Verden

Dommer stanser Trumps bruk av penger til mur

En føderal dommer har lagt ned forbud mot at penger fra det militære kan brukes til å bygge muren mot Mexico som president Donald Trump vil ha.

President Donald Trump besøkte i april grensa til Mexico i California, der det er bygd en liten strekning ny mur. Nå har en dommer lagt ned forbud mot at han kan bruke de militæres penger til å bygge mur. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

 • NTB

Dommer Haywood S. Gilliam i Oakland i California slår fast at overføringen av 2,5 milliarder dollar fra det militæres kamp mot narkotikasmugling er ulovlig.

– Denne beslutningen viser at presidenten ikke har noen myndighet til å bruke skattebetalernes penger som ikke er bevilget av Kongressen, sier advokat Dror Ladin i American Civil Liberties Union, som var blant organisasjonene som saksøkte myndighetene.

Trump svarte at administrasjonen vil anke beslutningen umiddelbart, og at han har stor tro på å vinne frem.

Grensemuren mot Mexico var et av de viktigste løftene til Trump i valgkampen, men siden han ikke greide å få støtte i Kongressen, erklærte han i februar krisetilstand langs grensen.

En krisetilstand gjorde det mulig å hente 6,7 milliarder dollar til bygging av en mur fra andre departementer, først og fremst forsvarsdepartementet.

Som svar på dette ble myndighetene i Washington saksøkt av delstatene California og New Mexico, og av ACLU og miljøorganisasjonen Sierra Club.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Immigrasjon
 3. Mexico
 4. Falske nyheter
 5. Donald Trump

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Høyesterett gir Trump grønt lys til å bygge grensemur

 2. VERDEN
  Publisert:

  Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur

 3. VERDEN
  Publisert:

  Kongressen vedtok bevilgning på 40 milliarder til barn ved grensen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Budsjettenighet i USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump planlegger en travel siste uke. Startskuddet går ved denne plaketten i Texas.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper