Verden

USAs justisminister: Sviktende rutiner ved fengselet der Jeffrey Epstein døde

USAs justisminister William Barr sier det var «alvorlige uregelmessigheter» ved fengselet hvor Jeffrey Epstein etter alt å dømme begikk selvmord.

Politiets bilde av Jeffrey Epstein, som ble funnet død i fengselet lørdag.
  • NTB-AFP

Milliardæren Jeffrey Epstein var siktet for menneskehandel og overgrep mot unge jenter. Han ble funnet død i et fengsel i New York lørdag.

66-åringen skulle ha vært under særlig overvåking etter et tidligere selvmordsforsøk. Så sent som i slutten av juli ble han funnet i cellen med merker på halsen etter angivelig å ha forsøkt å ta sitt liv.

– Både jeg og hele departementet ble rystet og sinte da vi hørte om Metropolitan Correctional Centers manglende evne til å sikre dette fengselet, sa Barr mandag.

Trump sprer konspirasjonsteori

USAs president Donald Trump retweetet i helgen et innlegg fra den konservative komikeren Terrence K. Williams. Innlegget går langt i å antyde at Epstein er død som følge av at han satt på kompromitterende informasjon om tidligere president Bill Clinton.

Både Clinton, Trump og britiske prins Andrew har tidligere vært venner med Epstein. Clinton fikk bruke Epsteins privatfly og besøkte ham i luksusboligene hans både i Florida og New York.

En talsperson for Clinton har opplyst at eks-presidenten ikke har snakket med Epstein på over ti år. Trump har sagt at han og Epstein røk uklar for lenge siden.

Etterforskning i Frankrike

Finansmannen Jeffrey Epstein levde et liv i luksus før han ble pågrepet 6. juli i år. 66-åringen hadde enorme boliger i Florida, New York og Karibia og omgikkes presidenter, prinser og andre berømte og mektige mennesker.

Amerikansk påtalemyndighet mener han sto bak menneskehandel med tenåringsjenter. Epstein skal selv ha misbrukt jenter i 14-årsalderen og fått dem til å rekruttere nye jenter for seg.

Siktelsen mot ham omfattet ett tilfelle av overgrep og ett tilfelle av menneskehandel. Han ble pågrepet da han ankom New York fra Paris, og franske myndigheter sier de vil etterforske forbindelsene hans til Frankrike.

Amerikanske myndigheter har opplyst at Epstein hadde en bolig i Paris, og at han brukte et falskt østerriksk pass når han reiste til Frankrike.

Les også

  1. Obduksjon av Jeffrey Epstein gjennomført

  2. Trump sprer konspirasjonsteorier etter Epsteins dødsfall

Les mer om

  1. USA