Verden

Flere hundre personer pågrepet under demonstrasjon i Hongkong

Nesten 300 personer ble pågrepet i Hongkong da de demonstrerte mot beslutningen om å utsette valget til lovgivende forsamling.

Tusenvis av personer har tatt til gatene for å protestere mot utsettelsen av valget på ny lovgivende forsamling i Hongkong. Flere er pågrepet.
  • NTB-DPA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Søndag er dagen da det skulle ha vært holdt valg på ny lovgivende forsamling i Hongkong, men byens leder Carrie Lam har utsatt valget med ett år, begrunnet med koronapandemien.

Søndag kveld var 289 personer innbrakt, 270 av dem for å ha deltatt i ikke-lovlige ansamlinger.

Minst to kjente aktivister er blant disse. Figo Chan fra gruppen Sivil menneskerettighetsfront og Leung Kwok-hung, som regnes som en veteran blant byens parlamentarikere og demokratiaktivister.

Pågrep tolvåring

I videoer som er lagt ut på Twitter, vises grupper av demonstranter som blir pågrepet av politiet. En gruppe med unge menn ble utsatt for pepperspray.

En tolv år gammel jente, som lot til å forsøke å løpe fra opprørspolitiet, ble innhentet og lagt i bakken av fem politifolk, viste et videoklipp som var lagt ut av universitetet i Hongkong.

Filmene viste også grupper av demonstranter som ropte «fem krav, ikke mindre». De krevde at Beijing må løslate tolv aktivister som nylig ble pågrepet i Kina etter at de forsøkte å flykte med båt til Taiwan.

Svarte på Facebook

Politiet har lagt ut en kunngjøring på Facebook for å svare på kritikken. Der heter det at tolvåringen ble pågrepet mens hun forsøkte å stikke av, men at det ble brukt minimalt med makt overfor henne. Videoen later dog til å vise en politimann som kaster seg mot jenta og legger henne i bakken.

Politiet ga også uttrykk for bekymring for at unge jenter deltar i forbudte ansamlinger og anmodet om at mindreårige må holde seg hjemme.

I tillegg skriver politiet at rop av slagord innebærer brudd på regler om offentlig ro og orden, og at samlingene bryter med smittevernet.

Politet advarte lørdag

Hongkongs politistyrke (HKPF) opplyste lørdag at det vil bli utplassert mye politi rundt omkring i byen etter at det i sosiale medier er blitt oppfordret til demonstrasjoner søndag.

– Sammenkomster er ikke tillatt, og enhver forbudt samling som finner sted under den pågående pandemien, kan øke risikoen for virusspredning og sette folkehelsen i fare, noe som vil være en svært selvisk handling, het det i en uttalelse fra politiet lørdag.

En person får behandling av politimann etter at han fikk i seg pepperspray under søndagens demonstrasjon i Hongkong.

Verdenssamfunnet har bedt Lam om at valget må holdes som planlagt. Tysklands utenriksminister Heiko Maas er den siste i rekken som har bedt henne om å omgjøre avgjørelsen.

12 demokrativennlige kandidater ville delta i valget, men ble diskvalifisert bare noen dager før Lam kunngjorde utsettelsen.

Det har knapt vært demonstrasjoner i Hongkong etter at den omstridte sikkerhetsloven ble innført i juli. Loven er blitt møtt med fordømmelse fra Europa og USA og har ført til at mange land har trukket sine utleveringsavtaler med Hongkong.

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Protest
  3. Lam