Verden

Biden formelt nominert til å kjempe mot Trump i høstens valg

Den tidligere republikaneren gikk hardt ut mot Trump og lovpriste Biden.

Joe Biden smilte og takket da partiet kunngjorde at han er formelt nominert som presidentkandidat.
  • NTB
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

«Et stormsenter», sa Bill Clinton om den nåværende tilstanden i det hvite hus. Han lovet stabilitet og kontroll med Joe Biden bak roret. Bidens kone gjorde en personlig vri og fremhevet at ektemannen har erfaring med å reise seg fra en personlig tragedie, og dermed kan gjenreise nasjonen. Og en tidligere republikaner kastet om seg med lovord om Biden da han ble formelt nominert som demokratenes presidentkandidat.

– En president som forener oss

På landsmøtets andre dag sto den formelle nominasjonen av Biden i fokus. Men på grunn av pandemien foregikk denne prosessen i likhet med resten av det fire dager lange landsmøtet, digitalt. Nomineringen var kun en formalitet ettersom det allerede i juni var klart at Biden hadde sikret seg flertallet av de over 3.900 delegatene.

I en like uvanlig ramme fant innrapporteringen av de formelle stemmetallene fra delegatene i landets 50 delstater og sju territorier sted digitalt.

Joe Biden kom inn i klasserommet da kona Jill Biden avsluttet sin tale på andre dag av Demokratenes landsmøte tirsdag kveld.

– Tusen, tusen takk, av hele mitt hjerte, sa en oppglødd Biden via videolink da nominasjonen ble kunngjort.

– Det betyr alt for meg og min familie, la han til, før han minnet seerne på at han skal holde sin formelle aksepttale når landsmøtet avsluttes torsdag.

Resten av det to timer lange møtet som fant sted natt til onsdag, var satt av til tidligere presidenter, familie, partimedlemmer og til og med en tidligere republikaner som lovpriste Biden som presidentkandidat.

– En president som forener oss

– I dag er vi et splittet land, og vi har en president som gjør alt han kan for å opprettholde det, slo Colin Powell fast, skriver USA Today. Powell tilhørte tidligere det republikanske partiet og var USAs utenriksminister under George W. Bush.

Nå stiller han seg bak demokratenes presidentkandidat.

– For en forskjell det vil utgjøre å ha en president som forener oss, som gjenoppretter vår styrke og vår sjel, sa Powell.

To presidenter

Tidligere president Jimmy Carter var blant fremtredende partifeller som stilte opp for å vise støtte til Biden. Det gjorde også tidligere president Bill Clinton. Clinton, som på tidligere landsmøter har fått tilmålt mye taletid, måtte denne gangen nøye seg med fem minutter. På den korte tiden som hans videoinnslag varte, spisset han budskapet.

Republikanernes senator John McCain, som døde 25. august 2018, var nær og livslang venn med Joe Biden. Deres vennskap og evne til å samarbeide på tvers av partigrenser ble fremhevet under landsmøtet tirsdag.

– I en tid som dette burde Det ovale kontor være et kommandosenter. I stedet er det et stormsenter. Det er bare kaos der, sa Clinton.

– Det er bare én ting som aldri endrer seg – hans besluttsomhet på å nekte ethvert ansvar eller skyldfordeling, sa Clinton om president Donald Trump.

– Trump er uegnet til å lede landet. Hans tilnærming kan være underholdende, men i en ekte krise, kollapser den som et korthus, sa den tidligere demokratiske presidenten.

Bill Clinton kritiserte sittende president Donald Trump for å bruke tid på å se på fjernsyn og for å gjøre narr av sine politiske motstandere i sosiale medier.– Hvis du ønsker en president som definerer jobben ved å bruke timevis hver dag på å se på TV og å sveipe gjennom folk i sosiale medier, så er han mannen din, sa Clinton om Trump.

Trump ble gjenstand for kritikk også på landsmøtets første dag mandag, og da i særdeleshet fra tidligere førstedame Michelle Obama som sa at Trump mangler egenskapene og evnene til å være president. Kaos, splittelse og fullstendig mangel på empati preger Det hvite hus, sa hun. Tirsdag kommenterte Trump Obamas uttalelser slik:

– Jeg synes det var en svært splittende tale, svært splittende, sa han.

Torsdag i neste uke skal Trump holde sin tale på republikanernes landsmøte. Det skjer fra Det hvite hus.

Bidens kone

Joe Bidens kone Jill Biden har vært sentral i valgkampmaskineriet. Hun avsluttet andre dag av landsmøtet med en direktesendt tale fra et tomt klasserom. Der snakket hun om ektemannens verdier og forpliktelser overfor folk flest i USA.

Hun holdt en personlig ladet tale og fortalte blant annet om hvordan ektemannens første kone og datters bortgang i en bilulykke i 1972 har satt preg på ham.

– Hvordan klarer du å reparere en knust familie? sa Jill Biden.

– På samme måte som du forener landet. Med kjærlighet og forståelse, og med medlidenhet. Med tapperhet. Med fast tro, sa hun.

Les også

Trump slo tilbake mot Michelle Obama. Men kan du se hva som skiller tweeten fra de andre?

Tverrpolitisk støtte

Partiet gjør alt det kan for å få Biden til å fremstå som en person som kan forene. Partiets appell går derfor ikke bare ut til kjernevelgerne, men også til velgere som sitter på gjerdet og til frustrerte republikanere. Dette budskapet ble understreket med et videoinnslag om vennskapet mellom Biden og den avdøde republikanske senatoren John McCain, fremført av McCains enke Cindy McCain.

På landsmøtets tredje dag natt til torsdag norsk tid skal tidligere president Barack Obama, Demokratenes tidligere presidentkandidat Hillary Clinton, og Bidens nominerte visepresidentkandidat, senator Kamala Harris, holde taler.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Joe Biden
  3. Trump
  4. USA