Paven sendte presidentens pengegave i retur

Skal ha vært ukomfortabel med «666» i beløpet.

Pave Frans møtte i februar sin landsmann og president Mauricio Macri og hans kone Juliana Awada. Stemningen skal ha vært kjølig.

Forholdet mellom Argentinas president Mauricio Macri og pave Frans skal være temmelig frossent og nå synker temperaturen ytterligere.

Pengene tilbake

I den argentinske hovedstaden er det en veldedig utdanningsstiftelse som bærer pavens navn. Den fikk nylig et solid pengebeløp fra den argentinske regjeringen, men nå kommer pengene i retur.

– Ikke ett øre

Pave Frans har nemlig gitt de lokale sjefen klar beskjed: «Den argentinske regjeringen må ta grep om så mange problemer at dere kan ikke akseptere ett øre fra den», heter det i brevet fra paven, ifølge Buenos Aires Herald.

De lokale lederne henvendte seg deretter til myndighetene og forklarte at de ikke kunne ta imot pengene. Ifølge de to lederne ville signalet fra slik pengestøtte av enkelte kunne utnyttes til å så splid og uro mellom argentinere.

Kjølig møte

Macri er en sentrum-høyre-politiker som ble valgt i fjor. I februar besøkte han og kona Vatikanet. De ble avspist med 22 minutter av den argentinske paven, som er tidligere erkebiskop av Buenos Aires. Pressen beskrev i ettertid møtet som iskaldt og paven smiler ikke på bildene. Stemningen ble sammenlignet med pavens langt mer hjertelige møter med Macris forgjenger, den venstrepopulistiske Christina Fernandez.

Forholdet mellom de to skal ha begynt å bli dårlig allerede i 2009 da Macri som ordfører i hovedstaden nektet å anke en rettsavgjørelse som åpnet for homofile ekteskap.

– Liker ikke 666

Historien om den avviste gaven har for øvrig fått enda en pikant vri. Beløpet var på 16.666.000 argentinske pesos – tilsvarende rundt ti millioner kroner.

Ifølge Vatican Insider har paven notert «jeg liker ikke 666-tallet» i sin kommunikasjon med stiftelsen i Argentina. Henvisningen er i så fall til det enkelte mener er Antikrists siffer. The Washington Post skriver at enkelte spekulerer rundt om hvorvidt den argentinske presidenten har valgt et slik beløp med vilje for å provosere.

Regjeringskilder i Buenos Aires påpeker imidlertid overfor den argentinske avisen La Nación at det var stiftelsen som ba om støtte og at beløpet ble nøye beregnet ut fra hva det skulle brukes til, blant annet lønn til 36 ansatte.

Kirketrøbbel om fattige

I alle tilfeller later Macris regjering til å ha lagt seg ut med den katolske kirken. For en måned siden ledet president Macri et møte med kirkeledere for å drøfte de vanskelige tidene i landet, men partene forlot møtet uten noen felles kunngjøring.

Bare timer senere offentliggjorde kirken en uttalelse som i sterke ordelag oppfordret myndighetene til å redusere landets fattigdom. Og senere i mai, da politikerne møtte opp til en religiøst festdag i den store katedralen i Buenos Aires, refset erkebiskopen regjeringen som han mente ikke tok fattigdomskrisen på alvor.