Verden

Danske myndigheter henter spedbarn fra Syria

Et 11 måneder gammelt foreldreløst spedbarn som var i den beryktede Al-Hol-leiren i Syria, er hentet av danske myndigheter.

Tusenvis av personer med IS-tilknytning oppholder seg i Al-Hol-leiren i de kurdiskkontrollerte områdene av Syria.
  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Afshin Ismaeli
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En delegasjon fra Danmark, ledet av utenriksdepartementet, kom mandag ettermiddag til grensen mellom Syria og Irak for å hente barnet.

Berlingske skriver at det foreldreløse barnet har vært i Al-Hol-leiren, der tusenvis av mennesker med IS-tilknytning befinner seg. Han skal ha blitt fraktet til Roj-leiren ved grensen til Irak for noen dager siden. Dette er en leir hvor det er mange andre IS-kvinner og deres barn, også norske.

Barnet, en gutt, er ifølge avisen sønn av i hvert fall én dansk statsborger. Da IS`siste skanse, byen Baghouz, var i ferd med å falle, skal moren, som tilsluttet seg IS i 2015, ha sendt en melding hjem om at hun håpet å komme seg ut. Ikke lenge etter skal hun ha blitt drept i et luftangrep.

Familien hjemme i Danmark trodde både hun og sønnen hennes var død. Men to måneder senere, i mai, fikk de melding fra Syria om at han likevel var i livet, ifølge Weekendavisen. Morens familie flyktet opprinnelig fra Somalia til Danmark.

Barnets far er også død eller forsvunnet.

Til besteforeldre i Danmark

Nå skal barnet, som er født i krigsområdene, bringes til besteforeldrene i Danmark, som skal overta omsorgen for barnebarnet.

De har i flere måneder kjempet for å få den sterkt underernærte gutten til Danmark.

Ifølge det kurdiske nettstedet Hawar news kom den danske delegasjonen til et møtepunkt på grensen mellom Irak og Syria. Der møtte de representanter for kurdiske lokale myndigheter fikk avklart det administrative rundt overføringen.

Dette bekrefter også Adbulkarim Omar i den kurdiske selvstyremyndigheten. Han skriver på Twitter at barnet kommer fra en IS-familie.

Hva skal skje med barna til europeiske IS-enker? Dette er blitt et stort politisk spørsmål i flere europeiske land. Barnet på bildet er ikke spedbarnet som er omtalt i saken.

På vei til Danmark

Utenriksdepartementet i København bekrefter overfor Berlingske at «et foreldreløst barn på 11 måneder med dansk tilknytning er blitt evakuert til et tredjeland. Evakueringen ble gjennomført av en dansk delegasjon ledet av en representant for Udenrigsministeriet».

– Den lille gutten har vært i vår varetekt på et senter for foreldreløse barn i Al-Hol-leiren i Syria. Vi er selvsagt veldig lettet over at det lille barnet er på vei til Danmark, sier Johanne Schmidt-Nielsen, leder for Redd Barna i Danmark, til Danmarks Radio.

Den danske sikkerhetstjenesten har tidligere anslått at det finnes rundt 30 barn med dansk tilknytning i leire i Syria. I juni hentet danske myndigheter ut en 13 år gammel gutt som hadde blitt skutt i ryggen og som var i Al-Hol-leiren.

Vil frata statsborgerskap

Det har i det siste vært stor debatt i Danmark om retten til å frata statsborgerskap fra dansker som har tilsluttet seg IS. Blant annet har regjeringen foreslått at barn som fødes av danske foreldre i krigsområder, ikke automatisk skal få dansk statsborgerskap.

Norske myndigheter hentet i vår ut fem foreldreløse barn fra Al-Hol-leiren, etter at Aftenposten fant barna i leiren.

Det pågår en debatt i flere europeiske land om man skal hente mødre med IS-tilknytning og deres barn. Norske myndigheter har sagt at man kun henter barn som er foreldreløse. Regjeringen har sagt at det også kan være aktuelt å hente andre barn, hvis foreldrene gir tillatelse til å skilles fra dem.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syria
  3. Danmark