USA: Politiet kjører på demonstranter og skyter mot innbyggere og journalister

Videoer av politiets fremferd under de massive demonstrasjonene i USA vekker oppsikt.

Ett av opptakene viser at demonstranter blokkerer gaten i New York. To politibiler øker farten og kjører rett inn i menneskemengden. Det er uklart om noen kom til skade.

Bildene fra New York er bare et av mange eksempler på virale videoer fra protestene mot politivold i USA, som har pågått i tre døgn. Over hele landet har folk samlet seg bak antirasistiske budskap etter at George Floyd døde etter en voldelig pågripelse i Minneapolis mandag.

Demonstrantene mener hendelsen er et eksempel på en systematisk og voldelig forskjellsbehandling av afroamerikanere.

Mange steder har politiet hatt store utfordringer med voldelige demonstranter og plyndring. Flere politibiler er satt i brann og lørdag kveld ble over 100 demonstranter anholdt av politiet, ifølge NBC News.

Samtidig dokumenterer en rekke videoer at politiet bruker voldsomme og voldelige metoder for å håndtere demonstrantene. Det skaper reaksjoner.

«I by etter by er vi vitne til handlinger som kan anses for å være unødvendig eller overdreven maktbruk.» skriver Rachel Ward, forskingsdirektør i Amnesty International i en pressemelding.

  • Bakgrunn:
Les også

Voldelige uroligheter over hele USA. Portforbud innført i 25 byer.

Over 100 demonstranter ble pågrepet i New York lørdag kveld, og to politibiler kjørte rett inn i en menneskemengde.

Flere reagerer sterkt på videoen av politibilene.

– De kunne drept dem og vi vet ikke hvor mange de skadet. INGEN har lov til å kjøre en firehjulstrekker rett inn i en menneskemengde, skriver demokraten Alexandria Ocasio-Cortes på Twitter.

– Skulle ønske de ikke hadde gjort det

New Yorks borgermester Bill de Blasio sier også at han ble opprørt av bildene, men påpeker at videoen viser lite kontekst om hva som skjedde før politibilene kjørte inn i folkemengden.

– Jeg skulle ønske politifolkene ikke hadde gjort det. Men jeg forstår også at de ikke startet denne situasjonen. Situasjonen ble startet av en gruppe demonstranter som samlet seg rundt en politibil og angrep den. Det er uakseptabelt, sier de Blasio til CNN.

Han understreker at det ikke er vanlig at demonstranter angriper politiet på den måten man har sett i flere amerikanske byer de siste dagene.

I motsetning til mange andre byer, vil ikke New York innføre portforbud.

Mann tok frem pil og bue

Flere videoer viser også konflikter mellom demonstranter og sivile personer. Særlig en video fra Salt Lake City har fått mye oppmerksomhet. Den viser en mann som sikter på demonstranter med pil og bue. Han roper «all lives matter», som peker mot det antirasistiske slagordet «black lives matter».

I en konfrontasjon med demonstrantene blir mannen stormet, overmannet og slått i ansiktet. Bilen hans blir senere snudd på hodet og satt fyr på. Mannen ble intervjuet av Fox News like etterpå, med blod i ansiktet. Til nettavisen Buzzfeed sier det lokale politiet at de ikke har informasjon om hendelsen.

Politimann stopper kollega

En fotograf i Seattle har dokumentert politiets pågripelser av personer som plyndrer en butikk. Denne videoen vekker oppsikt fordi en politimann presser halsen til en arrestert person ned i bakken med kneet. Dette er samme metode som ble brukt på Goerge Floyd.

I dette tilfellet tar imidlertid politimannens partner affære og flytter kneet fra halsen til ryggen. Borgermesteren i San Antonio, Julián Castro, skriver på følgende om videoen på Twitter:

«George Floyd kunne fremdeles vært i live hvis en politikollega hadde tatt grep for å stoppe Derek Chauvin - som betjenten i denne videoen.»

Politiet skyter mot journalister og innbyggere ved eget hjem

Det sirkulerer også en rekke andre videoer som dokumenterer politiets fremferd overfor både vanlige innbyggere og demonstranter.

En CBS-journalist har lagt ut et klipp som ifølge ham viser at politiet i Minneapolis skyter med såkalt ikke-dødelig ammunisjon mot et nyhetsteam fra TV-kanalen. Det er uklart hva som var foranledningen til hendelsen og hvorfor politiet valgte å skyte.

Det har vært flere hendelser der politiet har hatt en fremferd overfor journalister som er uvanlige i demokratiske land.

Nylig ble et CNN-team pågrepet på åpen gate under en pågående direktesending, og i Louisville ble et TV-team beskutt med ikke-dødelig ammunisjon mens kameraet gikk.

Louisville-ordfører Greg Fischer har senere sagt at det «ikke er vår intensjon» å skyte mot mediene, men forklart at det vare «mye som skjedde».

Rachel Ward i Amnesty International mener politiets maktbruk fører til at konflikten eskalerer. Hun er kritisk til at politiet utstyrer seg med avanserte våpen og utstyr i møte med demonstrantene.

«Å utstyre politiet på en måte som er mer passende for en slagmark, kan få dem til å tenke at konfrontasjon og konflikt er uunngåelig.» skriver hun i en pressemelding.

En annen video som har fått mye oppmerksomhet, viser sikkerhetsstyrker som marsjerer gjennom et boligområde i Minneapolis. Videoen viser at politiet løsner skudd mot en gruppe mennesker som tilsynelatende står på trappen foran sin egen bolig.

Heller ikke her er det klart hva som er foranledningen til hendelsen, men det er innført portforbud i både Minneapolis og en lang rekke andre store byer. Aftenposten har tatt kontakt med personen som gjorde originalopptaket, men har foreløpig ikke få tilbakemelding.