Verden

Gaddafi sier han blir i Tripoli

Muammar Gaddafi sier at han blir værende i Tripoli og at han ikke gir fra seg makten. Han ber folk fra hele landet forsvare hovedstaden.

Opprørskrigere i Gadayem, vest for Tripoli søndag 21. august. FILIPPO MONTEFORTE

Les også:

Uttalelsene fra den libyske lederen ble sendt i et lydopptak på landets statlige fjernsynskanal søndag kveld.

I lydopptaket sier han at han vil bli i Tripoli «til slutten», og han ber sine tilhengere komme til hovedstaden for å hjelpe til med å frigjøre den fra opprørerne. De som kommer, vil få våpen, fremholder han.

Gaddafi sier også at han frykter Tripoli «vil brenne».

Tidligere søndag kom det ubekreftede meldinger om at Gaddafi muligens hadde forlatt Libya.

Bombet Gadafis hovedkvarter

NATO bombet søndag bygningene til Libyas leder Muammar Gadafi i sentrum av Tripoli, melder TV-kanalen Al Jazeera. Samtdig meldes det om kamper i sentrum av den libyske hovedstaden Tripoli.

Bygningskomplekset Bab al-Azizia er strengt bevoktet, men søndag var det under NATO-angrep.

Samtidig sier libyske opprørere at de har tatt seg inn i hovedstaden fra sjøen, ved å seile fra byen Misrata, 200 kilometer fra Tripoli.

Skyting ved pressehotellet i Tripoli

Søndag kveld kunne tung skyting høres i nærheten av et hotell i Libyas hovedstad Tripoli der utenlandsk presse er innkvartert.

Det opplyser en Reuters-journalist som befinner seg på hotellet.

Ifølge journalisten hørtes det ut som skuddsalver fra et maskingevær.

Opprørere utenfra kjemper nå side om side med opprørere i Tripoli, sier Abdullah Melitan, en talsmann for opprørene som befinner seg i Misrata.

– Tripoli-forstad under opprørskontroll

En forstad til Tripoli er overtatt av opprørere. Samtidig har NATO bombet bygningene til Muammar Gaddafi i sentrum av den libyske hovedstaden, ifølge arabiske TV-kanaler.

Øyenvitner kunne søndag kveld opplyse at bydelen Tajura øst i Tripoli var overtatt av opprørere. De sa også at Gaddafis styrker forsøkte å drive regimemotstanderne tilbake ved å avfyre granater mot bydelen.

Like før ble det meldt at opprørere også hadde tatt kontroll over en militærleir 27 kilometer vest for Tripoli. Kasernene skal ha inneholdt våpen og ammunisjon, som hundrevis av opprørere forsynte seg av.

På vei mot hovedstaden skal opprørsstyrker ha satt fri flere titalls fanger i Maya, 25 kilometer vest for hovedstaden.

Motstandere av regimet til Muammar Gaddafi kommer både langs veiene og via sjøen fra byen Misrata, ifølge libyske kilder. Opprørere fra Misrata kjemper nå side om side med opprørere i Tripoli, sier opprørernes talsmann Abdullah Melitan.

— Tusenvis klare til å forsvare Tripoli

Geværilden lyder fortsatt i Tripoli søndag, og de libyske opprørerne har satt i gang kampen om å nå hjertet av den libyske hovedstaden. Situasjonen er under kontroll, hevder regimet.

Tusenvis av soldater står klare til å forsvare Tripoli, understreket Muammar Gaddafis talsperson søndag etter en natt preget av harde kamper.

– Vi har tusenvis av profesjonelle soldater og tusenvis av frivillige som beskytter byen, sa informasjonsminister Mussa Ibrahim og fremholdt at situasjonen var «under kontroll».

Nestlederen for opprørernes overgangsråd, Abdel Hafiz Ghoga, sier opprørerne nå står klare til å innta hovedstaden i en operasjon kalt Havfrue.

Lørdag kveld ble det meldt om kraftige eksplosjoner og skuddsalver i flere bydeler, og det ble også hevdet at regimekritiske demonstranter var ute i gatene.

Ghoga sier offensiven mot Tripoli er nøye planlagt og koordinert, og opprørere nærmer seg nå byen fra øst, vest og sør. Kampene fortsatte søndag, og ifølge fjernsynsstasjonen Al Jazeera bombet NATO igjen Gaddafi-mål.

Gaddafi flyktet?

Det tyske nyhetsbyrået DPA meldte samtidig at Libyas leder Muammar Gaddafi og familien kan ha dratt mot grensen til Algerie. Byrået viste til «velinformerte kretser i Tripoli» som kilde, men fikk ikke informasjonen bekreftet.

Ryktene om Gaddafis flukt har lenge versert i Libya, men den libyske lederen har selv slått fast at han aldri vil flykte i eksil. Gaddafis sønn Saif al-Islam understreker i stedet at regimet aldri vil overgi seg. Han fordømmer opprørerne som «fredløse», mens hans far har betegnet dem som «forrædere» og «rotter og esler».

– Umulig tanke

– Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale, som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn søndag morgen.

I et opptak sendt av libysk kringkasting samme dag langet Muammar Gaddafi også ut mot NATO og blant annet Norge.

– Hva har vi gjort mot Frankrike, Storbritannia, Norge eller Danmark, spurte den libyske lederen og anklaget Frankrikes president Nicolas Sarkozy for å være ute etter Libyas olje.

– Vi må få slutt på dette karnevalet. Dere må marsjere i millioner for å befri de ødelagte byene, sa han til landets innbyggere.

Faller ikke ennå

Den danske forsvarseksperten Peter Viggo Jakobsen mener Gaddafis regime trolig ikke kommer til å falle med det første.

– Jeg har svært liten tro på at han skal falle akkurat nå. Det vil kreve at alle leiesoldatene hans legger ned våpnene, og det tror jeg ikke skjer med en gang, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Han tror opprørerne trenger å samle krefter først, og han mener opprørerne vil tjene på at det går litt tid. Han ser ikke overgangsrådet som rede til å ta over og mener forhandlinger med restene av Gaddafi-regimet er viktig for å unngå full borgerkrig.

– Opprørerne er neppe klare til å ta over makten akkurat nå, det er flere fraksjoner som skal bli enige, sier sikkerhetseksperten.

Store tap

Opprørslederen Mohamed al-Harizi bekrefter at angriperne led store tap og opplyser til Al Jazeera at 123 opprørere ble drept i lørdagens kamper i bydelen Tajoura i Tripoli.

Storbritannias tidligere Libya-ambassadør Oliver Miles mener opprørerne kan ha slått til for tidlig.

– Resultatet kan bli mange skitner kamper. Det er ikke sikkert regimet har kollapset i så stor grad i byen som opprørerne tror, sier Miles.

Men stadig flere velger å anerkjenne opprørernes overgangsråd som legitim representant for det libyske folket, søndag også nabolandet Tunisia, der den arabisk våren startet.

 1. Les også

  Gadafi langer ut mot Norge

 2. Les også

  Libyas tidligere statsminister hoppet av

 3. Les også

  - Gadafis store frykt er å ende opp som Mubarak

 4. Les også

  Blodige kamper i Tripolis gater

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 2. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 3. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 4. VERDEN

  Nyhetsbyråer: Sarkozy siktet for å ha mottatt nærmere en halv milliard fra Gaddafi-regimet

 5. VERDEN

  43 drept i droneangrep i Libya

 6. VERDEN

  Stormaktene foreslo våpenhvile. Militslederen sa nei takk.