Verden

Politidrap på svart mann i rullestol etterforskes

Påtalemyndigheten i Delaware har innledet etterforskning etter at en mobilvideo viser hvordan en svart mann i rullestol ble skutt og drept av politimenn.

  • Ntb

Offeret, identifisert som 28 år gamle Jeremy McDole, ble drept i delstatens største by Wilmington onsdag, ifølge offisielle kilder, lokale medier og en video av hendelsen som er publisert på internett.

I mobilvideoen roper en bevæpnet politibetjent at mannen skal løfte hendene over hodet og slippe våpenet, før betjenten skyter. Deretter går tre betjenter mot ham. McDole bruker armene til å justere sittestillingen i rullestolen, og ifølge Washington Post forsøkte han flere ganger å reise seg. Flere skudd løsnes, og mannen glir ut av rullestolen. McDole ble erklært død på stedet, ifølge myndighetene.

Les også innsiktartikkelen som forklarer hvorfor amerikansk politi skyter mot svarte menn:

Les også

Er du rasist?

Suspendert

Politiet hevder McDole var bevæpnet og sier til lokalavisen News Journal at de rykket ut etter melding om en mann i rullestol hadde skutt seg selv.

På stedet ble det funnet en revolver med kaliber .38, ifølge politimester Bobby Cummings. Totalt fire politibetjenter var til stede og alle skjøt mot 28-åringen. Disse fire, som ikke er blitt identifisert, er nå suspendert fra stillingene sine.

Familien hevder McDole ikke hadde våpen — og at han aldri har eid et våpen. Familien, venner og naboer har tent lys og samlet seg på åstedet de siste dagene. McDole var lam fra livet og ned etter at han ble skutt som tenåring.

Omfattende politivold

Hendelsen føyer seg til listen over politivoldssaker som ryster USA, hvor debatten allerede raser om politiets brutale maktbruk, særlig mot minoriteter.

Den mest omtalte saken er fra Ferguson, hvor den svarte tenåringen Michael Brown ble drept av en hvit politimann. Drapet som skjedde 9. august i fjor, utløste en nasjonal rasedebatt og voldsomme opptøyer i Ferguson og flere andre steder i USA.

Ifølge The Guardian, som fører en oppdatert oversikt over personer drept av politiet i USA, er antallet drepte oppe i 861 hittil i år. (NTB-Reuters)

Les også

  1. Skyting under ettårsmarkeringen i Ferguson

  2. Politimann tiltalt for drap - skjøt flyktende mann i ryggen