Verden

Han er Boris Johnsons erstatter. Ekspert mener mange av vikarene ikke er klare for store kriser.

Dominic Raab er Boris Johnsons vikar i Downing Street.

Dominic Raab er Boris Johnsons mest betrodde mann. Nå er det han som skal styre Storbritannia gjennom landets mest alvorlige krise siden krigen.

 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
 • Ingeborg Moe
  Journalist

– Jeg mener Boris Johnson ikke hadde så mange å velge i. Han har dessverre mange uerfarne folk rundt seg og et syltynt team, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Han mener Boris Johnson satte sammen sin regjering og sitt team med rådgivere i rusen etter valgseieren i desember 2019. Mange var solide støttespillere i brexitkampanjen.

– Mange er sterke kampanjepolitikere, men ikke like gode til å håndtere alvorlige kriser som dette, sier han.

På intensiven

Boris Johnson er smittet av det nye koronaviruset og ble søndag sendt fra 10 Downing Street til St. Thomas-sykehuset fordi symptomene på covid-19 ikke ga seg, blant annet hoste og feber. Mandag ettermiddag forverret situasjonen seg, og Johnson måtte over i intensivavdelingen.

Tirsdag ettermiddag lå Boris Johnson fortsatt på intensiven på St. Thomas-sykehuset. Men statsministeren puster selv og er ved godt mot.

Johnson har fått tilført oksygen, men er ikke koblet til respirator, ifølge hans talsmenn. Tirsdag ettermiddag sa de at situasjonen hans var stabil, og at statsministeren var ved godt mot.

Den dramatiske utviklingen gjorde likevel at Johnson, selv om han fortsatt er statsminister, måtte utpeke en stedfortreder til å lede landet i hans fravær.

Valgte den mest erfarne

Boris Johnson hadde i praksis fire valg:

 • Finansminister Rishi Sunak. Han har sittet som finansminister i knapt to måneder, men er totalt ukjent utenfor det nære partikretsen. Han har fått ros for sin håndtering av krisepakkene til næringslivet, men regnes likevel som en junior.
 • Innenriksminister Priti Patel ble valgt til innenriksminister for å bremse innvandringen til Storbritannia og er godt i gang med det. Var også statsråd under Theresa May, men måtte trekke seg. Nå beskyldes hun for mobbing av egne medarbeidere.
To av Boris Johnsons favorittstatsråder, finansminister Rishi Sunak og innenriksminister Priti Patel. Begge to er ferske statsråder.
 • Michael Gove er minister uten portefølje og den mest erfarne i regjeringen. Tidligere nær venn av Johnson, men også den som dolket Boris Johnson i ryggen i kampen om å bli statsminister etter David Camerons fall i 2016. Gove er senere tatt inn i varmen igjen, men Johnson stoler ikke lenger på vennen.
 • Dermed endte han opp med utenriksminister Dominic Raab.

Vikar med svart belte

Dominic Raab (46) er i tillegg til utenriksminister en slags førsteminister, som gjør ham til den første blant likemenn i regjeringen. Nå er det han som leder møtene i Cobra, regjeringens kriseråd.

Utenriksminister Dominic Raab styrer i praksis landet mens Boris Johnson er på sykehus.

Raab er jurist, utdannet ved Cambridge-universitetet og har svart belte i karate. I likhet med Boris Johnson er han ihuga brexit-tilhenger. Han hadde flere poster i Theresa Mays regjering og ble forfremmet til brexit-minister sommeren 2018. Oppgaven var å forhandle frem en avtale med EU om skilsmissen.

Dominic Raab kom tilbake som utenriksminister da Johnson ble statsminister. Her møter Raab og Johnson den amerikanske presidenten, Donald Trump, under Natos toppmøte i London i desember.

Men bare fire måneder etter ga han seg i protest mot resultatet. Da Theresa May selv kastet inn håndkleet i fjor vår og ga seg som statsminister, var Raab en av dem som kjempet om å bli etterfølgeren. Men Boris Johnson trakk det lengste strået.

Selv om Raab nå i praksis fungerer som statsminister, er han ikke det formelt. Catherine Haddon, forsker ved Institute for Government, sier til The Times at det er regjeringen som helhet som tar beslutningene.

Tror vikaren kan sitte lenge

Mustad tror ikke er noe problem om Raab blir sittende som reserve frem til sommeren. Det som er litt spesielt nå, er at Storbritannia ikke har noen visestatsminister, slik David Cameron hadde i Nick Clegg. Raab er en slags førsteminister, eller ren reserve.

– I disse krisetider er det kun én oppgave som gjelder, og det er å lykkes med å få kontroll med koronakrisen. Partipolitikken er opphevet, og mange andre stridsemner er parkert inntil videre. Dermed kan vikaren Raab konsentrere seg om én sak, mener Mustad.

Hva om det verste skjer?

– Hva om det verste skulle skje og Boris Johnson ikke vil komme tilbake som statsminister?

– Da er det klare retningslinjer for det. Og det er et rent partianliggende. Det partiet som vant valget, altså de konservative, styrer den prosessen. Partiet vil utpeke en midlertidig partileder som også automatisk blir statsminister, sier Mustad.

Det er partiledelsen, med generalsekretær og den mektige 1922-gruppen, som bestemmer. Dersom den sittende lederen dør, må det utlyses nyvalg i partikretsen vedkommende kommer fra. Ellers er det fortsatt partiet som velger ny leder, sier Mustad.

Ikke den første statsministeren som blir syk

Det er ikke første gang en sittende britisk statsminister blir syk. Winston Churchill ble alvorlig syk flere ganger i sin regjeringstid.

Den tidligere konservative statsministeren Anthony Eden ble alvorlig syk i 1955, og en annen tidligere konservativ statsminister, Harold Macmillan, ble operert i 1963.

Den som kommer nærmest Boris Johnson i sykdomsforløp, er tidligere statsminister Lloyd George. Han ble alvorlig syk under en influensapandemi (spanskesyken) i 1918 og lå i en periode i respirator.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Boris Johnson
 3. Britisk politikk
 4. Koronaviruset