt om å holde seg hjemme frem til 3. mai, men det lempes litt. Fattige dagarbeidere og bønder kan om en uke få litt mer bevegelsesfrihet i regioner med lite smitte.
 • I Norge kan en rekke funksjoner igjen være i drift 20. april. Det gjelder blant annet barnehager, psykologer, frisører og hudpleiere.
Blomsterhandler Barbara Kugler kunne tirsdag handle inn blomster til butikken sin på et blomstermarked i Wien med østerrikske myndigheters velsignelse.

Nådd toppen i Europa?

Sebastian Johnston, professor i luftveissykdommer ved Imperial College i London, mener det ser ut som at covid-19-sykdom har nådd toppen i mye av Europa. Han inkluderer Frankrike, Spania, Tyskland, Italia og Storbritannia.

Det var en rapport fra Imperial College som satte fart i tiltak fra flere lands regjeringer, blant annet i Storbritannia.

Johnston frykter nå, ifølge AP, at viruset skal ta av i Latin-Amerika, Afrika og Sørøst-Asia, og han er også urolig for Russland.

Avslappet holdning til fysisk avstand da hjemløse og pendlere mandag sto i denne matkøen i Ahmedabad i India.

Strid i Boris Johnsons rekker

I Storbritannia, der statsminister Boris Johnson har vært innlagt på intensiven, ventes det at stengningen av samfunnet torsdag utvides i ytterligere tre uker. Her er det imidlertid lekket ut en intern uenighet i regjeringen om veien videre.

Ifølge The Times vil noen statsråder anbefale folk å gå på jobb igjen, mens andre vil vente til det er en generell oppfatning blant folk flest om at tiden er inne.

To kvinner tar tirsdag bilder av pelikaner i en ellers tom St. James’ Park i London.

Fortsatt formaninger

I flere av landene som nå åpner litt, presiserer myndighetene at folk fortsatt må være varsomme.

I Spania varslet myndighetene at reglene om å holde avstand skal opprettholdes, også på landets strender, etter at nedstengningen avsluttes.

– Inntil det finnes en vaksine, vil ingenting bli som det var før, sa turistminister María Reyes Maroto i et intervju med El Pais søndag.

I Østerrike, som med unntak av enkelte alpebyer hittil har sluppet forholdsvis lett unna, oppfordret forbundskansler Sebastian Kurz før helgen folk til å fortsette isoleringen.

En skobutikk i Irans hovedstad Teheran desinfiseres i mars. Hovedstadens virksomheter holdes foreløpig utenfor når Iran letter på restriksjonene etter kun kort tid. Teheran må vente til 18. april.

Forsiktig optimisme

Latin-Amerika er en annen region med forsiktig optimisme.

Lenge fryktet ekspertene at koronaviruset ville spre seg som ild i tørt gress i regionen. Her bor de fleste tett i byer, man har en mobil middelklasse og stort sett svake stater. Men, med unntak av i deler av Ecuador, har spredningen foreløpig ikke eksplodert, sier Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo, som nå er mest bekymret for økonomien.

– Smittetallene kan selvfølgelig øke plutselig, og det er nok store mørketall, men foreløpig har det vært roligere enn forventet, sier Bull og peker på at de fleste land i regionen har innført veldig strenge tiltak.

Koronaviruset tar først og fremst livet av eldre syke. En supplerende forklaring på lave dødstall i Latin-Amerika er at dette er en gruppe mennesker som regionens helsevesen uansett ikke har klart å holde i live, sier Bull.

Et ektepar lufter seg i Quito, Ecuador. Landet er et av de hardest rammede landene av koronavirus i Latin-Amerika. Likevel er det optimisme å spore i regionen.

– Det blir ikke bedre

Ikke alle land kan si at det verste er over.

I Russland sa Vladimir Putin, landets president, mandag at «situasjonen forandrer seg fra dag til dag», og at «det blir ikke bedre».

Da Norge stengte ned, erklærte Putin at russiske myndigheter hadde kontroll. De siste ukene er han blitt langt mer negativ i sine uttalelser. Nå er antall smittede i landet over 21.000, og det settes daglige rekorder i nye registrerte pasienter.

De neste ukene blir avgjørende, konkluderte Putin samtidig som et strengt registreringssystem ble igangsatt for hovedstadens borgere.

President Vladimir Putin under et videomøte om spredningen av koronaviruset i Russland.

Forventer økning

Verdens helseorganisasjon (WHO) er også bekymret for utviklingen i Afrika. Selv om kontinentet samlet sett har lave smittetall, øker antall registrerte smittede. Også her er mørketallene trolig høye.

– Hvis trenden fortsetter, vil flere land se en topp i nærmeste fremtid, sa Michel Yao ved WHOs Afrika-program til Reuters.

WHO påpeker at lite reising kan føre til at færre faktisk smittes på landsbygda i afrikanske land, men at et svakt helsevesen også kan føre til at tilfeller ikke oppdages.

Flere land har også her innført svært strenge tiltak, som for eksempel Sør-Afrika. Der sier myndighetene at ingen andre land har klart å stoppe og stabilisere antall nye smittede så raskt.

Personer testes for covid-19 i Johannesburg i Sør-Afrika. Landet har innført streng karantene for sine innbyggere.

Ny vekst?

Samtidig med at noen land løsner opp på de strengeste tiltakene, og noen forbereder seg på en økning, kommer det meldinger om nye koronasmittede i Kina.

Mandag meldte landet om 108 nye tilfeller – det høyeste antallet på seks uker. 98 av disse smittetilfellene har kommet fra utlandet, skriver NTB.

I et annet folkerikt asiatisk land, Indonesia, er smitten og dødstallene fortsatt i vekst med 60 nye dødsfall tirsdag.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset