Valget i Sverige ble en thriller. De borgerlige skal være i regjeringssamtaler.

Det ble en virkelig «rysare». Ingen tør å erklære seier ennå. Men det er likevel noen klare trender.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson jublet over valgresultatet uavhengig av om det blir regjeringsskifte eller ei. Hvis blå side blir størst, vil han kreve stor innflytelse.

Stemningen var god, men avventende hos de svenske sosialdemokratene da valglokalene stengte søndag. De to store valgundersøkelser ga begge den rødgrønne siden et knapt flertall.

Men så snudde det. Stemningen skiftet. Plutselig hadde høyresiden overtaket i riksdagsvalget.

Mandag kom meldingen om at de to største partiene på borgerlig side, Moderaterna og Sverigedemokraterna, allerede var i regjeringssamtaler. Det skjer til tross for at valgresultatet ikke er helt avklart.

Mandag ettermiddag var 6244 av 6578 valgkretser opptalt. Da var stillingen slik:

  • Blå side 175 mandater
  • Rødgrønn side 174 mandater.

Vanligvis er valgresultatet klart i god tid før midnatt. Denne gangen vil ikke den svenske valgmyndigheten fastslå valgresultatet før onsdag. Da har de talt opp alle utenlandsstemmene og forhåndsstemmene.

Mindre enn 1 prosentenhet, 47.000 stemmer, skiller rød og blå side.

Selv om mange hadde spådd et «skjebnevalg», er valgdeltagelsen lavere enn forrige gang. Den ligger an til å bli 83 prosent, mot 87 prosent for fire år siden.

Selv om ingen tør utrope seierherren ennå, vet vi dette om hvordan svenskene har stemt:

Statsminister Magdalena Andersson takket for innsatsen under Socialdemokraternas valgvake, droppet å komme til SVT for å kommentere valget og gikk rett hjem valgnatten. Hun risikerer å måtte gi fra seg statsministerjobben.

1. Ble størst, men kan likevel miste makten

Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson overtok statsministerstolen i fjor høst etter Stefan Löfven. Partiet har sittet med regjeringsmakten i åtte år. De har brukt mye av valgkampen på å profilere nettopp Andersson som en ny, men stødig leder i en urolig tid. Det kan ha gitt uttelling.

Partiet har økt oppslutning og er Sveriges største med god margin. Det ligger på 30 prosents oppslutning. Det er langt unna historiske topper for partiet, men likevel bedre enn forrige gang.

Men da statsministeren gikk på talerstolen like før klokken ett natt til mandag, var ikke resultatet det hun ønsket. To av partiene som hun vil samarbeide med, Vänsterpartiet og Centerpartiet, har mistet velgere. Den borgerlige siden leder opptellingen. Hun risikerer å måtte overlate regjeringskontorene til Moderaternas Ulf Kristersson.

– Men vi sosialdemokrater har gjort et bra valg, sa Andersson til sine partifeller.

På Sverigedemokraternas valgvake var stemningen i taket. Partiet ble for første gang nest størst.

2. Historisk godt valg for Sverigedemokraterna

Det var ingen tvil om hvor stemningen var høyest søndag kveld. Sverigedemokraterna ligger an til å bli Sveriges nest største parti. Det høyrepopulistiske, innvandringskritiske partiet som lenge var utstøtt og nærmest spedalsk, fikk 20,6 prosents oppslutning. Nå har de passert Moderaterna, som siden 1979 har vært nest største parti.

– Nå er vi et ordentlig stort parti, sa en overlykkelig partileder Jimmie Åkesson til sine partifeller.

Han turte ikke konstatere om det blir regjeringsskifte. Men gjorde det klart at de vil kreve innflytelse om det blir det, i tråd med sin størrelse.

– Om det blir maktskifte, vil vi ha en sentral posisjon. Vår ambisjon er å sitte i regjering, sa Åkesson.

