Verden

Trump vil øke tollen på varer fra Mexico – forsøker presse frem strengere grensekontroll

USA vil øke tollen på alle varer som importeres fra Mexico med 5 prosent frem til det ikke lenger kommer ulovlige innvandrere over grensen, sier Donald Trump.

Torsdag talte Trump under avgangsseremonien til kadettene på U.S. Air Force Academy. Deretter varslet han tolløkning på mexicanske varer.
  • NTB

Tollen kommer til å øke med 5 prosent fra 10. juni og til 10 prosent fra 1. juli dersom «krisen fortsetter», heter det i en uttalelse fra USAs president.

USA vil deretter legge til 5 prosent hver måned frem til den når en topp på 25 prosent 1. oktober. Der vil tollsatsen bli liggende inntil Mexico greier å gjøre noe med strømmen av immigranter inn i USA.

– Tollen kommer gradvis til å øke dersom Mexico ikke stopper de illegale innvandrerne som krysser grensen til USA eller dramatisk reduserer antallet, sier Trump.

I uttalelsen sier Trump at Mexicos «passive samarbeid» med USA om innvandrerne er en «krise og en ekstraordinær trussel mot den nasjonale sikkerheten og økonomien i USA».

Les også

KOMMENTAR: «Europa og USA burde stått sammen mot Kina. Dessverre er veien dit lang», skriver Øystein K. Langberg

– Folk flykter ikke fordi de vil, men fordi de må

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador ber i et åpent brev til Trump om dialog mellom landene for å finne løsninger.

«Jeg er blitt kjent med reaksjonen mot Mexico. Jeg ønsker ikke konfrontasjon med deg», skriver Obrador.

I et åpent brev til president Donald Trump skriver Mexicos president Andrés Manuel López Obrador at folk rømmer fra sine hjem for at de må, ikke for at de vil. Han ber om dialog med USAs president.

Han mener man må fokusere på årsakene til migrantstrømmene, ikke grensekontrollen.

«Mennesker rømmer ikke fra hjemmene sine for at de vil, men for at de må. Det er derfor jeg fra starten av min periode som president har foreslått mer samarbeid for å utvikle og hjelpe mellomamerikanske land med å etablere flere jobber og løse dette ubehagelige problemet som sitter dypt», skriver han.

Videre skriver Obrador at de også prøver å oppfylle landets ansvar, så langt det lar seg gjøre, om å følge menneskerettighetene.

Les også

LES OGSÅ: Stødig og erfaren, eller eldgammel og utdatert? Demokratene er delt i synet på Biden 2020.

Kjepper i hjulene

Uttalelsen til Trump kommer samme dag som Mexico, USA og Canada sendte en nylig forhandlet frem frihandelsavtale til hvert av sine lovgivende organer for å bli vedtatt. Avtalen må formelt vedtas innen 30 dager, og blir den det, vil den tre i kraft innen august.

Trumps varsel om tolløkning kan imidlertid sette kjepper i hjulene.

Handelen over grensen mellom USA og Mexico er stor. Bildet viser lastebiler i kø for å passere grensen ved Ciuad Juarez i Mexico i april.

Statssekretær Jesús Seade i det mexicanske utenriksdepartementet har ledet forhandlingene for Mexico. Han kaller Trump tolløkning «ekstremt alvorlig». Han sier at Mexico kommer til å «reagere kraftig» hvis det skjer.

– Det er katastrofalt. Hvis denne trusselen blir innført, vil det være ekstremt alvorlig, sier han.

Les også

LES OGSÅ: Feirer NATOs 70-årsdag med Trump. Stoltenberg skal overbevise USA om at alliansen ikke er avleggs.

– 1000 over grensen

To timer før Trump meldte om tolløkningen torsdag kveld, skrev han på Twitter at en gruppe på over 1000 ulovlige innvandrere krysset grensen fra Mexico til USA onsdag. I meldingen la han ved en video som viser innvandrerne går gjennom et grensegjerde ved El Paso i Texas i 03-tiden natt til onsdag.

Mexicanske myndigheter bekreftet torsdag at 62 personer rømte fra en flyktningleir i Ciudad Juarez, på den andre siden av grensen for El Paso.

Ifølge myndighetene har det siden april blitt mer og mer vanlig å rømme fra slike leirer fordi de er overfylte og ventetid på visumsøknaden i USA er lang.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Mexico
  4. USA