Verden

Hvorfor er det så lite koronasmitte i Afrika? Nå undersøker forskerne en overraskende teori.

For et halvt år siden fryktet forskere hva som ville skje når koronapandemien traff Afrika med full kraft. Nå klør de seg i hodet og lurer på hva som egentlig skjedde.

En kvinne blir testet for koronaviruset i Eldorado Park utenfor Johannesburg i Sør-Afrika 3. august.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

For innbyggerne i mange av Sør-Afrikas fattigste bydeler er fysisk avstand umulig. Å finne rent vann for å vaske hendene, er heller ikke lett.

Derfor spådde helseeksperter at ikke bare Sør-Afrika, men hele det sørlige Afrika ville bli veldig hardt rammet av pandemien.

Bladet Science advarte allerede i mars med overskriften «En tikkende tidsbombe: Forskere bekymrer seg for at koronaviruset sprer seg i Afrika».

Noen måneder senere skrev BBCs korrespondent i Sør-Afrika en artikkel med overskriften: «Koronaviruset i Sør-Afrika: Hvorfor den lave dødeligheten kan være misvisende».

Han advarte mot å tro på den offisielle statistikken. Selv i det afrikanske land med best oversikt og helsestell måtte man regne med store mørketall.

Bare noen måneder senere er budskapet et helt annet fra både forskere og internasjonale medier. Science har sett på smittesituasjonen i Afrika igjen: «Pandemien ser ut til å ha spart Afrika inntil videre. Forskere sliter med å forklare hvorfor». BBC har sett på tallene igjen, og nå er overskriften: «Koronaviruset i Sør-Afrika: Forskere undersøker en overraskende idé om lav dødelighet».

Les hele saken med abonnement