132 smittet av det nye koronaviruset i Italia. Fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst
Tallet på virussmittede i Italia fortsetter å øke. Tre personer har mistet livet og over 50.000 personer oppfordres til å holde seg hjemme. – Folk holder avstand og er mer forsiktige, forteller nordmenn i Venezia.
Nye tilfeller av viruset øker hver time, skriver den italienske avisen La Repubblica. 132 mennesker er innlagt på sykehus, ifølge myndighetene.
Flesteparten av tilfellene er i Lombardia-regionen nord i landet.
Over 50.000 mennesker i en rekke småbyer i regionen er bedt om å holde seg hjemme i frykt for at viruset skal spre seg.
Tre personer i Italia er så langt døde som følge av viruset. Fredag døde en 78 år gammel mann fra Veneto-regionen nordøst i landet.
Italia er dermed det første europeiske landet som kunngjør at en egen statsborger dør som følge av viruset.
Søndag kom også nyheten om at det berømte karnevalet i Venezia er avlyst.
Direkte: Vi følger utviklingen av det nye koronaviruset
Nordmenn i Venezia: Det har vært en stor endring
– Vi er nødt til å ty til drastiske tiltak, sier Venetos regionspresident Luca Zaia.
Gullaug Pless og Gunnhild Bjørnsti er i Venezia for å feire hverandres bursdager. Allerede da de ankom flyplassen i Venezia fikk de målt temperaturen, noe de aldri har opplevd tidligere. Pless forteller at det er masse folk ute på Markusplassen i gondolbyen søndag, men at folk er langt mer forsiktige i dag.
– Bare fra lørdag til søndag har det vært en stor endring. Mange flere bruker munnbind, også italienerne, forteller Bjørnsti over telefonen til Aftenposten.
De to 60-åringene har reist til Venezia for å feire seg selv med stil, noe de gjorde. Ballet de skulle på, ble heldigvis ikke avlyst. Men de opplevde at folk var langt mer forsiktige på grunn av virusutbruddet.
– Folk holder mer avstand og er mer forsiktige, spesielt mot personer fra Asia. Ved bordet vårt satt det en gruppe fra Australia, de likte ikke at asiater satt seg ved bordet og ønsket at de skulle holde avstand, sier Bjørnsti.
Karnevalet i Venezia, som har vart hele februar, skulle etter planen vare til tirsdag. Italias statsminister Giuseppe Conte sier at regjeringen vurderer ytterligere ekstraordinære tiltak for å hindre ytterligere smittespredning i landet.
– Det var en stor glede at alt gikk som planlagt. Det hadde vært tragisk om det hadde blitt avlyst, sier Pless.
Utsetter fotballkamper
Etter et krisemøte i Roma har myndighetene besluttet å avlyse alle søndagens sportsarrangementer i Lombardia- og Veneto-regionene, de to regionene i Nord-Italia som så langt er rammet av viruset.
Flere Serie A-kamper påvirkes av dette, blant annet Inters kamp mot Sampdoria, som nå er utsatt på ubestemt tid.
De to regionene i Nord-Italia er så langt hardest rammet av viruset.
– Spøkelsesby
Utbruddet startet i byen Codogno, like sørøst for Milano. Bybildet er nå sterkt preget av virusfrykten.
– Det er en spøkelsesby. Det er forferdelig for oss. Folk har stengt seg inne i husene sine, og det er ingen i gatene, sier en ung kvinne ved navn Paola.
Virusfrykten har satt sitt preg på flere andre byer i Nord-Italia. I ti byer har skoler, barer og flere andre offentlige institusjoner nå blitt stengt på ubestemt tid, skriver Ritzau.
Avsperrede områder
Myndighetene har også innført flere avsperrede soner hvor det er forbudt å oppholde seg, noe som påvirker titusenvis av mennesker.
Statsministeren sier at politistyrker eller hæren vil gripe inn dersom noen forsøker å forlate eller ta seg inn i de avsperrede områdene.
– Målet er å beskytte helsen til det italienske folk, sier Conte.
Kina: Landets største helsekrise noensinne
– Det nye koronaviruset, som har drept over 2.400 mennesker, er Kinas største helsekrise siden grunnleggelsen i 1949, sa president Xi Jinping da han søndag deltok på et offisielt møte for å koordinere viruset.
Jinping sa videre at det er nødvendig å lære av åpenbare svakheter ved Kinas reaksjon på epidemien, som er en sjelden erkjennelse fra en kinesisk leder.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har berømmet Kina for håndteringen av virusutbruddet.
Kritikken har økt etter at Li Wenliang, den kinesiske legen som ble kjent for å ha forsøkt å varsle om utbruddet av det nye koronaviruset, døde. Det har skapt etterlysning av politisk reform og ytringsfrihet i landet.
– Dette er en krise for oss og en stor test, sa Jinping videre.