Verden

Undersøker om lik er savnet norskpakistaner

Abdul Rehmans andre kone, Sakina Rehman, sammen med to av de tre barna hun har med Abdul Rehman. Hun bekrefter at den døde personen, som er funnet, er hennes ektefelle. Foto: AFTENPOSTEN.NO

Abdul Rehmans kone bekrefter at avdøde er hennes ektemann.

  • Elisabeth Rodum

Den norske statsborgeren (54), som har familie i Østfold, forsvant i Pakistan den 21. oktober 2005. Ingen har sett ham siden.

Onsdag i forrige uke tok pakistansk politi kontakt med familien til Rehman i Pakistan, med opplysninger om en død mann var funnet i en kanal 60-70 kilometer fra Lahore i retning byen Kharian i Punjab-provinsen i Pakistan.

Ifølge opplysninger Aftenposten.no har fått, skal den døde ha blitt funnet i kanalen i september 2006, nesten ett år etter at han ble meldt savnet. Han skal ha blitt funnet etter å ha vært død i fire måneder.

— Politiet viste meg bilder av den døde personen, sier Fazal Rehman (60) til Aftenposten.no. Han er broren til Abdul Rehman og befinner seg i Pakistan. Han reiste til Pakistan kort tid etter at broren ble meldt savnet, og har siden lett etter ham.

- Det ser ut til å være min bror, men siden jeg ikke er 100 prosent sikker, ba jeg hans kone om å se på bildene. Sakina Rehman, Abdul Rehmans andre kone, bekrefter at det er ektefellen, sier Fazal Rehman.

Ifølge Fazal Rehman skal de også ha gjenkjent klær og smykker som ble funnet på legemet. Politiet undersøker nå identiteten til vedkommende.

- Dette er foreløpig ingen sikker identifisering, men jeg er kjent med de nye opplysningene i saken, sier sier politisambandsmann i Pakistan, Iver Stensrud, til Aftenposten.no.

Høyesterettsjustitiarius involvert

Ifølge obduksjonsrapporten skal legemet ha hatt skader i hodet og i bena. Pakistansk politi regner med at han ble drept.

— Etterforskningen gjenopptas, og vi kommer nå til å gjennomføre en DNA-test for å fastslå avdødes identitet, sier politietterforsker Bisharat ved Kharian-politiet til Aftenposten.no.

Pakistans øverste dommer Ifikhar Mohammed Chaudhry har involvert seg i saken og krever nå fortgang i etterforskningen. 24. september ringte Chaudry til distriktspolitisjefen og bebudet et rettsmøte i saken 12. oktober. Dette møtet er imidlertid utsatt.

— Saken er nå gjenopptatt på ordre fra Chaudry. Han har gitt en klar instruks om å se på denne type saker. Det er en del saker som omhandler savnede personer i Pakistan som står uløst, sier Stensrud.

Skulle veksle penger

Politiet i Gujrat-distriktet i Punjab i Pakistan har tidligere etterforsket saken. De har mistenkt to personer for å være involvert: En pakistansk mann som ble sett sammen med Rehman før han forsvant, og

Les også

Norsk-pakistaner mistenkt for kidnapping

.

Svogeren ble siktet for medvirkning til frihetsberøvelse i forbindelse med Rehmans forsvinning, men etter nesten to måneder i varetekt ble han

Les også

Norsk-pakistaner løslatt mot kausjon

.

Svogeren har tidligere sagt til Aftenposten at han stiller seg uforstående til anklagene mot ham.

Ifølge opplysninger fra pakistansk politi satte Abdul Rehman seg på motorsykkelen til den drapsmistenkte pakistaneren om morgenen 21. oktober 2005 .

De to skulle kjøre fra landsbyen Thuta Rai Bahadur til byen Lala Musa der Rehman skulle veksle norske penger i pakistanske rupier. Det var siste gang Rehmans familie så ham.

Like etter at Rehman forsvant, forduftet den drapsmistenkte mannen til Oman. I desember 2007

Les også

Mistenkt for drap - <br/>på frifot i Pakistan

. Da skaffet han seg en såkalt «beskyttende kausjon» hos en dommer. Dette er en slags midlertidig beskyttelse som gjorde at politiet ikke kunne arrestere ham.

En av årsakene til denne ordningen er de mange veldokumenterte tilfellene av politivold i Pakistan.

Pakistaneren har vært arrestert, men ble sluppet ut mot kausjon etter en avgjørelse i pakistansk høyesterett.

Nå har imidlertid Pakistans øverste dommer Ifikhar Mohammed Chaudhry opphevet avgjørelsen om løslatelse mot kausjon.

To koner

Abdul Rehman har familie i Norge. Han skal ha ønsket seg ut av ekteskapet fordi han hadde giftet seg på nytt i landsbyen Thuta Rai Bahadur i Pakistan.

Hans nye kone, Sakina Rehman, sitter nå med ansvaret for parets tre små barn i Pakistan.

Det nye ekteskapet skal ha ført til

Les også

Nordmann arrestert i Pakistan

. Politiet mistenker at denne konflikten ligger bak forsvinningen.

Les også

  1. Nordmann borte i to år <br/>&ndash; drapsmistenkt arrestert

  2. Nordmann borte i to år - mistenkt slapp fengsel

  3. Nordmann borte i to år -<br/>ber Støre reagere

  4. Krever nordmann utlevert

  5. Ny avtale mellom Norge og Pakistan

Fazal Rehman (60) viser stedet der lillebroren hans sist ble sett. Foto: AFTENPOSTEN.NO