Verden

Svenskeid tankskip er ute av iransk farvann

Tankskipet Stena Impero har forlatt den iranske havnebyen Bandar Abbas og satt kursen mot Dubai, bekrefter rederiet. Skipet er ute av iransk farvann.

Stena Impero eies av det svenske rederiet Stena Bulk og seiler med britisk flagg. Skipet ble tatt i arrest i Hormuzstredet i juli. Foto: Hasan Shirvani, AP / NTB scanpix

  • NTB

Rederisjef Erik Hanell sier videre at besetningen skal til helsesjekk og debrifes når de ankommer Dubai.

Stena Impero ble stanset av den iranske Revolusjonsgarden i midten av juli da det var på vei gjennom Hormuz-stedet. Iranske myndigheter har hevdet at tankskipet ble stanset som følge av at det hadde kollidert med et fiskefartøy og stukket av.

Navigasjonsdata bekrefter at skipet har endret kurs fra Jubail i Saudi-Arabia til havnebyen Port Rashid i Dubai, skriver Reuters. Det blir anslått at tankskipet vil nå Port Rashid, som ligger 250 kilometer fra Bandar Abbas, i løpet av en halv dag.

Lokale myndigheter kunngjorde på statlig, iransk TV i morgentimene fredag at tankskipet har forlatt Iran.

Rederiet opplyste denne uken at det ikke gjenstår noen forhandlinger med Iran og at det ikke foreligger noen siktelser i saken. 23 personer ble pågrepet da skipet ble tatt i arrest. Besetningen på skipet kommer fra Russland, India, Latvia og Filippinene.

Mandag denne uken opplyste iranske myndigheter at skipet ville bli frigitt innen kort tid, men det ble ikke satt noe tidspunkt. Skipet ble tatt i arrest rundt to uker etter at et iransk tankskip ble tatt i arrest utenfor Gibraltar, etter anklager om brudd på sanksjonene mot Syria.

Les mer om

  1. Iran
  2. Skipstrafikk