Verden

Opprørere: Hizbollah-soldater fra Libanon rykket inn i Syria

AMMAN (Aftenposten): Libanesiske Hizbollahs tropper skal ha møtt kraftig motstand fra Den frie syriske armé (FSA) da de i helgen forsøkte å innta tre syriske landsbyer.

President Bashar al-Assad får hjelp utenfra. Hizbollah-soldater rykket i helgen inn i Syria, sier opprørere. Faren øker for at krigen blir regional.
  • Aftenpostens Midtøsten-korrespondent
  • Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Tre Hizbollah-soldater ble i helgen drept på syrisk territorium. Også fem sunnimuslimske motstandere av Bashar al-Assads regime ble drept i trefningene med den libanesiske sjiamilitsen.

«En ren invasjon» ifølge opprørerne: Den frie syriske armés talsmann Luay al-Miqdad sier til den libanesiske avisen Al-Nahar at helgens operasjon er Hizbollahs største på syrisk territorium, når det gjelder «organisering, planlegging og koordinering med det syriske regimets flyvåpen». Trefningene fant sted sørvest for Homs.

Helikoptre

Hizbollah rykket frem sammen med medlemmer av en milits som er lojal mot Syrias president Bashar al-Assad. Offensiven ble støttet av rakettangrep og av syriske kamphelikoptre som fyrte løs mot den frie syriske armés stillinger. Opprørerne avverget angrepet ved å sette inn to stridsvogner som tidligere var blitt erobret fra regjeringshæren, får nyhetsbyrået Reuters opplyst.

Hizbollahs politiske motstandere har lenge anklaget dem for å delta på regimets side i den blodige, syriske borgerkrigen. Den mektige sjiagrupperingen dominerer libanesisk politikk og har langt større militær slagkraft enn Libanons offisielle væpnede styrker. USA hevder at gruppen hjelper Syrias regjeringsstyrker med opplæring, rådgivning og logistisk støtte.

Les også

På vei mot et kaotisk maktskifte

Hizbollahs angrep mot tre landsbyer som støtter den frie syriske armé, kan tyder på at det syriske regimet nå forbereder en stor offensiv mot opprørere i Homs, mener Mohammed Mroueh, en opposisjonsleder fra den krigsherjede byen. Nå lever han i eksil her i Amman.Homs ble tidligere ble kalt revolusjonens hovedstad, men de sunnimuslimske opprørernes posisjon i flere av byens distrikter er blitt kraftig svekket etter massakrer og kraftig bombardement fra regjeringshæren og Assad-vennlig milits.

For regimet er Homs et svært viktig forbindelsesledd mellom militære baser i alawitt-dominerte områder langs Middelhavskysten og elitestyrkene som har en stadig mer krevende oppgave med å forsvare Damaskus. Kampene i hovedstaden er blitt intensivert etter at opprørerne har klart å bryte regjeringsstyrkenes viktige forsvarslinjer langs byens ringvei.

Sekterisk krig

Hizbollahs militære innsats på det syriske regimets side i helgen vil bli oppfattet som et sterkt signal om den overhengende faren for regional krig og for økt sekterisk konflikt mellom sunni— og sjiamuslimer i Midtøsten.

Aksjonen kom bare et par dager etter at myndighetene i Teheran kunngjorde at en offiser i den iranske revolusjonsgarden var blitt drept av syriske opprørere. Hizbollah får sterk støtte fra Iran, som er en nær alliert av den syriske president Assads regime.

Les også

  1. Syriske opprørere setter betingelser for å forhandle

  2. Opprørere selger kulturarven for å kjøpe våpen

  3. FN: 10.000 drept i Syria på én måned