Verden

Navalnyjs lege: Han kan ha blitt forgiftet

Det ble først beskrevet som en allergisk reaksjon. Men legen til den arresterte opposisjonspolitikeren vil ikke utelukke at Aleksej Navalnyj kan ha blitt forgiftet.

Aleksej Navalnyj ble arrestert og dømt for å organisert ulovlige demonstrasjoner. Dette bildet er fra forrige uke. Søndag ble han innlagt på sykehus med utslett.
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Per Kristian Aale
  Aftenpostens korrespondent i Russland

SISTE: Navalnyj ble skrevet ut fra sykehuset mandag formiddag og sendt tilbake til fengsel, melder Reuters.

Aleksej Navalnyj (43) ble arrestert i forrige uke og soner en dom på 30 dagers fengsel for angivelig å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner.

Mens Navalnyj satt fengslet, fortsatte demonstrasjonene han oppfordret til. I helgen protesterte tusenvis mot at flere uavhengige kandidater nektes å delta i lokalvalget i Moskva i september.

Det var et svært stort politioppbud i helgen og over 1300 personer ble arrestert i demonstrasjonene.

Søndag kom imidlertid meldingen om at Aleksej Navalnyj måtte overføres fra fengsel til sykehus. Hans talskvinne Kira Jarmisj sa, ifølge NTB, at han hadde fått et alvorlig allergisk anfall, og at ansiktet hadde hovnet opp.

Mandag formiddag uttalte sykehuset der han er innlagt, at Navalnyj blir behandlet for elveblest og at han føler seg bedre.

Det kommer imidlertid motstridende meldinger om hans helsetilstand.

Politiet slo ned på demonstrasjoner i Moskva i helgen. Da var opposisjonsleder Aleksej Navalnyj alt fengslet.

Vil ikke utelukke forgiftning

En øyelege som har behandlet Navalnyj tidligere, og som så vidt fikk sett og snakket med Navalnyj i fengslet, vil ikke utelukke at han kan ha blitt forgiftet, skriver Reuters. Hun fremholder at hevelsen og utslettene i ansiktet kan tyde på en forgiftning.

Lege Anastasija Vasiljeva sier at hun ikke fikk lov til å undersøke pasienten ordentlig, og mener det i seg selv er mistenkelig. Klokken 10.20 norsk tid meldte hun på Facebook at hun likevel får lov til å undersøke Navalnyj og at hun er på vei til sykehuset.

For å undersøke om Navalnyj er forgiftet, vil legen hans sende T-skjorten og flere av hårstråene hans til et uavhengig laboratorium, muligens til et i Vest-Europa. Det forteller Vasiljeva til TV-stasjonen Dozjd.

Hun behandlet Navalnyj da noen kastet grønn maling på ham i ansiktet i 2017, og det viste seg at malingen inneholdt et kjemisk stoff som han reagerte på.

Aleksej Navalnyj er en av president Vladimir Putins argeste kritikere. Den juristutdannede 43-åringen er kjent som anti-korrupsjonsaktivist og blogger og har vært fengslet en rekke ganger.

Les også

Kandidater nektes å stille til valg. Store demonstrasjoner i Moskva.

Reagerer på sykehuset

Anastasija Vasiljeva tror at årsaken til Navalnyjs forverrede helsesituasjon, er at han kan ha blitt utsatt for et kjemisk stoff, og at noen kan ha påført ham det med vilje. Hun fremholder at han aldri tidligere har hatt noen allergiske reaksjoner.

På Facebook har legen skrevet at det er mye som skurrer med fengselsmyndighetens og legens behandling av opposisjonslederen. Hun hevder at:

 • Fengselsmyndighetene ikke informerte Navalnyjs familie eller advokat om at han var blitt syk.
 • På sykehuset informerte ikke legene Navalnyj om diagnosen de hadde stilt, men isteden fortalte de om diagnosen til nyhetsbyrået Interfax. Det viste seg også at to av de behandlende legene stilte to helt forskjellige diagnoser: elveblest og betennelse i huden.
 • Ved en slik allergisk reaksjon skulle man raskt ha tatt flere prøver – blant annet av blodet og urinen – for å fastslå hva som var årsaken, men det ble ikke gjort, ifølge Vasiljeva.

Det er ikke klart hva som er årsaken til utslettene og det er ikke kommet noen uttalelser fra offisielt hold om påstanden om at han kan ha blitt forgiftet. Sykehuset har ikke kommet med noe svar på øyelegens kritikk.

En alliert av Navalnyj, som også har sittet fengslet på samme sted, har sagt at det er dårlige sanitære forhold i fengslet.

Aleksej Navalnyj ble arrestert da han deltok i en demonstrasjon i Moskva 12. juni i år. Nå er han innlagt på sykehus.

Les også

 1. 1370 arresterte i Moskva. Politiet har ikke gått så hardt til verks på årevis.

 2. Filipp satte seg opp mot Putin. Det fikk store konsekvenser for 20-åringen.

 3. Da Putin klaget på dårlige meningsmålinger, skjøt populariteten i været over natten

Les mer om

 1. Russland
 2. Moskva