Verden

Paris-terror kan føre til at det blir vanskeligere for deg å kommunisere anonymt

Fra stadig flere hold kommer det nå krav om å gjøre noe med krypterte meldingstjenester

Storbritannias konservative statsminster David Cameron er en av flere som har tatt til orde for å forby krypterte tjenester.
  • Arild Færaas
whatsapp.jpg

*** Norsk professor forteller at politiet får vanskeligere arbeidsforhold når stadig mer kommunikasjon krypteres.**

*** Stadig flere tar til orde for å forby sikker kryptering. Det advarer Datatilsynets direktør mot.**

*** Derfor skal Playstation 4 være så vanskelig å overvåke.**

Kryptert kommunikasjon, betyr at man kommuniserer på en måte som gjør at man ikke kan lese av informasjonen som sendes, fordi det sendes i kode.

Men krypterte tjenester er omstridt i politi— og etterretningsmiljøer. Blant annet foreslo Storbritannias statsminister tidligere i år å forby sikker kryptering. Og i etterkant av Paris-angrepet har New Yorks politisjef sagt at det nå må komme en debatt om kryptering.

— Jeg tror at dette vil åpne en helt ny debatt om sikkerhet og personvern, sier også Michael Morell, tidligere nestsjef i CIA, til New York Times.

Omstridt lovforslag

Tidligere i november la den britiske regjeringen frem et lovforslag med utvidede fullmakter til overvåking. En setning i den loven legger til rette for at myndighetene kan kreve at kryptering skal fjernes fra enkelte tjenester. Dette har ført til heftige protester fra både rettighetsorganisasjoner og teknologibransjen, skriver Guardian.

Og ifølge New York Times har også franske myndigheter hintet frem på at de ønsker tilgang på krypterte meldingstjenester.

Andre er svært skeptisk mot å forby kryptering, fordi det både kan gå på personvernet løs, samt at det kan hjelpe nett-kriminelle.

Selv om det skulle bli forbudt å bruke krypterte tjenester i et land, vil det være vanskelig for demokratiske land å nekte borgerne sine å bruke slike tjenester hvis hovedkvarter er i et land hvor det er lov - iallfall om man fortsatt skal ha et fritt internett.

Noen andre saker vi anbefaler:

Les også

  1. Anonymous erklærer "total krig" mot IS

  2. Slik kan du svare på spørsmål fra barn etter terroren i Paris

Apple og Facebook kan bli påvirket

Whatsapp er en tjeneste hvor du skal kunne kommunisere sikkert uten at noen får innsyn i hva du skriver. Facebook eier Whatsapp.

Apple med sin Imessage-service og Facebooks Whatsapp-tjeneste er to av bare mange eksempler på såkalt ende-til-ende-kryptering – noe som betyr at heller ikke Facebook eller Apple skal kunne lese hva som skrives.Kryptering blir uansett mer og mer hot, og noe av det siste nå er at Google vil advare brukere som mottar ukrypterte e-postmeldinger, ifølge The Register.

Samtidig skriver britiske Telegraph at ifølge amerikanske og franske myndighetskilder har terroristene brukt krypterte kommunikasjonsmidler for å unngå at planen deres ble stoppet.

BAKGRUNN:

Les også

Vil forby Snapchat, Whatsapp og Facetime

– Politiet har stadig mer problemer med kryptering

Professor Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen har overvåking som et av sine spesialfelt. Hun forteller at politiet ser på kryptering som et stort problem.

– Det er et tiltagende problem, både fordi krypteringsverktøyene er blitt mer effektive og mer brukervennlige, men det har også vært veldig mobilisering rundt vernet av privatlivet.

Sunde viser til at et alternativ til å forby kryptering er å hente frem et forslag om at politiet skal få lov til dataavlesing – som betyr at de kan hacke seg inn på datamaskiner til personer de har lov til å overvåke. Da kan politiet lese informasjonen i klartekst, selv om den sendes kryptert.

Professor Inger Marie Sunde

Dersom overvåkingsfullmaktene skal utvides mener Sunde at det blir veldig viktig at man kontrollerer om tjenesten holder seg innenfor fullmaktene.– Men det er et vanskelig område. Jo mer du informerer publikum, jo mer informerer du også terrorister om hva politiet kan og ikke kan gjøre.

DENNE SAKEN FIKK INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET I FJOR:

Les også

Følte seg presset til å svekke mobilsikkerheten på 80-tallet

– En selvsagt ting at man skal kunne beskytte data

Bjørn Erik Thon er direktør i Datatilsynet og sier han er «svært skeptisk» til å innsnevre retten til å bruke krypterte tjenester.

– Det er en viktig og selvsagt ting at vanlige borgere skal kunne sikre sine data mot sikkerhetsmyndigheter og andre.

