Europas høyrepopulister samler kreftene for å vinne valg

Marine Le Pen får drahjelp fra høyrepopulister i hele Europa til å bli president i Frankrike.

Nederlands Geert Wilders og franske Marine Le Pen er to av høyrepopulistene som skal hjelpe hverandre i valgkampene i år.
  • Alf Ole Ask

Dagen etter at Donald Trump overtar som president i USA, samler høyrepopulister i Europa seg til valgkampåpning i Koblenz i Tyskland.

Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt. De håper at valgvinden fra USA skal bidra til et ytterligere løft ved valg i Europa i 2017. Målet er å oppildne egne velgere. Høyrepopulistene kjører frem stjernelaget fra Tyskland, Frankrike, Nederland og Italia på møtet i Koblenz 21. januar.

De tar sikter på å skape politiske jordskjelv ved de viktige valgene i Nederland, Frankrike, og Tyskland. Gjevest vil det være å få Marine Le Pen valgt til president i Frankrike.

Slik presenterer de europeiske høyrepopulistene de som skal delta på valgkampstarten. Fra venstre Matteo Salvini fra Lega Nord, Marine Le Pen fra Front National, Frauke Petry fra Alternativ for Tyskland, Marcus Pretzell fra Alternativ for Tyskland og Geert Wilders fra Frihetspartiet i Nederland.

Felles saker

Nå er det ikke uvanlig at søsterpartier gir hverandre en hjelpende hånd i valgkampen, men på ytre høyre fløy har det vist seg vanskelig å få til samarbeid, før krisene tok Europa. En av grunnene har vært at få har ønsket å stå sammen med Front National, men Marine Le Pen har gjort partiet mer stuerent og får stadig flere venner i Europa. Hun leder i dag gruppen i Europaparlamentet, Nasjonenes og frihetens Europa, der flere av de høyrepopulistiske partiene deltar.

Mot EU og flyktninger

Eurokrise, flyktningstrøm og terror har bidratt til å løfte disse partiene som har det til felles at de er mot EU eller sterkt skeptiske, vil begrense innvandring og ønsker seg tøffere tiltak mot terror selv om det går utover liberale demokratiske rettigheter. Ifølge tweets fra lederen av Alternativ for Tyskland, Frauke Petry, er tema for konferansen «Frihet for Europa.»

Nettstedet RTL i Belgia skriver at det nå ser er en sterk allianse mellom høyrepopulistene i Tyskland og Frankrike. Tidligere var det blant annet ulikheter i den økonomiske politikken som gjorde at de to partiene AfD og Front National ikke samarbeidet.

Gjennom sosiale medier oppfordrer de nå både Le Pen og Frauke sine medlemmer og sympatisører til å komme til Koblenz.

Politioppbudet kommer til å bli enormt. Grupper på venstresiden har allerede varslet motdemonstrasjoner.

Avgjør Europas fremtid

Hvordan høyrepopulistene gjør det i disse valgene i Europa, kan bli avgjørende for Europas utvikling. Meningsmålingene er positive for disse partiene.

Front Nationals leder Marine Le Pen ligger godt an til å komme til andre og endelig valgomgang i vårens presidentvalg i Frankrike. Hun har 22 prosent på siste måling, ett prosentpoeng bak François Fillon som representerer de konservative Republikanerne. Venstresiden nominerer sin kandidat i løpet av januar. Valget er i to omganger i april og mai.

Til møtet i Koblenz kommer også Geert Wilders, lederen for Partiet for Frihet. Europas mest islamfiendtlige politiker leder Nederlands største parti med 35 prosent på siste måling.

Lederen av Alternativ for Tyskland, Frauke Petry, opptrer for første gang på et valgarrangement sammen med Le Pen. Hennes samboer, Marcus Pretzell, sitter rett nok i samme gruppe i Europaparlamentet som Le Pen. AfD fikk 15 prosent på en fersk måling og er Tysklands tredje største parti.

På møtet deltar også lederen for italienske Lega Nord, Matteo Salvini og generalsekretæren i Østerrikes frihetsparti (FPÖ), Harald Vilimsky. FPÖ tapte nylig presidentvalget i Østerrike med knapp margin.

En ny gruppe

Det var først i 2015 at Le Pen og Wilders klarte å skape en gruppe i Europaparlamentet, kalt Nasjonenes og frihetens Europa. Dette er første gang at denne gruppen har en felles valgkampåpning før nasjonale valg. Forsøkene på å stable denne gruppen på bena i forbindelse med valget til Europaparlamentet i 2014, var mislykket.

Først i 2015 klarte Marine Le Pen og Wilders å samle det antallet europaparlamentarikere som må til for å bli godkjent som gruppe. Noe som utløser betydelige bevilgninger fra Europaparlamentet.