De har vært 78 timer i hverandres selskap. Nå skal Biden møte Xi for første gang siden han ble president.

For første gang siden Joe Biden ble president skal han møte Kinas leder Xi Jinping.

Joe Biden og Xi Jinping har tilbrakt 78 timer i hverandres selskap, ifølge Biden. Her besøker de et bibliotek i California i februar 2012.

De to lederne skal treffes på Bali i Indonesia mandag, ifølge Det hvite hus.

Møtet skjer i forkant av G20-samlingen på Bali, der 20 av verdens mektigste land skal diskutere verdensproblemer.

Biden og Xi har hatt fem telefonsamtaler sammen etter at Biden ble USAs president i januar 2021, men de har ikke møttes fysisk i denne perioden. Xi har kun reist utenlands én gang siden koronapandemien brøt ut – en tur til Usbekistan og Kasakhstan i forrige måned.

Krigen i Ukraina og spenningen knyttet til Taiwan vil trolig være sentrale samtaletemaer. Kina har ikke fordømt Russlands invasjon av Ukraina. De truer også med selv å invadere Taiwan. Biden har flere ganger sagt at USA vil forsvare Taiwan dersom kineserne går til angrep.

Omtalte Xi som «banditt»

Forholdet mellom USA og Kina har utviklet seg i negativ retning i flere tid, spesielt etter at ekspresident Donald Trump startet en handelskrig med Kina i 2018.

Biden har ikke bare fortsatt Trumps Kina-politikk, han har på mange måter tatt den flere skritt videre.

Nylig omtalte Biden Kina som «den eneste konkurrenten som har et ønske om og muligheten til å stokke om på verdensordenen».

Tidligere har gått han kraftig ut mot menneskerettighetsbruddene mot uigurer og andre minoritetsgrupper i den kinesiske Xinjiang-regionen:

– Dette er en fyr som ikke har et demokratisk bein i kroppen sin. Det er en banditt som har en million uigurer i omskoleringsleirer, altså konsentrasjonsleirer, sa Biden i 2020.

Og i oktober innførte Biden et eksportforbud på avanserte mikrobrikker til Kina, noe som av flere eksperter regnes som en slags teknologisk krigserklæring.

Les også

I det stille innførte Biden en ny regel. Den kan skape alvorlig konflikt med Kina.

78 timer sammen

Joe Biden og Xi Jinping kjenner hverandre relativt godt fra før. De to mennene har tilbrakt 78 timer i hverandres selskap, ifølge Biden selv. I 2012 var Biden, som den gang var visepresident, vertskap for Xi på en flere dager lang rundreise i USA.

På et videomøte i fjor omtalte Xi Biden som sin «gamle venn». Biden har gjort det klart at han ikke går med på den betegnelsen.

– Vi er ikke gamle venner. Dette er bare business, sa han til Fox News i fjor.

Xi Jinping har vært partiformann i Kina siden 2012. I oktober ble han utpekt til en ny femårsperiode ved makten.