Tunge Syria-samtaler uten gjennombrudd

Syria-samtalene i Wien endte uten noe klart gjennombrudd, selv om både USA og Russland lovet å øke presset for å styrke den skjøre våpenhvilen.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, USAs utenriksminister John Kerry og FNs spesialutsending Staffen de Mistura under en pressekonferanse om Syria-fredssamtalene tirsdag 17. mai.

Møtet i Wien var ment å få fredsprosessen tilbake på sporet, men da utenriksministrene gikk hver til sitt tirsdag ettermiddag, var det ikke fastsatt noen dato for nye fredsforhandlinger.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura understreker at det er liten vits i å holde nye samtaler i Genève så lenge det ikke finnes en troverdig våpenhvile.

I en felles kunngjøring fra landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) het det at våpenhvilen skal styrkes, at man vil sikre humanitær hjelp til den syriske sivilbefolkningen, og at man vil presse på for å få i gang en politisk prosess.

Men bortsett fra disse løftene, kom det få konkrete tiltak for å trappe ned konflikten mellom regimet og de mange ulike opprørsgruppene i Syria.

Myker opp frist

USAs utenriksminister John Kerry sier han håper på at det kan innsettes et overgangsstyre i Syria innen 1. august, men han understreker at dette kun er et mål, ikke en frist.

– Vi anerkjenner at hvis man gjør viktige fremskritt, og vi beveger oss, så vil vi respektere prosessen, sier Kerry.

Les også

Brende: Forventet reaksjon fra Syria

Les også

«Vi må venne oss til at Norge kan komme til å bekjempe grupper i morgen som vi i dag trener og utstyrer med våpen»

Han sa også at ISSG har bestemt å skjerpe reaksjonene mot parter som bryter våpenhvilen. De risikerer å bli utelukket fra de videre fredsforhandlingene, framholdt han.

I tillegg er det satt en frist til 1. juni for leveranser av nødhjelp til beleirede områder. Hvis ikke leveransene er gjenopptatt innen denne datoen, kommer Verdens matvarefond til å slippe ned hjelp fra luften, ifølge Kerry.

– Støtter ikke Assad

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov insisterte etter møtet på at Russland ikke støtter Syrias president Bashar al-Assad, men den syriske regjeringshæren.

– Vi støtter ikke Assad, vi støtter kampen mot terror, sa Lavrov til journalister.

– På bakken ser vi ingen annen reell og effektiv militærstyrke enn den syriske hæren til tross for alle dens svakheter, føyde han til.

Ifølge Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier skal Russland og USA bidra til å avklare hvem som har ansvaret for våpenhvilebruddene i Syria, melder nyhetsbyrået Reuters.

– USA og Russland har erklært at de er rede til å ta skritt på det tekniske planet slik at man kan kontrollere hvem som er skyldig i bruddene på våpenhvilen, sier Steinmeier.

Representanter fra i alt 17 land deltok i samtalene, som var de første siden februar. Da ble gruppen med USA og Russland i spissen enig om en våpenhvile, en våpenhvile som de siste ukene er blitt brutt gang på gang.

Japan, Australia, Spania og Canada ble i løpet av tirsdagens møte tatt opp som nye medlemmer i støttegruppen.