Verden overser Afrikas flyktningkriser

Flyktninghjelpens årlige rapport viser at ni av verdens ti mest neglisjerte flyktningkriser er i Afrika.

DR Kongo er nummer to på Flyktninghjelpens liste over verdens mest neglisjerte kriser i 2019. Så langt i år har landet vært preget av gresshoppesvermer, korona og dødelige oversvømmelser, som her ved breddene av Lubiriha-elva øst i landet. Oversvømmelsene har fordrevet rundt en halv million mennesker.

– Disse krisene rammer millioner av afrikanere på flukt, likevel blir de ignorert og nedprioritert, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

– Fremfor pengestøtte og engasjement blir disse dype krisene møtt med diplomatisk og politisk handlingslammelse, forsvinnende liten mediedekning og en humanitær respons som er svært mangelfull, understreker han.

Rangerer 41 kriser

Rapporten tar for seg den manglende globale responsen på verdens kriser i 2019, hvor mer enn 200.000 mennesker er drevet på flukt. Dette utgjør til sammen 41 flyktningkriser. De er rangert og målt etter tre kriterier: mangel på politisk vilje, mediedekning og pengestøtte.

På toppen av listen ligger vestafrikanske Kamerun, fulgt av DR Kongo og Burkina Faso. Krisen i Venezuela er den eneste av de ti mest oversette krisene som ikke utspiller seg i et afrikansk land.

Sahel dominerer

Særlig er det landene i Sahel som dominerer listen. Flere av disse er preget av en kombinasjon av ekstrem vold og uro, ustabile politiske forhold og sårbarhet for sult og tørke.

Blant annet preges Kamerun av angrep fra den islamistiske militante gruppen Boko Haram i nord, en internkonflikt i vest og innstrømming av flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk i øst.

Blant nykommerne på listen er Niger og Burkina Faso.

Flyktninghjelpen etterlyser en mer aktiv respons fra både det internasjonale samfunnet, journalister og humanitære organisasjoner.