Hevder at mennesker har startet brannene i Sør-Europa

Brannene i Italia og Hellas har fått enorme konsekvenser. Flere spekulerer nå i om brannene er påsatt.

Sicilia er et av stedene i Italia som har opplevd flest branner denne sommeren.

De fleste skogbrannene registrert i Hellas de siste ukene har mennesker skyld i, mener den greske klimaministeren, Vassilis Kikilias.

– Dessverre ble et flertall av disse brannene startet av mennesker, enten ved uaktsomhet eller forsett, uttalte han fredag, ifølge Guardian.

Kikilias trekker frem at det enkelte steder i landet har brutt ut branner i samme området innenfor korte tidsrom. Det mener han tyder på brannene er startet med hensikt, skriver The Guardian.

Mistenker påtenning i Italia

Også Coldiretti, en italiensk landbruksforening, mener at opptil 60 prosent av skogbrannene i Italia denne sommeren, er «man-made».

Lokale innbyggere på Sicilia som BBC har snakket med, trekker frem alt fra klønete bønder til parter i nabokrangler som mulige gjerningspersoner.

Presidenten i den italienske regionen Calabria, Roberto Occhiuto, går enda lenger, og anslår at 80 prosent av brannene har vært påsatt.

Occhiuto sier at de i fjor arresterte 22 brannstiftere i regionen, og at de også i år har arrestert flere.

Han understreker samtidig at ikke alle brannene er påsatt av brannstiftere, men at de kan være et resultat av uforsiktige handlinger.

Rhodos i Hellas har vært spesielt utsatt for skogbranner i sommer.

Tror brannene ble påtent med vilje

Mange lokale er overbevist om at brannene er påsatt med vilje.

– Branner som dette starter ikke av seg selv. Det er brannstiftere, jeg er helt overbevist, sier Giada Nicolò til BBC. Huset til familien i Mosorrofa, sør i Italia, er så å si nedbrent.

BBC publiserte også nylig en droneovervåkningsvideo av en antatt brannstifter i Calabria.

Videoen viser en startende skogbrann, og en mann som samtidig kjører motorsykkel gjennom skogen. Når han oppdager dronen som filmer ham, kaster han stein etter den, før han forlater området.

Mannen ble senere fengslet, ifølge BBC.

Menneskeskapte klimaendringer påvirker også

Hetebølgen som i sommer har feid over Sør-Europa, skyldes blant annet menneskeskapte klimaendringer. Det slår en rekke klimaforskere fast.

De økte temperaturene gjør blant annet at terrenget blir varmere og tørrere, som gjør landskapet lettere antennelig. Flere eksperter har uttalt at skogbrannene er kun er forsmak på klimaendringene som venter.

Store konsekvenser

Uansett årsak, har brannene fått fatale konsekvenser for landene. Siden 17. juli har skogbrannene ødelagt boliger, gårder og fabrikker, samt svidd av store områder med skog i Sør-Europa.

Et anslag utført av regionale myndigheter, viser at brannene på Sicilia har forårsaket skader for 60 millioner euro.

I Hellas er mer enn 35.000 hektar av skogsområder blitt svidd vekk, skriver The Guardian.

Mange av områdene som er skadet av brannen, vil ta flere år å bygge opp igjen. Det vil påvirke andelen turister som besøker landene – som kan gå hardt utover økonomien.

I for eksempel Hellas er turistnæringen er selve bærebjelken i økonomien. Næringen står for omtrent én av fem arbeidsplasser.

– Det vil ta minst et par år før de berørte turiststedene vil være i drift igjen. Da vil et svidd landskap og ekstremt høye temperaturer mest sannsynlig påvirke folks ferievaner i Sør-Europa, forklarte seniorforsker ved Senter for europaforskning, Asimina Michailidou, til Aftenposten.