Biden har valgt. Kamala Harris blir demokratenes visepresidentkandidat.

NEW YORK (Aftenposten): Senatoren fra California kan bli den første kvinnelige visepresidenten i USAs historie.

Senator Kamala Harris er den andre kvinnelige demokratiske visepresidentkandidaten i historien.

Etter måneder med intense spekulasjoner slapp Joe Biden (77) nyheten tirsdag kveld: Kamala Harris (55) blir demokratenes visepresidentkandidat i høstens presidentvalg.

Biden kunngjorde allerede i vår at han ville ha en kvinnelig makker, og valgkampen hans har vært under press til å velge en person med minoritetsbakgrunn. Harris, som hele tiden er blitt sett på som en av storfavorittene, oppfyller begge kravene.

– Kamala Harris er en fryktløs forkjemper for mannen i gaten, skriver Biden i en kunngjøring på Twitter.

Han fremhever også hennes gode forhold til sønnen Beau Biden, som døde av kreft i 2015.

– Jeg trenger noen å jobbe sammen med som er smart, tøff og klar til å lede. Kamala er rett person, skriver Biden.

Joe Bidens nettside med oppdatert bilde og ny «Biden Harris»-logo.

Valget av visepresidentkandidat er blitt regnet som svært viktig denne gangen på grunn av Bidens høye alder. Dersom presidenten faller fra eller må trekke seg, tar visepresidenten over. Det har skjedd flere ganger tidligere i amerikansk historie.

Mange tviler dessuten på at Biden vil stille til gjenvalg i 2024, om han skulle vinne årets valg. En populær visepresident vil ha gode muligheter til å bli demokratenes presidentkandidat om fire år.

Advokat og politiker

Harris er utdannet jurist fra University of California og har lang politisk erfaring. Harris var blant annet justisminister i California fra 2011 til 2017. De siste tre årene har hun sittet i Senatet som representant for samme delstat.

Harris har jamaicansk far og indisk mor og omtaler seg selv som svart. Hun står til venstre for Biden i mange politiske spørsmål, men er samtidig mer moderat enn den ytre venstresiden i partiet.

Hun er for å innføre et statlig amerikansk helsesystem som dekker alle, kjent som Medicare for All, men i motsetning til Bernie Sanders vil hun ikke forby private forsikringsselskaper.

Har møtt motbør

Harris har ikke støtte i alle leirer i det demokratiske partiet. Venstresiden har anklaget henne for ikke å ha vært radikal nok da hun hadde jobben som statsadvokat i San Francisco og senere justisminister i California. Blant annet er hun blitt kritisert for å ha vært for ettergivende overfor politiet.

Et annet ankepunkt blant Harris-skeptikerne er den feilslåtte primærvalgkampen hun førte i 2019. Da Harris lanserte sitt presidentkandidatur, ble hun regnet som en av storfavorittene, men hun klarte aldri å tekkes velgerne og valgte å trekke seg i desember.

Enkelte har også beskyldt Harris for først og fremst å være opptatt av egne presidentambisjoner og antydet at hun derfor ikke vil være en god samarbeidspartner for Biden.

Ideen om at kvinner som Harris er «for ambisiøse» er imidlertid blitt møtt med sterk motkritikk. Valerie Jarrett, en tidligere Obama-rådgiver, mener det viser at kvinner holdes til en annen standard i politikken enn menn.

«Hvilken visepresident i amerikansk historie var ikke ambisiøs?», uttaler hun til TV-kanalen MSNBC.

Kan bli historisk

Kun to ganger tidligere har de to store politiske partiene i USA gått til valg med kvinnelige visepresidentkandidater. Første gang var i 1984 da Walter Mondale stilte til valg for demokratene med Geraldine Ferraro, kongressmedlem fra New York, som nummer to. Duoen tapte imidlertid valget mot republikanerne og Ronald Reagan.

Andre gang var i 2008 da republikanernes presidentkandidat John McCain valgte Sarah Palin, guvernøren i Alaska, som sin makker.

McCain og Palin tapte valget mot Barack Obama og hans visepresidentkandidat, Joe Biden.

Trump går til angrep

Reaksjonene på valget av Harris strømmer på. Tidligere president Bill Clinton kaller det et «strålende valg».

USAs president Donald Trump går på sin side rett i angrep og kommer med krasse karakteristikker av Biden og valget av Harris.

I en video omtaler han Harris som «Phony Kamala».

«Falske Kamala vil kaste sine egne meninger over bord, i tillegg til å forsøke å begrave sin fortid som statsadvokat, for å tilfredsstille antipoliti-ekstremistene som kontrollerer Det demokratiske partiet», skriver valgkamporganisasjonen hans i en pressemelding.

Obama: En god dag for landet vårt

Tidligere president Barack Obama støtter valget.

– Dette er en god dag for landet vår, sier Barack Obama.

– Jeg har kjent senator Kamala Harris lenge. Hun er mer enn forberedt til jobben. Hun har brukt karrieren sin til å forsvare grunnloven vår og kjempe for folks rettigheter, skriver Obama i en uttalelse på Twitter.

Obama skriver at Biden nå har en ideell partner til å hjelpe ham i å takle de utfordringene som USA står overfor akkurat nå og i årene som kommer.

– Dette er en god dag for landet vår. Nå, la oss vinne dette, oppfordrer den tidligere presidenten.

Følg USA-korrespondenten på Instagram (@oysteinlangberg) og Facebook for oppdateringer fra presidentvalgåret 2020.