Trump-rådgiveren nektet gang på gang. Så ble han avslørt av telefonavlytting.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn er en av Donald Trumps aller nærmeste medarbeidere. Nå kan hans nære forhold til Russland koste ham jobben.

Her fra da nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ga en uttalelse i Det hvite hus i begynnelsen av februar. Nå kan jobben hans være i fare.
  • Steinar Dyrnes

– Nei.

Det var det klare svaret Michael Flynn to ganger ga til The Washington Post på onsdag. Spørsmålet var om han og den russiske Washington-ambassadøren Sergej Kisljak på telefon hadde diskutert USAs hackingsanksjoner mot Russland samme dag som de ble innført, som var 29. desember. Flynns benektende svar var i samsvar med hva han tidligere hadde sagt. Også visepresident Mike Pence, etter å ha blitt briefet av Flynn, har avvist at sanksjonene var tema i samtalene.

Grunnen til at pressen har stilt spørsmål ved om sanksjonene ble tatt opp, var at samtalene skjedde i det Barack Obama var i ferd med å innføre dem. Det er også blitt stilt spørsmål ved om Flynn hadde lovet Russland å løfte sanksjonene så fort Trump flyttet inn i Det hvite hus, om de ikke svarte med motsanksjoner.

Ny versjon dagen etter

Torsdag, altså dagen etter at Flynn snakket med The Washington Post, husket han plutselig annerledes enn hva han hadde gjort i mange uker på rad.

Da kunne en av hans talspersoner fortelle avisen at Flynn hadde «indikert at mens han ikke hadde noe erindring av å ha diskutert sanksjonene, kunne han ikke være sikker på at temaet aldri kom opp».

Det kan virke som at han har fått god hjelp av The Washington Post til å gjenoppfriske hukommelsen. For da avisen publiserte sin artikkel om Flynn og telefonsamtalene på fredag, kunne de vise til hele ni anonyme kilder i etterretningsvesenet. Alle kunne bekrefte at sanksjonene var et tema i samtalene mellom Flynn og den russiske ambassadøren Sergej Kisljak.

Ambassadøren ble avlyttet

For amerikansk etterretning er det rutine å avlytte telefonen til den russiske ambassadøren. Det er derfor at den nå, ifølge amerikansk presse, sitter på minst et opptak av en samtale mellom Flynn og Kisljak. Og der fremgår det så visst at Obamas sanksjoner var et tema.

– Kisljak satt igjen med det inntrykket at en ville komme tilbake til sanksjonene på et senere tidspunkt, sier en tidligere tjenestemann til The Washington Post.

Her Russlands Washington-ambassadør Sergej Kisljak på et bilde fra 2013.

Ifølge The Wall Street Journal viser samtalene at Flynn ikke kom med noen løfter til russerne, selv om de ikke kom med motreaksjoner på Obamas sanksjoner. Trump gikk selv ut på Twitter og skrøt av Vladimir Putin for at han ikke gjengjeldte sanksjonene. Putins utenriksminister hadde bedt den russiske presidenten å svare med samme mynt. Men fremfor å utvise 35 diplomater, slik Obama gjorde, svarte Putin dagen etter Obamas sanksjoner med å invitere amerikanske diplomatbarn på juletrefest i Kreml.

– Noe skjedde i disse 24 timene, sier en tidligere tjenestemann til The Washington Post.

Putins reaksjon kom overraskende på Obama og hans folk. De begynte derfor å gå igjennom etterretningsmateriale for å se om det kunne gjøre dem klokere. Det var da de fant at Flynn og Kisljak omtrent i samme tidsrom hadde snakket sammen på telefon og utvekslet SMSer.

Det hjelper Flynn en del at han ikke skal ha kommet med løfter til russerne. Men tilsynelatende er han blitt tatt i lyve om innholdet i samtalene overfor sine kolleger. Basert på at Flynns forsikringer om at han ikke hadde diskutert sanksjonene med Kisljak, er det ikke bare visepresidenten som har forsvart Flynn offentlig. Også pressetalsmann Sean Spicer og stabssjef Reince Priebus har gjort det samme.

– Har sagt unnskyld til alle sammen

Nå har Flynn krøpet til korset og bedt om bedre vær.

– Han har sagt unnskyld til alle sammen, sier anonym tjenesteperson til The Wall Street Journal.

Flynn skal ifølge avisen ha innrømmet at sanksjonene ble diskutert, og han i motsetning til hva som tidligere har blitt sagt dessuten snakket med ambassadøren mer enn en gang 29. desember. Han snakket med visepresidenten to ganger i løpet av fredag, en gang på telefon og en gang ansikt til ansikt.

Flere håper han selv sier opp

Men det spørs om det og alle verdens unnskyldninger er nok. Nå spekulerer amerikansk presse i om at han kan bli den første som får sparken av presidenten. Ifølge The Wall Street Journal sier en kilde at flere i Trumps administrasjon håper at han sier opp frivillig.

– Det er bred konsensus i Det hvite hus at han løy. Visepresidenten føler at han løy. I en stilling hvor det ikke skal være noe drama er det drama nonstop. Jeg vil bli veldig overrasket om han varer særlig lenger, sier en kilde i Trumps administrasjon til The Washington Post.

Så langt er det ingen i Det hvite hus, inkludert Trump selv, som har villet forsvare Flynn offentlig. Det vakte spesielt stor oppsikt søndag at Trumps topprådgiver Stephen Miller, som deltok i en rekke politiske talkshows, nektet å støtte Flynn. På spørsmål om Trump har tillit til Flynn, svarte Miller slik til Meet the Press på NBC News.

– Det er ikke jeg som skal fortelle deg hva som er i presidentens hode, sa Miller.

Michael Flynn har lenge vært i søkelyset for sine bånd til Russland. Da propagandakanalen RT, tidligere Russia Today, feiret tiårsjubileum i Moskva desember 2015, fikk Flynn plassen ved siden av Vladimir Putin.

Kan ha brutt lov fra 1799

Det er ikke bare det at Flynn tilsynelatende har løyet til sine kolleger som gjør at han er i problemer. Han kan også ha brutt the Logan act, en lov fra 1799 som forbyr privatpersoner å blande seg inn i landets diplomati.

For øvrig bør det ikke være noen overraskelse for generalløytnanten Flynn at telefonen til den russiske ambassadøren blir avlyttet. Han har selv vært sjef for DIA, forsvarets egen etterretningsorganisasjon.