Verden

Kvinnemarsj i Hviterussland etter demonstrantpågripelser

Hundrevis av kvinner har tirsdag kveld samlet seg i Minsk i Hviterussland, der flere titalls demonstranter tidligere på dagen ble pågrepet i en studentprotest.

Flere hundre studenter og andre demonstrerte i Minsk tirsdag med krav om at president Aleksandr Lukasjenko må gå. Flere ble pågrepet av politiet. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Kvinnene demonstrerer til tross for at politiet har advart dem mot å delta i protester. Men politiet har så langt ikke gjort noe for å stoppe ansamlingen, som finner sted etter at hundrevis av studenter tidligere på dagen demonstrerte for at president Lukasjenko må gå.

Studentene hadde først samlet seg utenfor flere universitetsbygninger i Hviterusslands hovedstad Minsk, og hadde planlagt å marsjere til utdanningsdepartementet i sentrum av byen. Men politiet tvang demonstrantene til å gå en annen vei.

I tillegg til pågripelsene, ble flere av deltakerne i studentdemonstrasjonen også banket opp av politiet, ifølge menneskerettssenteret Viasna.

Myndighetene slår særlig hardt ned på streiker og aksjoner som starter ved universitetene, opplyste Valiantsin Stefanovitsj fra Viasna til nyhetsbyrået AP etter demonstrasjonen tidligere på dagen.

– Studenter og universiteter generelt er en svært eksplosiv gruppe, sa han.

Dette er fjerde uke på rad med massedemonstrasjoner i Hviterussland. Protestene brøt ut i kjølvannet av presidentvalget 9. august der Aleksandr Lukasjenko, som har sittet ved makten siden 1994, ble gjenvalgt til en sjette presidentperiode, et valg opposisjonen sier var preget av valgfusk.

 1. Les også

  Hva er det som skjer i Hviterussland? Fem punkter som forklarer dramaet.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kvinner demonstrerte på ny i Minsk

 2. VERDEN
  Publisert:

  Titusenvis demonstrerer i Hviterusslands hovedstad for sjette uke på rad

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tusenvis av demonstranter i gatene i Hviterussland tross advarsler

 4. VERDEN
  Publisert:

  Hviterussisk oldemor blant over 300 pågrepne i Minsk

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hundrevis pågrepet etter store demonstrasjoner i Hviterussland

 6. VERDEN
  Publisert:

  Før lot politiet kvinnene demonstrere i fred. Nå beskytter heller ikke deres desperate hyl mot brutal vold.