Verden

USAs militære begikk IS-brøler om planer for Mosul-angrep

En amerikansk, militær talsmann informerte nylig pressefolk om planer for et storangrep mot den IS-erobrede byen Mosul i Irak. Det var ikke meningen.

USAs forsvarsminister Ash Carter og general Martin Dempsey (t.h.) vitnet for en senatskomite da Carter fortalte om brøleren de militære hadde begått. Joshua Roberts, Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Den 19. februar ble det holdt en pressebrief i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Der ble det sagt at USA ønsket at irakske styrker skulle iverksette et felttog i april/mai for å gjenerobre storbyen Mosul fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Det ble sagt at planen var å angripe med 25.000 soldater på bakken. Briefingen var godkjent av Central Command, som er enheten som styrer USAs militære operasjoner i Midtøsten.

– Militære hemmeligheter

Nå innrømmer Pentagon imidlertid at det var en tabbe å gå ut med dette. Forsvarsminister Ash Carter sier at dette var en feilaktig avsløring av militære hemmeligheter.

— Dette var ikke presis informasjon. Og hadde det vært det, skulle det ikke være plumpet ut med til pressen. Så dette ble dobbelt feil, sa Carter da han tirsdag i Washington møtte i en senatskomité for de væpnede styrker.

Pressebriefen holdt på telefon

Det var en militær talsmann ved Centcom i Tampa i Florida som, under en avtale om anonymitet, orienterte pressefolk i Pentagon over telefon i februar da Mosul-planen ble avslørt.

Hendelsen skal granskes

General Martin Dempsey, USAs forsvarssjef, vitnet også tirsdag i den aktuelle senatskomiteen i USAs kongress og han opplyste at episoden nå granskes for at de skal komme til bunns i hva som egentlig skjedde.

Skal være åpne, men ...

Det er mildt sagt svært uvanlig at militære åpent informerer på forhånd om slike aksjoner, om tidspunkter og detaljer om styrkene. Forsvarsminister Ash Carter er bitt spurt om Mosul-planene før og har da svart mer unnvikende. Overfor de amerikanske senatorene var han imidlertid tydelig.

– Det er viktig at vi som etat er åpne – ikke med militære hemmeligheter og krigsplaner, som var feilen i dette tilfellet, men vi forsøker å holde nasjonen informert om hva vi driver med, sa han.

Iranskstøttede sjiakrigere er sentrale i kampen for å gjenerobre byen Tikrit fra IS akkurat nå, men planene om å ta tilbake Mosul kan bli utsatt. THAIER AL-SUDANI, Reuters/NTB Scanpix

Mosul viktig storby

Den islamske staten erobret storbyen Mosul, som før IS-offensiven hadde nesten to millioner innbyggere, i juni i fjor. En militær kampanje for å ta byen tilbake vil være et vesentlig skritt i kampen for å fravriste IS den kontrollen de har over store territorier i Irak.

Denne uken ble det iverksatt en operasjon for å ta tilbake den langt mindre byen Tikrit, som ligger mellom Bagdad og Mosul. Så mange som to tredjedeler av dem som slåss mot IS her, skal være Iran-støttede sjiamilitser.

Trenger mer trening før Mosul-angrep

Ifølge nyhetsbyrået AP ser det nå ut til at offensiven mot Mosul likevel ikke starter allerede i vår, slik det ble opplyst på den ulykksalige pressebriefingen.

Irakske sikkerhetsstyrker og kurdiske peshmerga-soldater skal fortsatt ha behov for mer trening. Dette er et arbeid som drives av den USA-ledede alliansen som støtter Irak i kampen mot IS, og i månedsskiftet mars/april er det ventet at80 norske, kamptrente spesialsoldater vil være på plass for å delta i dette arbeidet.

8500 IS-krigere drept

Samtidig fortsetter den amerikanskledede alliansen med sine luftangrep mot Den islamske staten i både Irak og Syria. Disse angrepene har pågått siden august i fjor og godt over 2000 angrep er gjennomført.

Lederen for Centcom, general Lloyd Austin, opplyste denne uken at de beregner antallet drepte IS-krigere til å være 8500. Han mener den viktigste effekten av luftangrepene er at IS ikke lenger er i stand til å ta nye områder og holde på dem.

 1. Les også

  Iransk general legger taktikken i offensiven mot IS i Irak

 2. Les også

  IS-avhopper om «Jihadi John»: Alle kunne blitt som ham

 3. Les også

  Slaget om Mosul kan avgjøre IS' fremtid i Irak

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kilde: IS har drept 284 sivile i Mosul

 2. VERDEN

  Militærstyrker med fremstøt mot IS i Mosul

 3. VERDEN

  General: USA var «sannsynligvis» involvert i drap på sivile i Mosul

 4. VERDEN

  Gamle fiender har gått sammen i koalisjonen som skal erobre Mosul - nå har de begynt å krangle

 5. VERDEN

  Amerikansk general: IS-ledere rømmer Mosul, fremmedkrigerne må forsvare IS-byen

 6. VERDEN

  Kampen om å fri Mosul fra IS har startet