Verden sørger over paven

Pave Johannes Paul II (84) døde lørdag, klokken 21.37. Verdens ledere og millioner av mennesker hyller mannen som ledet den katolske kirke i 26 år.

  • Forf>
  • Forf><forf>torill Nordeng <
  • <forf>per-ivar Nikolaisen <

— Den hellige far døde i kveld klokken 21.37 i sin private leilighet, fortalte Vatikanet til de mange fremmøtte på Petersplassen i Roma.60 000 mennesker tok i mot nyheten litt før klokken 22 i går kveld. Mange brast i gråt da Vatikanet fortalte at paven til slutt måtte gi opp kampen, etter at han hadde gått inn og ut av bevissthet det siste døgnet. Kirkeklokkene ringte som tegn på at paven var død, og nyheten ble møtt med applaus for å vise paven respekt. - Den hellige far Johannes Paul har dratt tilbake til Vår far, sa erkebiskop Leonardo Sandri til folkemengden på Petersplassen.Paven hadde ligget for døden siden torsdag, etter at den allerede svake mannen fikk akutte hjerte- og nyreproblemer. I går morges fortalte Vatikanet at pavens tilstand var svært kritisk. I løpet av natten hadde tilstanden blitt stadig verre, med pusteproblemer og sviktende nyrer. Utover lørdagskvelden fikk han høy feber. Paven hadde da allerede sagt farvel til sine nærmeste medarbeidere og innsett at døden nå var nær.

Døde i fred.

En av Vatikanets kardinaler, Mario Francesco Pompedda, besøkte paven lørdag formiddag og sa at paven visste at han var døende. - Jeg ble grepet av skjønnheten i pave Johannes Paul IIs smil, fortalte Pompedda ifølge NTB. Paven lå i en stor seng som var plassert midt i rommet. Han lå i hvite lakener og så ut til å ha stor fred. Paven har vært syk i lengre tid. Fra før har han slitt med Parkinson og leddgikt. Han har hatt to sykehusopphold i vinter. 1. februar ble han innlagt med akutte pusteproblemer, fulgt av en ny innleggelse 24. februar. Under det siste sykehusoppholdet, som varte i 18 dager, fikk paven operert inn et metallrør i halsen, slik at han skulle puste lettere.

Hyllet paven.

Johannes Paul II var pave i 26 år og har vært overhode for om lag 1,1 milliarder katolikker verden over. Reaksjonene strømmet i går inn fra verdens ledere.- Jeg har fulgt pavens situasjon tett. Jeg ber for ham slik han har bedt for meg, for fred. Han er en mann av fred og har vært en stor støtte for FN. Jeg husker spesielt hvordan vi diskuterte spørsmål om krig og fred da vi vurderte hva vi skulle gjøre i Kosovo. Han var ekstremt opptatt av verden han levde i, og som meg følte han at i krig er alle tapere, sa generalsekretær Kofi Annan i FN.Pavens landsmann og fredsprisvinner Lech Walesa priset pavens kamp mot kommunistdiktaturet i Polen.- Uten ham hadde det aldri blitt en ende på kommunismen, iallfall ikke før langt senere, og slutten ville vært blodig, mente Walesa.

Globalt samlingspunkt.

Visestatsminister Shimon Peres i Israel fremhevet pavens globale engasjement.- Han var ikke bare en stor sjel, men også en god. Selv om han representerte katolisismen, klarte han med sitt talent og personlighet å stå for et globalt samarbeid, sa Perez.President George W. Bush snakket om paven som både politisk ledestjerne og religiøs leder- Han var en tro tjener av Gud og en forkjemper for menneskelig verdighet og frihet. Han er en inspirasjon for oss alle, sa Bush, samtidig som også han fremhevet pavens kamp mot kommunistregimet.

Ga håp.

Men paven var mer enn politikk. To av de sørgende på Petersplassen fortalte i går NTB hva paven betydde for dem. Franca Rolando og Carlo Sacchetti gikk til Vatikanet med stoler over ryggen så snart de fikk beskjeden om at paven var død for å delta i likvaken.- Det vi må huske fra paven er ikke at han bekjempet kommunismen eller rev ned Berlinmuren. Det vi må huske er at han ga oss håp, sier Franca Rolando.

Pave Johannes Paul II døde lørdag.
En kvinne har nettopp mottatt budskapet om pave Johannes Paul IIs død. Tusener søkte til Petersplassen i går kveld.
Over 60.000 mennesker var samlet på Petersplassen lørdag kveld.
Sørgende katolikker strømmet til St. Olavskirken i Oslo sent lørdag kveld.
En tilhenger svinger et polsk flagg med et sort sørgebånd i Vatikanet.