FN: IS får stadig mer kontroll i Libya

Maktvakuum etter at Norge og andre NATO-land bombet Libya i 2011 har bidratt til at IS vinner stadig terreng.

En mann kommer trillende med en tralle etter kamper i byen Benghazi i Libya.
  • Ntb

IS har suksess med å rekruttere unge menn fra lokale stammer ved å tilby dem beskyttelse og andre goder. I tillegg har IS klart å få støtte fra offiserer som tidligere var lojale overfor avdøde diktator Muammar Gaddafis regime, heter det i rapporten som er lagt fram for FNs sikkerhetsråd.

— IS-jihadister har befestet grepet om kystbyen Sirte ved å utslette motstanderne, og gruppen er nå «den betydeligste politiske og militære aktøren i regionen», heter det i rapporten.

Rekruttering

Ekstremistgruppen har dessuten vunnet terreng innover i landet mot Tripoli og den vestlige byen Sabrata, både ved å rekruttere folk lokalt og å hyre inn fremmedkrigere som kommer via Tyrkia og Tunisia. Ekstremister fra det afrikanske kontinentet har reist via Sudan for å slutte seg til SI i Sirte og Benghazi, heter det videre.

Politisk og sikkerhetsmessig vakuum har blitt ytterligere utnyttet av IS i Irak og Syria, som igjen har bidratt til betydelig utvidelse av IS' kontroll over libyske områder, påpeker rapporten, uten å anslå hvor mange IS-krigere som finnes i Libya.

Les om maktspillet forut for flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia:

Les også

Slik presser Tyrkias president Europa i kne

Et B-1B bombefly tar av fra den amerikanske Ellsworth-flybasen i Sør-Dakota i 2011. Flyet skulle til Libya.

VåpenembargoLibya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Gaddafi i 2011.

Landet har dessuten siden da vært underlagt våpenembargo. Rapporten peker riktig nok på at det har blitt utplassert MIG-21F-jagerfly i Tobruk, der Libyas internasjonalt anerkjente regjering holder til, og jagerflyene «ser ut til å være de samme som eies av Egypt», uttaler ekspertene i rapporten.

Egyptiske myndigheter tilføyer at det ikke stemmer at landet har stilt jagerfly til disposisjon. FN-eksperter fortsetter sine undersøkelser for å finne ut om Tyrkia, De forente arabiske emirater og Sudan har brutt våpenembargoen.

Samtidig peker FN-ekspertene på at våpenembargoen gjør at libyske myndigheter har lite å stille opp med i kampen mot IS.

IS-leir ble bombet:

Les også

USA: - IS planla angrep mot USA og andre vestlige interesser

Frykt for eskalering

— De stadige sammenstøtene og IS' utvidelse har ført til økt etterspørsel etter militærutstyr, heter det i rapporten fra FNs ekspertpanel. Ekspertene mener de mange grupperingene i landet i økende grad vil komme til å basere seg på støtte utenfra.

— Fremveksten av IS i Libya er ventet å føre til økt internasjonal og regional innblanding, som igjen kan virke provoserende og bidra til ytterligere polarisering hvis innsatsen ikke koordineres. I påvente av dette har IS spredt nasjonalistisk budskap ved å fremstille seg som den viktigste skansen mot utenlandsk innblanding, heter det i rapporten.

FN-ekspertene uttrykker bekymring over det som er igjen av lagrede kjemiske våpen i Libya. Disse «må tas hånd om og ødelegges så raskt som mulig», sier de.

Ustabilitet

Kaoset i Libya har blitt forverret siden 2014 da en islamistledet militsallianse overtok makten i hovedstaden Tripoli og sendte den internasjonalt anerkjente regjeringen på flukt til den østlige delen av landet. Islamistene opprettet sin egen statsadministrasjon, og siden da har landet hatt to regjeringer og to nasjonalforsamlinger.

FN har forsøkt å skape enighet rundt en ny samlingsregjering som skal kunne konfrontere trusselen fra IS, men så langt har forsøket vært fånyttes siden rivaliserende fraksjoner i landet ikke vil gi sin støtte. (©NTB)

Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.