Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib-provinsen Syria

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): Tyrkia lover gjengjeldelse etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i et angrep i Idlib i Syria torsdag. Nato-rådet innkalles nå til møte.

Tyrkiskstøttede opprørere tok tilbake kontrollen over byen Saraqeb i Idlib torsdag. Noen timer senere ble en rekke tyrkiske soldater drept i et syrisk luftangrep.

Nato-rådet innkalles til møte fredag etter oppfordring fra Tyrkia for å drøfte situasjonen i Syria etter angrepet som drepte 33 tyrkiske soldater dagen før.

Det er Natos generalsekretær Jens Stoltenberg som på Twitter melder at Nato-rådet, som består av alle de 29 Nato-landenes ambassadører, skal møtes.

Møtet finner sted i Brussel.

Samtidig ber Tyrkia om at det innføres en flyforbudssone over Idlib-provinsen i Syria for å beskytte sivilbefolkningen mot nye luftangrep fra syriske regimestyrker.

– Verdenssamfunnet må handle for å beskytte sivile og innføre en flyforbudssone, sier Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef ved kontoret til president Recep Tayyip Erdogan.

Trappet opp

Syriske regimestyrker med støtte fra Russland har den siste tiden trappet kraftig opp angrepene mot Idlib, som er den siste opprørskontrollerte provinsen i Syria. Samtidig har Tyrkia mange soldater i området for å støtte syriske opprørsstyrker.

Torsdag ble 33 tyrkiske soldater drept i et syrisk luftangrep i provinsen.

Angrepet fant sted ved midnatt norsk tid, i et syrisk luftangrep i Idlib-provinsen, der Tyrkia har tolv observasjonsposter og store militære styrker til støtte for syriske opprørere. I tillegg skal 36 soldater være såret i angrepet og lagt inn på sykehus i Tyrkia.

President Recep Tayyip Erdogan holdt sent torsdag kveld et krisemøte melder flere kilder og Reuters melder at Tyrkias utenriksminister har snakket med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Møtet ble holdt i presidentpalasset og både landets forsvarsminister, utenriksminister, forsvarssjef og etterretningssjef var til stede, melder TV-kanalen NTV.

– På møtet ble det enighet om å besvare handlingen med samme mynt mot det illegitime regimet som har angrepet våre soldater, sa presidentens kommunikasjonsdirektør Fahrettin Altun.

På møtet ble det også konkludert med at Assad-regimet er ansvarlige for drapene på hundretusenvis av syrere.

Tre andre tyrkiske soldater ble drept i andre hendelser tidligere på dagen i Idlib, der den syriske regjeringshæren er i gang med en større offensiv mot opprørskontrollerte områder med støtte fra Russland og Iran.

Reuters melder at Tyrkias utenriksminister har snakket med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg etter angrepet.

Mange skadede tyrkiske soldater er blitt sendt til et sykehus i Hatay i Tyrkia, like ved grensen til Syria.

Regimevennlige Daily Sabah skriver at de tyrkiske soldatene ble drept i et luftangrep utført av Assad-regimets styrker. De legger altså ikke skylden på russerne.

Reaksjoner

Utfallet av angrepet og av møtet fikk både Natos generalsekretær, FN og USA til reagere. Nato og USA fordømmer det syriske angrepet mot den tyrkiske militærkolonnen. FNs generalsekretær uttrykker alvorlig bekymring for det økte spenningsnivået i konflikten og den faren det medfører for sivile i området.

Jens Stoltenberg snakket med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu torsdag kveld. I samtalen ba han om stans i de «vilkårlige luftangrepene fra det syriske regimet og dets støttespiller Russland».

I en presseuttalelse fra USAs utenriksdepartement torsdag fordømmes angrepet der tyrkiske soldater ble drept i Idlib-provinsen nordvest i Syria. Samtidig ber USA det syriske regimet, som har støtte fra Russland og Iran, om umiddelbart å stanse «de avskyelige angrepene».

Grensevakten vil tre tilbake

En av dem som omtaler luftangrepet, er frilansjournalist og forsvarsanalytiker Babak Taghvaee. Han har også lagt ut det som skal være en video av angrepet.

Tyrkiske myndigheter vil ikke lenger stoppe syriske flyktninger fra å reise gjennom Tyrkia for å komme til Europa. Det har en høytstående embetsmann fortalt nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkisk politi, kystvakt og grensekontroll er blitt beordret om å tre tilbake i påvente av flyktningstrømmen fra Idlib i Syria, hvor rundt én million mennesker er fortrengt.

Les også

Jihadister fra hele Syria har strømmet til Idlib og blandet seg med sivile. Det er årsaken til katastrofen som nå kan komme.

President Recep Tayyip Erdogan fra da han møtte pressen under et besøk i Aserbajdsjan tirsdag.

Forsøker å gjenerobre opprørskontrollerte områder

Tyrkia har den siste tiden sendt forsterkninger over grensen til Syria for å støtte syriske opprørere som kjemper mot syriske regjeringsstyrker. Regjeringsstyrkene forsøker å gjenerobre opprørskontrollerte områder. De har støtte fra Iran og Russland.

Erdogan har tidligere truet med at hvis ikke offensiven stanser innen slutten av februar, så vil tyrkiske styrker gå til motangrep.

Tidligere torsdag kom det meldinger om at tyrkiskstøttede opprørere har tatt tilbake kontrollen over den strategisk viktige byen Saraqeb i provinsen.

Les også

Én million mennesker er drevet på flukt og babyer dør under åpen himmel. FN er «forferdet» over utviklingen.