Verden

Moské-angriperens tilregnelighet skal vurderes

Mannen som er siktet for moskéangrepene på New Zealand, skal gjennom rettspsykiatrisk vurdering for å avgjøre om han er strafferettslig tilregnelig.

50 muslimer mistet livet da to moskeer ble angrepet fredag 15. mars. En 28 år gammel australsk mann er siktet for drapene og for 39 drapsforsøk. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

 • NTB

Dommer Cameron Mander besluttet i et rettsmøte fredag at det skal utarbeides to sakkyndigrapporter. Han understreket at dette er «normal prosedyre» og ikke en beslutning som bør tolkes i noen bestemt retning.

Den 28 år gamle australieren som er siktet for terrorangrepet, sitter varetektsfengslet i Auckland, i New Zealands eneste høysikkerhetsfengsel. Han deltok i rettsmøtet i Christchurch via videooverføring.

Under hans første høring ble den høyreekstreme australieren kun siktet for ett drap. Fredag ble siktelsen mot ham utvidet til 50 drap og 39 drapsforsøk.

Ifølge flere nyhetsbyråer viste den siktede mannen ingen følelser under fredagens fengslingsmøte, og flere medier melder at det så ut som han kjedet seg.

28-åringen hadde tidligere gitt uttrykk for at han ville representere seg selv, men var under fredagens høring representert av forsvarerne Shane Tait og Jonathan Hudson.

Den siktede var ikke pålagt å ta stilling til skyldspørsmålet. Den rettspsykiatriske undersøkelsen skal blant annet fastslå om han er kompetent til å erklære seg skyldig eller ikke. Han ble varetektsfengslet fram til neste høring 14. juni.

50 mennesker ble drept og nesten like mange såret i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand 15. mars.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. New Zealand
 2. Terror

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Terrormistenkt 28-åring for retten igjen på New Zealand

 2. VERDEN

  28-åring siktet for terror i Christchurch

 3. VERDEN

  Nye våpenlover i New Zealand kan være klare allerede ti dager etter terrorangrepet

 4. VERDEN

  Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch

 5. VERDEN

  Terrorsiktet på New Zealand snudde – erkjenner skyld

 6. VERDEN

  Drapssiktet i moské-massakrer varetektsfengsles i tre uker