Benjamin Netanyahu tiltalt for korrupsjon

ISTANBUL (Aftenposten): Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon, bedrageri og misbruk av tillit.

Benjamin Netanyahu er nå blitt tiltalt for korrupsjon.

Den israelske riksadvokaten tok torsdag ut tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu for flere tilfeller av korrupsjon, bedrageri og misbruk av tillit.

Netanyahu har hele tiden hevdet at anklagene mot ham er feilaktige og har kalt det hele en «heksejakt».

Avichai Mandelblit, Israels riksadvokat, sier på en pressekonferanse torsdag at dette er en trist dag for Israel.

– Jeg bestemte meg først for å gå til tiltale mot Netanayhu etter å ha brukt lang tid på å vurdere bevisene skikkelig og det var klart at det var utover enhver tvil at det var riktig å gå til dette skrittet, sier Mandelblit.

Skal ha mottatt gaver for store verdier

– Jeg takker politiet for arbeidet de har gjort i denne saken. Prosessen har vært svært profesjonell, og vi har samlet hundrevis av beviser som vi har kontrollert nøye, sier Mandelblit.

Han sier at Natanyahu skal ha mottatt gaver for over 200.000 dollar.

– Samtidig er det viktig å si at alle er uskyldige inntil domstolen har besluttet om de er skyldig eller ikke, sier Mandelblit.

Netanyahu: – Falske beskyldninger

På en pressekonferanse torsdag kveld tar Benjamin Netanyahu, Israels statsminister, fullstendig avstand fra beskyldningene mot ham.

– Dette er en styrt, politisk prosess, for å dra meg ned. Dette er falske beskyldninger, og noen må etterforske dem som leder etterforskningen mot meg. De var ikke ute etter sannheten, de var ute etter meg, sier Netanyahu.

– Jeg har kjempet for staten Israel, nasjonalt og internasjonalt. Men jeg må fortelle dere at dette er en veldig tøff dag, sier Netanyahu.

Den israelske statsministeren har hatt korrupsjonssakene hengende over seg i flere år, og dette har vært en sterkt medvirkende årssak til at han i år har slitt med å danne en levedyktig regjering.

Den politiske splittelsen har vært sterkt knyttet til Benjamin Netanyahu som person og da særlig til korrupsjonsanklagene mot ham. Det er stor risiko for at israelerne må gjennom et tredje valg i løpet av ett år på grunn av det politiske kaoset i landet.

Netanyahu har vært en dominerende skikkelse i Israelsk politikk i flere tiår og statsminister sammenhengende siden 2009.

Varslet tiltale allerede i februar

Allerede i februar meldte riksadvokat Avichai Mandelblit at han mest sannsynlig ville ta ut en tiltale mot den sittende statsministeren. Det førte likevel ikke til at Netanyahus parti Likud ba om å trekke seg.

Flere politikere som politisk sett ikke står så langt fra Netanyahu, har sagt at de nekter å tjenestegjøre som statsråder for en statsminister tiltalt for korrupsjon.

Netanyahu er blitt utfordret politisk av tidligere forsvarssjef Benny Gantz.

Tre tilfeller av korrupsjon

Politiet konkluderte i 2018 med at det burde tas ut tiltale mot Netanyahu i tre saker. Disse sakene er kjent som Sak 1000, Sak 2000 og Sak 4000.

Riksadvokaten sa tidligere i år at Netanyahu burde tiltales for bedrageri og misbruk av tillit i Sak 1000 og Sak 2000. Han mente statsministeren burde tiltales for bestikkelser og misbruk av tillit i Sak 4000.

Disse tiltalepunktene er nå blitt bekreftet av riksadvokaten. Han ser altså ut til å ha avvist argumentene fra Netanyahus advokater, som forsøkte å overbevise riksadvokaten om at han skulle legge vekk sakene under en rettslig høring i oktober.

Benjamin Netanyahus kone Sara hadde også problemer med påtalemyndigheten. Hun ble til slutt dømt i en tilståelsessak og måtte betale en bot på cirka 140.000 kroner.

God omtale skulle byttes mot fordeler

Kort fortalt dreier to av sakene seg om at Netanyahu ville skaffe seg god omtale i israelske medier. Medieeierne ble lovet fordeler i sin næringsvirksomhet, mot at medier de eide trykket fordelaktige saker om statsministeren. I den tredje saken er Netanyahu anklaget for å ha fattet politiske beslutninger til fordel for en mann som ga ham dyre gaver.

Benjamin Netanyahu kan fortsette som statsminister selv om han er blitt tiltalt, skriver Haaretz. Men han må da styre landet og muligens drive valgkamp samtidig som han forbereder seg på å forsvare seg i retten. Det kan dessuten komme krav om at han må trekke seg, siden han som statsminister muligens kan påvirke justisdepartementet og det juridiske systemets sak mot ham.

Politisk krise

Benjamin Netanyahu leder for tiden et forretningsministerium mens det pågår forhandlinger om å danne en ny regjering etter valget i midten av september. Torsdag ba president Reuven Rivlin nasjonalforsamlingen Knesset om å finne en ny statsminister for å unngå enda et valg, ifølge NTB.

I forrige måned måtte Netanyahu gi opp forsøket på å få på plass en samlingsregjering. Oppdraget gikk videre til opposisjonsleder Benny Gantz, men onsdag denne uken måtte han også gi opp.