Et moteshow i Paris skaper reaksjoner: Designeren er datteren til Tsjetsjenias sterke mann
MOSKVA (Aftenposten): Diktatordatter viste frem sin kolleksjon i Europa for første gang.
Moteuken i Paris i februar var et selvfølgelig høydepunkt for alle moteinteresserte. I et herskapshus ikke langt fra paradegaten Champs-Élysées ble det gjennomført en forestilling som ikke sto oppført i det offisielle programmet.
Likevel samlet modeller, kjendiser og fotografer seg for å overvære kolleksjonen til en designer med en noe spesiell bakgrunn.
Ajsjat Kadyrova (21) er datteren til Ramzan Kadyrov – mannen som har et jerngrep om den russiske republikken Tsjetsjenia.
25. februar i år viste hun frem moten sin for første gang i Europa.
Det skapte reaksjoner.
Ble nektet adgang
BBCs utsendte på arrangementet meldte at de færreste i publikum hadde hørt om Tsjetsjenia.
Journalisten til den kritiske avisen Novaja Gazeta ble nektet adgang, og kun én journalist som var plukket ut på forhånd fikk stille spørsmål til designeren.
Selve showet fikk imidlertid bred og positiv omtale i russisk statsstøttet presse.
Putins fotsoldat
Da Sovjetunionen gikk i oppløsning på begynnelsen av 1990-tallet, erklærte den russiske republikken Tsjetsjenia seg for selvstendig.
To kriger fulgte på 90-tallet før russiske styrker tok kontrollen over området.
Unge Ramzan Kadyrov, sønn av president Akhmad Kadyrov, etablerte seg raskt som en sterk støttespiller av den russiske presidenten Vladimir Putin. Bare 27 år gammel ble han visestatsminister i 2003. Fire år senere ble han president.
I tillegg til å være Putins «fotsoldat» har Kadyrov markert seg med mange brudd på menneskerettighetene.
Sist i 2019 meldte menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch om en ny bølge av pågripelser og tortur av homofile i den russiske regionen av Tsjetsjenia.
«I Polen opplever skeive regelmessig voldelige overfall. I Tsjetsjenia forfølges de skeive systematisk», skriver Torvald Therkildsen
Inspirert av pappa
Kadyrov har innført flere islamske leveregler for Tsjetsjenia etter at han kom til makten. I Paris i februar fikk publikum også se en forestilling fra motehuset Firdaws med fotside kjoler og hijab.
Showet hadde navnet «En kjærlighetshistorie». Designeren selv forklarte bakgrunnen for kolleksjonen på denne måten:
– For åtte år siden så jeg min far gi min mor en bukett med edelweiss. For å finne disse blomstene måtte min far lete tre dager i fjellet! Denne kolleksjonen er en måte å fortelle denne historien på gjennom mote, sa Kadyrova.
Pappa Kadyrov skrøt også av sin datter i sosiale medier. Med dette showet fikk publikum se at Tsjetsjenias befolkning «lever et fredfullt liv, har alle rettigheter sikret gjennom konstitusjonen, nyter livet, forstår mote, nye trender og elsker å kle seg vakkert», skriver Tsjetsjenias sterke mann.
Han var ikke selv til stede i Paris. Etter hans støtte til den russiske annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya er det innført reiserestriksjoner mot Kadyrov.
Men denne uken valgte han å overrekke sin datter en medalje for hennes opptreden i moteuken.
«Legitimerer et grusomt regime»
Like etter moteshowet kom meldingen om et angrep på en tsjetsjensk aktivist og blogger i Sverige. Tumso Abdurakhmanov flyktet i 2015 fra Tsjetsjenia. Der skal han ha blitt truet på livet.
267.000 abonnerer på 34-åringens videoblogg på Youtube, der han har markert seg som en sterk kritiker av Kadyrov, ifølge NTB.
Moteshowet sender «et trøblete signal», skriver forfatter og student Lana Estemirova i The Moscow Times.
«Arrangørene er med å legitimere Kadyrovs grusomme regime ved å gjøre hans datter til talsperson for tsjetsjensk kultur.»
– Vesten kan kjøpes
Inna Sangadzhieva fra Den norske Helsingforskomité mener at moteshowet bærer preg av det strenge og konservative kvinnesynet i landet.
«Og i bunn og grunn viser showet hvordan makten til president Ramzan Kadyrov ikke er blitt svekket av sanksjonene han er underlagt. Vesten har i flere år kritisert brudd på menneskerettigheter, også i Tsjetsjenia, men nå har Kadyrov vist befolkningen at selv Vesten kan kjøpes for penger», skriver hun til Aftenposten.
Sangadzhieva minner om at folk i Tsjetsjenia lever i frykt, og at det har vært flere angrep på regimekritikere i utlandet.
«Tsjetsjenere har ikke mulighet til å få asyl i Europa, men i Paris står dørene åpne for Kadyrovs mote», konkluderer hun.
Helene Skjeggestad er Aftenpostens korrespondent i Russland.
Følg hverdagen i Moskva på Snapchat: Skjeggesnap