Verden

Norge har fortsatt ikke tatt stilling til USAs flåtestyrke i Persiabukta

Norge har ennå ikke tatt stilling til USAs forespørsel om å delta i en internasjonal flåtestyrke for å sikre skipstrafikken i Persiabukta.

USA har bedt sine allierte om å bidra til en flåtestyrke i Persiabukta, men responsen har så langt vært lunken. Norge er fortsatt i tenkeboksen, over tre måneder etter at forespørselen kom. Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln er alt på plass i Arabiahavet. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

USA tok initiativet til en slik flåtestyrke i juni og ba en rekke land, blant dem Norge, om å delta. Responsen har så langt vært lunken.

Frankrike og Tyskland gjorde det tidlig klart at de ikke akter å delta, mens Storbritannia først tok initiativ til en europeiskledet flåtestyrke.

  • Les også: USA-kilde hevder å ha satellittbilder av at iranerne forbereder angrepet på Saudi-Arabia

Norge har ikke tatt stilling til USAs henvendelse, som kom for over tre måneder siden. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa i begynnelse av august at man fortsatt var i «en kunnskapsinnhentingsfase».

Det er man fortsatt, får NTB opplyst i Bakke-Jensens departement.

Søker mer informasjon

– Hvordan Norge skal respondere på henvendelsene om eventuell deltagelse i en militær koalisjon i Persiabukta er fortsatt til vurdering, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg.

– Norge søker mer informasjon om planene for å danne et godt beslutningsgrunnlag. Eventuelle norske bidrag vil bli behandlet på ordinær måte og Stortinget vil bli konsultert, sier hun.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif advarte under et besøk Oslo i forrige måned Norge mot å slutte seg til den USA-ledede flåtestyrken.

– Et militært nærvær vil ikke gjøre Persiabukta tryggere. Historisk erfaring tilsier at militært nærvær gjør Persiabukta mindre trygg og fører til økt spenning, sa Zarif til NTB.

Lunken respons

Australia og Storbritannia har som eneste vestlige land sagt seg villig til å delta, og det samme har Bahrain som huser USAs femte flåtestyrke.

Saudi-Arabia varslet tidligere i uken at de slutter seg til, og torsdag fulgte De forente arabiske emirater etter.

– De forente arabiske emirater blir med for å støtte regionale og internasjonale forsøk på å møte trusler mot skipsfart og global handel, sa en talsmann for myndighetene i landet, ifølge AFP.

Irak kommer derimot ikke til å delta og mener at det er landene rundt Persiabukta som har ansvaret for sikkerheten i området, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet i Bagdad.

Ahmad al-Sahhaf viser ifølge AP også til at Israel angivelig skal delta i flåtestyrken.

En israelsk tjenestemann opplyste i august at landet hadde sluttet seg til den USA-ledede styrken, men dette er ikke offentlig bekreftet.

Les mer om

  1. USA
  2. Norge
  3. Saudi-Arabia
  4. Iran