Protestene i Iran: Minst 76 mennesker skal være drept

Demonstrasjonene i Iran gikk mandag inn i sitt 11. døgn. Hundrevis av demonstranter skal være arrestert nord i landet.

Flere demonstranter har reagert på Aminis dødsfall med å ta av seg hijabene, brenne dem på bålet og klippe av seg håret i protest mot myndighetenes behandling av kvinner.

– Nei til sjal, nei til turban, ja til frihet og likhet!, synger og roper demonstrantene i gatene i Teheran.

Scener fra demonstrasjonene i Iran har gått verden rundt den siste uken. Kvinner som trekker sjalene av hodene sine. Som klipper av seg håret i sinne. Brenner hijabene.

Minst 76 demonstranter har mistet livet, ifølge nye tall fra den Oslo-baserte menneskerettsgruppen Iran Human Rights (IRH) mandag kveld.

Protestenes bakteppe er dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini. Hun døde i varetekt etter å ha blitt pågrepet av det såkalte moralpolitiet. Bakgrunnen for arrestasjonen skal være feil bruk av hijab. Iransk politi mener hun døde av hjerteinfarkt.

Aminis dødsfall har utløst et voldsomt raseri og heftige protester mot det iranske regimet. Demonstrantene mener moralpolitiet drepte Amini.

Mandag gikk protestene inn i sitt 11. døgn.

41 skal være drept

Siden Aminis dødsfall har protester herjet i mer enn 50 byer. Iranske myndigheter har på sin side møtt protestene med blokkert internett, vold og arrestasjoner.

Myndighetene har blant annet blokkert tilgangen til Instagram og Whatsapp. De to appene er de mest brukte i Iran. Myndighetene har blokkert tilgangen til Facebook, Twitter, Telegram, Youtube og Tiktok de siste årene.

Hensikten er å begrense den digitale kontakten mellom demonstrantene. Sist Iran blokkerte nettilgangen slik, var i november 2019.

Det var også i forbindelse med store protester i en rekke byer, den gangen på grunn av kraftige økninger i bensinprisene. Da gikk nettet i svart i seks dager.

Iran rystes av voldsomme protester etter at en ung kvinne ble drept i varetekt hos det såkalte «moralpolitiet».

Mandag er de offisielle dødstallene passert 41. De fleste av dem demonstranter, men også medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Minst fire barn skal være blant de drepte, ifølge Amnesty International.

Men de reelle dødstallene kan være langt høyere, ifølge IRH.

De anslår mandag at minst 76 demonstranter har mistet livet. Samtidig påpeker de at det har vært vanskelig å bekrefte dødstallene fordi nettilgangen har vært blokkert.

Omfattende arrestasjoner

Forrige uke beordret lederen for det iranske rettsvesenet, Gholam-Hussein Mohseni-Edjahi, hard behandling av det han omtaler som «profesjonelle demonstranter». Landets president Ebrahim Raisi sier demonstrasjonene som finner sted, er uakseptable kaoshandlinger, ifølge Reuters.

De siste dagene skal minst 450 mennesker ha blitt arrestert i Mazandaran, en nordlig provins i Iran. Det skriver The Guardian. I Guilan-provinsen skal minst 700 demonstranter være pågrepet, blant dem 60 kvinner.

Kurdiske kvinner holder opp portretter av avdøde Mahsa Amini under protester i Beirut onsdag forrige uke.

Protestene har vært spesielt intense i det nordvestlige Iran. Der bor mange av landets kurdere, som utgjør ca. 10 prosent av den iranske befolkningen.

Landet har allerede fått internasjonal kritikk for sin behandling av demonstrantene.

«Irans maktbruk mot ikkevoldelige demonstranter er uberettiget og uakseptabel», fastslo EUs utenrikssjef Josep Borrell søndag kveld.

Bilder og videoer fra demonstrasjonene i Iran den siste uken, har gått verden rundt.

Sammenstøt under demonstrasjoner i London og Paris

Også utenfor Irans landegrenser har folk demonstrert på vegne av det iranske folk de siste dagene. Søndag var det demonstrasjoner foran de iranske ambassadene i både Paris og London.

Demonstrantene i Paris ble stanset av store politistyrker mens de marsjerte gjennom byen til Irans ambassade, ifølge NTB. Rundt 4000 personer skal ha deltatt i demonstrasjonen.

Politiet bekreftet at de brukte tåregass mot demonstrantene og sa at demonstranter ved flere anledninger forsøkte å bryte gjennom veisperringer som var satt opp nær ambassaden.

Søndag gikk det også hardt for seg i London. Politiet opplyser at tolv personer er pågrepet og at fem betjenter har fått skader.

Også i Oslo møtte flere hundre personer opp foran Stortinget lørdag for å støtte iranernes kamp. Mange eksiranere skal ha vært blant de fremmøtte. Flere hijaber og iranske flagg ble satt i fyr, ifølge NTB.