Obama: – Politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere

USAs tidligere president Barack Obama kritiserte føderal maktbruk under begravelsen til borgerrettsikonet og kongressrepresentanten John Lewis.

Da USAs tidligere president Barack Obama talte i begravelsen til John Lewis, kritiserte han bruken av føderale sikkerhetsstyrker for å slå ned på fredelige protester.

Da Obama talte under seremonien, nevnte han ikke president Donald Trump ved navn. Men indirekte kom han med krass kritikk av Trumps bruk av føderale sikkerhetsstyrker.

– Vi er vitne til at våre føderale myndigheter sender styrker som bruker tåregass og batonger mot fredelige demonstranter, sa Obama.

– I dag ser vi med våre egne øyne hvordan politifolk kneler på nakkene til svarte amerikanere, sa den tidligere presidenten.

Protestene og opptøyene i USA brøt ut etter at afroamerikanske George Floyd ble drept av en politimann som satte kneet mot nakken hans.

Tidligere president George W. Bush under begravelsen til borgerrettsikonet John Lewis i Atlanta. Også Barack Obama og Bill Clinton var til stede.

– Stenger stemmelokaler

Obama kritiserte også grep som myndighetene har tatt og som gjør det vanskeligere for minoritetsgrupper å stemme i valg.

– Selv mens vi sitter her, er det folk med makt som gjør sitt ytterste for å hindre folk i å stemme ved å stenge stemmelokaler og innføre restriktive ID-regler som retter seg mot studenter og minoriteter, sa Obama.

Også de tidligere presidentene George W. Bush og Bill Clinton var til stede under Lewis' begravelse i byen Atlanta.

– Vi lever i dag i et bedre og mer edelt land på grunn av John Lewis og hans varige tro på Guds kraft, demokratiets makt og kjærlighetens evne til å opphøye oss til høyere standarder, sa George W. Bush, ifølge CNN.

Ledende borgerrettsaktivist

John Lewis døde 17 juli, 80 år gammel. Han ble ansett som en uredd forkjemper for rettighetene til afroamerikanere og en av frontpersonene i borgerrettsbevegelsen, sammen med blant andre Martin Luther King.

Under en demonstrasjon i Alabama i 1965 ble Lewis alvorlig skadd. Han fortalte selv at han ble pågrepet 40 ganger på 1960-tallet og ytterligere fem ganger som kongressmann.

Begravelsen ble holdt i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, der Martin Luther King i sin tid var pastor. Blant deltakerne var også Kings datter, pastor Bernice King, som ledet forsamlingen i bønn.