Verden

Ber FN holde tilbake rapport om krigsforbrytelser

Sri Lankas utenriksminister ber FN om å ikke publisere funnene fra en granskingskommisjon som har undersøkt om det skjedde krigsforbrytelser under borgerkrigen i landet.

Myndighetene på Sri Lanka har bedt FN om å la være å publisere rapporten som tar for seg påstander om krigsforbrytelser under borgerkrigen i landet.

Hvis FN publiserer rapporten, kan det gjøre enorm skade på forsoningsarbeidet etter krigen, advarer landets utenriksminister Gamini Lakshman Peiris.

Peiris påpeker at Sri Lanka aldri har gitt sin godkjenning til FN-granskingen. Generalsekretær Ban Ki-moon ble også advart mot å sette i gang undersøkelser av påstandene om krigsforbrytelser, sier Peiris.

En av grunnene til at panelet ble opprettet, var omfattende rapporter om menneskerettighetsbrudd og massedrap på sivile i den siste fasen av borgerkrigen som tok slutt i mai 2009.

Både regjeringsstyrkene og separatistgruppen Tamiltigrene ble beskyldt for å ha begått krigsforbrytelser.

Erik Solheim, tidligere fredsmegler på Sri Lanka og nåværende miljø— og utviklingsminister, har tidligere uttalt at han mener rapporten må bli offentliggjort.

— Det er veldig naturlig at denne rapporten offentliggjøres. Det er vanskelig å tenke seg at den skulle kunne forbli hemmelig, fortalte Solheim til Aftenposten.

Solheim påpekte at rapporten om mulige krigsforbrytelser er viktig særlig for de mange etterlatte som mistet sine kjære på slutten av krigen og som ønsker svar på hva som skjedde. Det foreligger mange ulike tall på hvor mange som ble drept på slutten av krigen. Og selv om man ikke kjenner de endelige dødstallene, er det bragt på det rene at det er snakk om mange tusen.

Les også

  1. - Rapport om krigsforbrytelser bør offentliggjøres