Verden

Det norske gisselet (48) besøkte syriske nasjonalister i 2013

Det norske IS-gisselet har lenge vært i PSTs søkelys, får Aftenposten opplyst.

Her poserer Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad med to medlemmer av den libanesiske delen av Det syriske sosialistiske nasjonale parti.
  • Andreas Slettholm
    Kommentator

Onsdag ble det kjent at IS holder nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som gissel i Syria.

Som Aftenposten meldte onsdag kveld, ble han tatt til fange

Les også

av en annen opprørsgruppe i januar

, bare dager etter at han krysset grensen over fra Tyrkia.

Besøkte nasjonalister

Grimsgaard-Ofstad har imidlertid vært opptatt av konflikten i Midtøsten lenge før han dro og skal ha deltatt i diskusjoner på sosiale medier om dette. I november 2013 postet han et bilde på sin Facebook-konto sammen med det som skal være to medlemmer av Det syriske sosialistiske nasjonale parti (SSNP).

Sammen med dem skal han ha hatt «en samtale om den ideologiske bakgrunnen og utviklingen, i tillegg til utsiktene for Syria og Libanon», ifølge Facebook-kontoen.

Les også:

Les også

Dette sa Erna Solberg om gisselsituasjonen i Syria

Har vært i PSTs søkelys

SSNP er et parti som ble stiftet med mål om å skape et stor-Syria og opererer i Libanon, Irak, Jordan og Palestina i tillegg til Syria. I Syria har de samarbeidet med Bashar al-Assads parti, i Libanon har de vært assosiert med Hizbollah.

Aftenposten erfarer at PST har mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid og også ha hatt kontakt med ham.

Han skal også ha reist til krigsområder tidligere, får Aftenposten opplyst.

Skrev om nordmannen da Norge ikke betalte

Gisseltagerne, både IS og opprørsgruppen, har krevd betydelige summer for å løslate nordmannen. Det var først da de virkelig forsto at Norge ikke kom til å betale, at IS selv valgte å offentliggjøre gisselsituasjonen.

For Norge har det aldri vært aktuelt å betale løsepenger.

Forsker Morten Bøås ved NUPI mener

Les også

Norge må be om nåde for gisselet

, og at handlingsrommet ellers er ganske begrenset for norske myndigheter.

Ville ikke vekke oppsikt

For norske myndigheter var det viktig at forhandlingene vakte så liten oppsikt som mulig da oppmerksomhet ofte kan gjøre gisselsituasjoner langt mer komplisert.

En krisestab bestående blant annet av krise— og gisselforhandlere i politiet, PST, E-tjenesten og Kripos, har jobbet med saken siden januar.

Aftenposten var første gang i kontakt med myndighetene om saken i mai og ble da henstilt om ikke å skrive om saken.

Dette etterkom Aftenposten av hensyn til Grimsgaard-Ofstads sikkerhet.

Det er uklart hva som skal ha vært Ole Johan Grimsgaard-Ofstads motivasjon for å ta seg inn i Syria, men norske myndigheter skal ikke ha hatt mistanke om at han skal ha ønsket å kjempe med noen av opprørsgruppene i krigen. 48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria.

På sosiale medier har han imidlertid vært svært opptatt av konflikten. Universitetsavisa skriver at mannen tok emner i statsvitenskap ved NTNU. Etter hva Aftenposten erfarer, skal han blant annet tatt emnet «Statbygging og væpnede konflikter».

Les også om bakgrunnen for Syria-konflikten:

Les også

  1. Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge