Borgerlig krise i Sverige - Moderaterna vil forhandle med Sverigedemokraterna

Moderaterna vurderer å kaste Sveriges sosialdemokratiske regjeringen allerede i høst. Da trenger de Jimmie Åkessons hjelp. Men alliansepartnerne stritter imot.

Partileder Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna (SD) ser på Moderaternas utstrakte hånd som det første steget på veien mot at SD kan sitte i regjering eller være støtteparti for en borgerlig regjering.

Partileder Anna Kinberg Batra i Moderaterna, norske Høyres søsterparti, endrer det politiske landskapet dramatisk ved å åpne for samtaler med Sverigedemokraterna.

Hun mener landet ikke kan vente til etter valget i 2018 og at «det beste for Sverige er en ny allianseregjering» allerede til høsten.

For å få til det er de borgerlige avhengige av et felles budsjettforslag som aktivt støttes av høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) for å få flertall i Riksdagen.

Kinberg Batra åpner også for å snakke med SD i saker der de fire såkalte alliansepartiene ikke blir enige.

«Å på prinsipielt grunnlag utestenge det ene eller andre partiet fra muligheten for normalt parlamentarisk arbeid, kan ikke forsvares», skrev hun i en kronikk i Aftonbladet forrige uke.

Siden Sverigedemokraterna kom inn i Riksdagen for litt over seks år siden, har ingen partier forhandlet med det sterkt innvandringsfiendtlige partiet.

Borgerlig kaos

Liberalerna og Centerpartiet sier de ikke støtter Kinberg Batra og ikke under noen omstendigheter vil snakke med SD. Torsdag hadde Alliansens fire partilederne sitt første møte etter utspillet.

De mindre alliansepartiene frykter at SD får innflytelse over Alliansen gjennom at Moderaterna tilpasser seg i enkeltspørsmål, skriver nyhetsbyrået TT.

Partiene krever at Moderaterna klargjør hva de mener og hva det vil si i praksis.

– Centerpartiet forhandler ikke med Sverigedemokraterna. Da spiller det ingen rolle om Sverigedemokraterna kommer til oss eller om det er tilbud via noen andre, sier parlamentarisk leder Anders W. Jonsson til Aftonbladet.

– Vi har fortalt hva vi synes. Vi i Liberalerna samarbeider ikke med SD, sa gruppeleder Christer Nylander til Expressen etter møtet.

Moderaterna-leder Anna Kinberg Batra.

Alliansens fremtid på spill

Statsvitenskapsprofessor Magnus Hagevi ved Linnéuniversitetet i Växjö sier at Alliansens overlevelse nå står på spill. Sammen satt de fire borgerlige partiene i regjering fra 2006 til 2014.

– Vendingen mot Sverigedemokraterna og Lööfs (partilederen i Centerpartiet, red.anm.) tydelige svar om at Moderaterna må velge mellom Alliansen og SD, aktualiserer spørsmålet om Alliansen kan bli splittet, sier han til Svenska Dagbladet.

Førsteamanuensis Jenny Madestam ved Södertörns högskola tror ikke dette er slutten for samarbeidet. Hun mener Moderaterna må gå tilbake på uttalelsene for å ikke skremme bort samarbeidspartiene.

– Utspillet var et uttrykk for desperasjon fra Anna Kinberg Batra og Moderaternas side for å vise at de virkelig vil ta regjeringsmakten. Men det er åpenbart at hun satt sitt eget partis fremgang før de øvrige alliansepartiene, sier statsviteren til avisen.

SD ser utspillet som en åpning

I SD møtes derimot utspillet med glede. Jimmie Åkesson mener det viser at Moderaterna kan se for seg andre regjeringskonstellasjoner enn Alliansen.

– For eksempel kan hun ta oss inn i regjeringen eller som regjeringsgrunnlag. Det siste er mer sannsynlig enn det første, sier partilederen til Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har seilt i medvind de siste par årene. I TV 4 og Novus siste meningsmåling sier 17,7 prosent av de spurte at de vil stemme på partiet. Det er betydelig opp fra de 12,9 prosentene det fikk i valget i 2014.

– Jeg ser egentlig forutsetninger for å kunne fordype samarbeidet på i prinsippet alle områder, bortsett fra enkelte velferdsspørsmål der vi og Moderaterna har ulike syn, sier SDs parlamentariske leder Mattias Karlsson til Dagens Industri.

Moderaterna splittet

Under tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt var Moderaterna svært kritisk til Sverigedemokraterna. Også i dag er det svært kontroversielt at Kinberg Batra vil åpne for å snakke med SD.

Så langt har blant andre en lokalpolitiker og en tidligere leder i Moderaternas ungdomsparti meldt seg ut.

Hele 63 prosent av Moderaternas velgere er derimot positive til et samarbeid med SD. Det er opp fra 50 prosent for et halvt år siden, viser målinger fra Svenska Dagbladet og SIFO.