– Men er personvernet så viktig at man risikerer at terroristene skal få snakke sikkert med hverandre?

– Man skal ikke stille disse tingene opp mot hverandre. Jeg har til gode å se dokumentasjon på at det er kryptering som gjør at folk går under radaren.

– Hva blir konsekvensene om vi ikke vil tillate sikre og krypterte tjenester?

– Det blir mindre sikkerhet rundt kommunikasjonen vår, og det for eksempel kan ramme kildevern eller advokat-klient-samtaler. Å sende noe i fortrolighet er et viktig prinsipp.

REPORTASJE FRA BELGIA:

Les også

Denne bydelen i Brussel produserer terrorister - igjen og igjen

Er det mulig å gi politi og etterretning spesiell tilgang til krypterte tjenester?

Vidar Sandland er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). Han mener at dersom man legger til rette for en «bakdør» i krypterte tjenester, vil den ikke være sikker lenger.

– Da er krypteringen død, og folk vil ikke bruke den. Også kriminelle kan finne bakdøren om den finnes.

Sandland mener at både konfidensialiteten og integriteten vil bli brutt dersom noen har mulighet til å dekryptere dataene.

– Man kan både avlytte dataene og manipulere dataene. Uten kryptering kan noen for eksempel stoppe eposten din, legge inn skadelig kode, og så sende den videre, forklarer Sandland.

MERK: Dette kan også gjøres i dag dersom du bruker ikke-krypterte tjenester som er veldig vanlig.

Playstation 4 kan ha blitt brukt av Paris-terroristene i planleggingen

Flere medier skrev i helgen og mandag om muligheten for at TV-spillmaskinen Playstation 4 kan ha blitt brukt av terroristene til å kommunisere sikkert før de slo til i Paris den 13. november.

afp000625224-oJCJEl7M5s.jpg

(Følgende avsnitt er oppdatert.) Flere medier, inkludert Aftenposten, skrev at minst en Playstation 4-konsoll (PS4) skal være beslaglagt i razziaene i Belgia etter angrepene. Men tirsdag kom det frem at det likevel ikke er bekreftet. Men meldingen om at den belgiske innenriksministeren Jan Jambon ifølge Politico nylig har sagt at kommunikasjon på PS4 er den vanskeligste å overvåke, stemmer.— Det er veldig, veldig vanskelig – ikke bare for belgiske, men også for internasjonale tjenester å dekryptere kommunikasjon som er gjort via Playstation 4.

DIREKTEBLOGG: Følg utviklingen etter Paris-terroren direkte her

Slik fungerer chatten på PS4

En artikkel på Forbes.com forklarer på en god måte hvordan kommunikasjonen kan ha foregått. Forfatteren mener at det kan være en minst like sikker måte å kommunisere på som ved hjelp av kryptert telefon, sms eller e-post.

Det er mulig å snakke ved hjelp av tekst eller tale via Playstation Network. I tillegg er det mulig å kommunisere med andre inne i et spesielt spill.

Saken fortsetter etter bildet.

Slik ser chat-vinduet ut om du spiller Playstation 4. I tillegg er det flere spill hvor du kan chatte med andre inni selve spillet.

Det er uklart hvor stor tilgang etterretningstjenestene har til å overvåke slik kommunikasjon, og det kan være veldig vanskelig å finne hvem du bør følge med på.Ifølge Reuters brukte en østerriksk tenåring Playstation 4 til å kontakte IS-folk i Syria tidligere i år.

DEBATTINNLEGG:

Les også

Angrepene i Paris kan få enorme konsekvenser for europeiske storbyer

Kan kommunisere ved kulehull

Som Forbes skriver, det er rundt 65 millioner aktive brukere, og det er ikke slik at de som planlegger terrorisme går på terror-hyllende nettsider via Playstation-nettleseren eller snakker om terrorplaner i åpne forum. Men i privat «party-chat-funksjon» kan de muligens snakke under radaren. Artikkelforfatteren beskriver også hvordan de kan dele planer uten å si det rett ut.

I skytespillet Call of Duty kan man for eksempel skrive meldinger til hverandre ved å skyte kuler i en vegg slik det blir ord, og så forsvinner kulehullene.

Det handler både om at det er vanskeligere å finne ut hvem man skal overvåke, samt å finne relevant informasjon.

Uansett er det ikke nytt for etterretningstjenestene at det går an å kommunisere via spill. Guardian skrev i 2013 at NSA (USA) og GCHQ (Storbritannia) blant annet hadde prøvd å infiltrere spillet World of Warcraft.

Her kan du også lese en analyse for hvordan politiet kan gjennomføre en teknisk undersøkelse av Playstation 4 i en kriminalsak.