Lederne i Moderaterna og Sverigedemokraterna innledet mandag regjeringssamtaler, skriver Aftonbladet. Beslutningen om å møtes ble tatt allerede natt til mandag.

De andre borgerlige partiene har til nå sagt nei til å ta med Sverigedemokraterna i regjeringen.

En av de viktigste sakene i valgkampen har vært gjengkriminalitet. Dette er et tema hvor Sverigedemokraterna profilerer seg. Både Moderaterna og Socialdemokraterna har snakket mye om dette. Men mange kommentatorer mener de har nærmet seg Sverigedemokraterna.

SVTs valgundersøkelsen viser at partiet har lokket til seg velgere både fra Moderaterna og Socialdemokraterna. Partiet går frem over hele Sverige. I Åkessons egen hjemby Sölvesborg får det nesten 40 prosent av stemmene.

Centerpartiets Annie Lööf var ikke fornøyd med et valgresultat på 6,7 prosent.

3. Nedtur for «midten»

Centerpartiet regner seg som et borgerlig parti og er søsterparti med norske Venstre. Men i årets valg har de pekt på sosialdemokraten Magdalena Andersson som statsminister. Årsaken er at de ikke vil ha noe å gjøre med Sverigedemokraterna. I natt var Centerpartiet partiet som gikk mest tilbake, med rundt to prosentpoeng. De har blant annet mistet velgere til Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet, som ligger mellom norske SV og Rødt, ser også ut til å ha gjort et dårlig valg.

4. Hva skjer nå? Kan Jimmie Åkesson bli statsminister?

Først må alle stemmene fintelles. Det avgjør om blå eller rød side vinner.

Matematikkprofessor Svante Linusson sier til Svenska Dagbladet sier at det ikke er umulig at overtaket glipper for høyrepartiene. Men han sier at det skal mye til å forandre valgresultatet med den ledelsen de blå hadde mandag.

Hvis høyresiden får flertall, er det ventet at Ulf Kristersson fra Moderaterna vil prøve å danne regjering. Selv om Sverigedemokraterna nå er det største partiet på blå side, er det ingen som tror at Jimmie Åkesson blir statsminister. Det vil hverken Moderaterna eller Kristdemokraterna gå med på, ifølge svenske kommentatorer.

Men det er ventet at Sverigedemokraterna vil kreve stor innflytelse på en eventuell ny borgerlig regjering. Det har de gjort klart.

Moderaternas leder Ulf Kristersson var opptatt av å fremstå som en samlende leder for hele Sverige da han talte til sine partifeller natt til mandag. Han ville få slutt på polarisering og splittelse i det svenske samfunnet.

– Nå trenger Sverige samling, sa han.

Kristersson ba svenskene være tålmodige og vente på endelig resultat. Men om det blir blått flertall, ønsker han å danne regjering. Men det kan altså bli med knappest mulige margin.

– Jeg vil være veldig ydmyk, men jeg står klar til å danne en ny, stabil, handlingskraftig regjering for hele Sverige, sa Ulf Kristersson.

Moderaterna så lenge ut til å gjøre et elendig valg. For første gang ble de slått av Sverigedemokraterna. Men i løpet av kvelden økte oppslutningen og Ulf Kristersson håper fortsatt at han blir ny statsminister.

5. Store skiller mellom unge og gamle, kvinner og menn

Valgundersøkelsen til SVT viser at både kjønn og alder påvirker svenskenes valg:

  • Hadde bare menn fått stemme, hadde det vært klart blått flertall. Menn oppga lov og orden som viktigste sak.
  • Hadde bare kvinner fått stemme, hadde det vært klart rødgrønt flertall. Hos kvinnene var helsevesenet viktigste spørsmål.
  • Blant menn har Sverigedemokraterna og Socialdemokraterna like stor oppslutning (25 prosent). Blant kvinner er Socialdemokraterna klart størst.
  • Moderaterna er klart største parti blant de under 30 år.
  • Blant pensjonister er Socialdemokraterna ubetinget størst.