Verden

Sprengstoffeksperter om Boston-eksplosjonene: Trolig små, hjemmelagede bomber

 • Helle Skjervold
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

kart-itVB87Gt4j.jpg

 • Det er helt åpenbart for meg at de er hjemmelagede, sier beredskapsansvarlig og tidligere mineansvarlig i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard.

To bomber gikk av i Boylston Street midt i Boston sentrum i målområdet av det store maratonløpet. Eksplosivene gikk av med få sekunders mellomrom.

Basert på de første videobildene og stillbildene fra åstedet tror sprengstoffeksperter Aftenposten har snakket med at det dreier seg om to relativt små bomber.

Kan ha vært rørbomber

— Basert på bildene jeg har sett, og størrelsen på ildkulen og røykskyen, tror jeg ikke det er snakk om en bombe på mer enn noen kilo. Mitt inntrykk er at det er snakk om en liten bombe, som høyst sannsynlig kan plasseres i en koffert, en ryggsekk, en pakke eller på kroppen, sier sprengstoffekspert Svein Christensen i Forsvarsbygg.

Christensen ble blant annet innkalt i 22.juli-rettssaken som sakkyndig vitne for å forklare virkningene av Anders Behring Breiviks hjemmelagede bilbombe. Til sammenligning plasserte Behring Breivik en 950 kilo tung bombe i Regjeringskvartalet.

Disse bildene viser stedet der den første bomben gikk av før, under og etter hendelsen. Det sto en postkasse og en søppelkasse omtrent der eksplosjonen skjedde. GOOGLE/NBC/AP

Bombene i Boston ser ut til å være langt mindre. Sprengstoffeksperter US Newshar snakket med har, basert på videobildenene av hendelsen, anslått at det kan dreie seg om rørbomber med svartkrutt som sprengstoff. Slike bomber er enkle å lage.

— Disse bombene er veldig små i terrorsammenheng, og det er helt åpenbart for meg at de er hjemmelagede, sier beredskapsansvarlig og tidligere mineansvarlig i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard.

— At bombene er hjemmelagede bygger jeg på at detonasjonsbølgen har lav hastighet og hvordan røyken arter seg, sier han.

Eksplosjon på bakkenivå

Aftenposten har gjennomgått bilder av Boylston Street tatt før den første og kraftigste av eksplosjonene. Disse viser at det står en søppelkasse og en postkasse omtrent der videobilder fra hendelsen viser at bomben går av. Referanser fra andre bilder at dette er stedet der de hardest skadede ble funnet i sekundene etter smellet.

Nergaard mener det er sannsynlig at bombene ble plassert i for eksempel søppelkasser blant annet fordi nyhetsrapportene går ut på at mange personer er hardt skadet i underkroppen. CBS meldte etter eksplosjonen at politiet fjernet søppelkasser i sentrum av byen.

Bilder som Aftenposten har valgt ikke å publisere, viser ofre som har mistet deler av bena.

— De som har stått nær der bomben gikk av, har fått tunge avrivingsskader. Utover fra selve nullpunktet vil effekten av en såpass liten bombe gradvis avta mer og mer.

Mange av de som ble rammet av bombene fikk skader i bena. AP/BOSTON GLOBE/DAVID L.RYAN

144 mennesker ble såret i angrepet, 17 av dem skal være kritisk skadet. Det er forventet at amerikanske helsemyndigheter vil oppdatere disse tallene tirsdag morgen, altså tirsdag ettermiddag norsk tid.

Ulike skader

Svein Christensen i Forsvarsbygg sier det er vanskelig på dette tidspunkt å si noe om hvordan en bombe av denne størrelsen har skadet 150 mennesker.

— Det kommer an på hvilke skader folk har. Trykk og fragmenter er farlig, og glass som kan regne ned fra bygningsfasadene. Folk kan også tråkke på hverandre i kaoset som oppstår.

Han sier det ikke er mulig å si noe om bomben for eksempel kan ha vært utstyrt med spiker eller andre objekter for å forårsake mest mulig skade.

— Men vi er ikke ukjent med at man bruker fragmenter av denne typen i bomber, sier Christensen.

- Noen legger en slags kåpe av fragmenter utenpå bomben, bestående av alt fra muttere til skruer og spiker. I dette tilfellet tror jeg ikke man har gjort dette, sier Neergaard og peker på at personer relativt nær detonasjonspunktet har kommet unna i relativt god behold.

Eksempelvis kom 78-åringen Bill Iffrig fra det hele med lettere sårskader, selv om han var nær nok bomben til å bli slått i bakken av trykkbølgen da han var i ferd med å løpe i mål.

— Plassert ut rett før

Christensen sier det er umulig å slå fast nøyaktig når bombene ble plassert ut, basert på hva vi ser nå, men at det kan typisk ha skjedd etter at politiet gjennomsøkte området.

- Sikkerheten i USA er så skjerpet rundt denne typen arrangementer, så jeg anser det som usannsynlig at noen har klart å forhåndsplassere bombene. Det er mer sannsynlig at noen har sluppet dem i for eksempel søppelkasser like før de gikk av, sier Nergaard.

Han understreker at dette foreløpig er tidlige spekulasjoner basert på tv-bilder og rapporter om hvilke skader ofrene har.

— Men selv små bomber i store folkemengder kan gjøre stor skade, minner han om.

 1. Les også

  - Umulig å sikre en hel løype

 2. Les også

  78-åringen ble slått i bakken av trykkbølgen, fullførte likevel maratonløpet

 3. Les også

  Mange kjemper for livet

 4. Les også

  - Trodde det var en salutt

 5. Les også

  - Vi skal finne ut hvem som står bak

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Bombemistenkt tatt etter skyteepisode i New Jersey

 2. VERDEN

  15 av barna i barnehagen var blant 168 som aldri kom tilbake etter det verste bombeangrepet på amerikansk jord

 3. NORGE

  . Men i det øyeblikket han teipet spiker på gassboksen ble det noe annet enn guttestreker, sier Nergaard.

 4. VERDEN

  Trusselnivået i Storbritannia hevet til høyeste nivå etter terrorangrepet i London

 5. VERDEN

  Ingen så langt pågrepet etter T-banebombe i London

 6. VERDEN

  Terrorist angrep busstasjon fordi det hang juleplakater der