Verden

Trump klandrer etterretningen for lekkasje

NEW YORK/MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Påtroppende president Donald Trump hamrer løs på det han mener er uansvarlige medier og ymter om at etterretningen lekker.

Påtroppende president Donald Trump holdt onsdag pressekonferanse i New York. Fredag neste uke innsettes han som USAs 45. president.
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

– Det er falske nyheter. Det er usant. Det skjedde ikke, sier Donald Trump om drøye påstander i en privat etterretningsrapport.

Trump holdt onsdag pressekonferanse og åpnet med å antyde at amerikanske etterretningsorganisasjoner står bak lekkasjen av en ubekreftet og omstridt rapport om ham og Russland kvelden i forveien.

– Kanskje det var etterretningsorganisasjonene. Hvem vet, sa Trump.
Han omtaler rapporten som «falske nyheter» laget av en gruppe «syke mennesker» som jobbet mot ham i valgkampen.

Påtroppende president Donald Trump.

1 Hva er anklagene?

I rapportene – det er 17 av dem – hevdes det at russisk etterretning har kultivert, støttet og assistert Donald Trump i minst fem år og at Trump har betalt hackere for å bryte seg inn i demokratenes e-poster. Det hevdes at russerne har forsøkt å lokke Trump med eiendomsavtaler i Russland, men at Trump av en eller annen grunn ikke har tatt imot disse tilbudene. I rapporten påstås det at russerne har video med Trump og prostituerte på et hotellrom i Moskva.

2 Hvem har laget rapporten?

En britisk tidligere etterretningsagent med mange års erfaring og stort nettverk i Russland skal ha utarbeidet rapportene. Han var hyret inn av Trumps motstandere, først republikanere og senere demokrater. Innholdet skal ha vært kjent i forholdsvise vide kretser i flere måneder.

3 Hvorfor ble det plutselig nyheter?

CNN meldte tirsdag kveld at både påtroppende president Donald Trump, president Barack Obama og medlemmer av Kongressen var blitt orientert om rapporten og fått et sammendrag av den.

– Små kameraer overalt

– Tror noen virkelig på disse historiene? I Russland og andre land finnes det kameraer over alt, så små at du ikke vet at de er der. Jeg forteller folk hele tiden at de må være forsiktige, ellers ender de opp med å se på seg selv på TV-nyhetene, sier Trump.

Han erkjenner for første gang at også han tror Russland sto bak hackingen i valgkampen.

– Jeg tror det var Russland. Samtidig er det andre land som hacker oss, sier Trump.

Han sier han håper å komme overens med Putin.

– Men det er en mulighet for at vi ikke vil gjøre det. Og tror noen virkelig at Hillary Clinton ville vært tøffere i møte med Russland enn meg? Spar meg, sier Trump.

Sterk tvil om innholdet

Mange har påpekt at rapportene inneholder feil og mangler; fra banal slurv til påstander som kan motbevises. Ingen, inkludert amerikansk etterretning, har heller klart å verifisere det som står på de 35 sidene.

– Disse påstandene er det helt umulig å komme til bunns i, sier den Kreml-kritiske uavhengige journalisten Konstantin Eggert i Moskva.

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at russiske sikkerhetstjenester kan ha fått noe på Trump i løpet av de gangene han har vært her, men dette må uansett ha skjedd lenge før han ville bli president, sier Eggert.

Også Russland-ekspert Mark Galeotti stiller seg tvilende.

– Det er mange elementer som gjør at jeg stusser over innholdet, sier Galeotti, som er tilknyttet Institute of International Relations i Praha.

Blant Galeottis innvendinger er at informasjonen er lite forenlig med måten profesjonell etterretning opererer på:

 1. Det er tvilsomt at en pensjonert agent har så informerte kilder helt innerst i den russiske maktsirkelen, slik rapportens forfatter hevder.
 2. Det er usannsynlig at en viktig, hemmelig operasjon vil inkludere en så stor gruppe mennesker, fra pressetalsmann Dimitrij Peskov til oljebaroner og personer i utenriksdepartementet.
 3. Dersom alle disse personene var involvert, er det rart at ingen har lekket disse opplysningene før.

Sentral person i fengsel

En av personene som ifølge rapporten skal være «en betydelig aktør» i den hemmelige Trump-operasjonen, heter Seva Kapsugovitsj. Problemet er at Kapsugovitsj har sittet i fengsel siden 2013 for spredning av overgrepsmateriale, ifølge avisen Moskovskaja Komsomolets.

Sentral person har alibi

Det påstås at Donald Trumps advokat Michael Cohen møtte «representanter for Kreml» i Praha. Cohen har tvitret bilde av passet sitt og hevder at han aldri har vært hverken i Russland eller Tsjekkia. Til magasinet The Atlantic sier han at han har vært i USA i hele den aktuelle perioden og at det lett kan bevises.
Teksten i rapportene har også flere slurvefeil med fakta, staving og datoer.

Stemmer ikke med offentlige rapporter

Rapportene hevder hackere brukte botnet og nettporno-trafikk til å overføre virus, spionprogrammer, stjele data og hacke lederne i det demokratiske partiet. Dette stemmer dårlig overens med den fra USAs etterretning.
Sikkerhetsselskaper og amerikansk etterretning har imidlertid vist at hackingen pågikk over mye lengre tid – og dessuten baserte seg på andre metoder: nemlig falske e-poster som lokket mottagerne til å klikke på en lenke.

Russerne gjør narr

Russerne gjorde narr av den hemmelige rapporten onsdag.
– Dette er fabrikasjon og kiosklitteratur, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov, som mente man måtte ta påstandene humoristisk.
Den uavhengige avisen Gazeta.ru, som ofte har kritisert Putin og Kreml hardt, betegner på lederplass påstandene fra de anonyme kildene i vestlige medier som «svært tvilsomme»:

«Forfatterne av House of Cards bør gråte av fortvilelse. Selv ikke engang de kunne funnet opp noe slikt.»

– Lever vi i Nazi-Tyskland?

Trump hadde allerede før pressekonferansen gått hardt ut på Twitter mot anklagene. Tirsdag kveld omtalte han påstandene som «falske nyheter» og kalte det hele for en «politisk heksejakt». I går morges amerikansk tid hadde han svart med ytterligere fire tweeter, hvor han blant annet spør om «vi lever i Nazi-Tyskland?» I en annen melding forteller Trump at Russland aldri har brukt «pressmidler mot ham». Han skriver dessuten at «JEG HAR IKKE NOE Å GJØRE MED RUSSLAND».

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Russland