Verden

Verden overser Afrikas flyktningkriser

Flyktninghjelpens årlige rapport viser at ni av verdens ti mest neglisjerte flyktningkriser er i Afrika.

DR Kongo er nummer to på Flyktninghjelpens liste over verdens mest neglisjerte kriser i 2019. Så langt i år har landet vært preget av gresshoppesvermer, korona og dødelige oversvømmelser, som her ved breddene av Lubiriha-elva øst i landet. Oversvømmelsene har fordrevet rundt en halv million mennesker. Foto: Al-hadji Kudra Maliro / AP / NTB scanpix

 • NTB-Vilde Skorpen Wikan

– Disse krisene rammer millioner av afrikanere på flukt, likevel blir de ignorert og nedprioritert, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

– Fremfor pengestøtte og engasjement blir disse dype krisene møtt med diplomatisk og politisk handlingslammelse, forsvinnende liten mediedekning og en humanitær respons som er svært mangelfull, understreker han.

Rangerer 41 kriser

Rapporten tar for seg den manglende globale responsen på verdens kriser i 2019, hvor mer enn 200.000 mennesker er drevet på flukt. Dette utgjør til sammen 41 flyktningkriser. De er rangert og målt etter tre kriterier: mangel på politisk vilje, mediedekning og pengestøtte.

På toppen av listen ligger vestafrikanske Kamerun, fulgt av DR Kongo og Burkina Faso. Krisen i Venezuela er den eneste av de ti mest oversette krisene som ikke utspiller seg i et afrikansk land.

Sahel dominerer

Særlig er det landene i Sahel som dominerer listen. Flere av disse er preget av en kombinasjon av ekstrem vold og uro, ustabile politiske forhold og sårbarhet for sult og tørke.

Blant annet preges Kamerun av angrep fra den islamistiske militante gruppen Boko Haram i nord, en internkonflikt i vest og innstrømming av flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk i øst.

Blant nykommerne på listen er Niger og Burkina Faso.

Flyktninghjelpen etterlyser en mer aktiv respons fra både det internasjonale samfunnet, journalister og humanitære organisasjoner.

Les mer om

 1. Den sentralafrikanske republikk
 2. Boko Haram
 3. Flyktninghjelpen

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  FN: Behovet for nødhjelp har eksplodert på grunn av pandemien

 2. VERDEN
  Publisert:

  Sultkatastrofe kan følge koronaviruset: 12.000 mennesker hver dag kan dø av sult innen utløpet av 2020

 3. VERDEN
  Publisert:

  Masseflukt til tross for FN-bønn om våpenhvile

 4. VERDEN
  Publisert:

  Hjelpeorganisasjoner slår sultalarm i Syria

 5. VERDEN
  Publisert:

  Etiopia erklærer unntakstilstand etter angrep på militærleir

 6. VERDEN
  Publisert:

  3000 er drept og 900.000 drevet på flukt. Familiefar er med på å lede en uavhengighetskrig fra hjemmekontoret i Norge.