Verden

Høyreradikal canadisk student skal ha stått bak moské-terroren i Quebec. 27-åringen uttrykte støtte til Marine Le Pen.

Den 27 år gamle studenten er siktet for seks drap. Motivet for angrepet er fortsatt ikke kjent.

Alexandre Bissonnette blir ført inn i en politibil. 27-åringen er siktet for drap på seks personer. JACQUES BOISSINOT / AP / NTB Scanpix

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Den franskcanadiske mannen Alexandre Bissonnette (27) ble mandag siktet for overlagt drap på seks personer samt fem drapsforsøk etter skytingen i en moské i Quebec City ved 20-tiden søndag. Det er ventet at siktelsen vil bli utvidet til å omfatte terrorrelaterte punkter.

Den 27 år gamle statsvitenskapsstudenten var iført en hvit kjeledress da han ble fremstilt for varetektsfengsling ved byretten i Quebec City. Han var spinkelt bygd og så ut som en gutt, skriver The New York Times.

Bissonnette skal ha vært en ivrig debatant på høyreradikale og islamkritiske nettsteder, og han skal ha uttrykt sterk støtte til den høyrepopulistiske kandidaten i det franske presidentvalget, Marine Le Pen.

Alexandre Bissonnette (27). Handout / X80001

Naboer forteller at han var en stille gutt som ikke skilte seg ut.

– Vi har kjent familien i 30 år. Bissonnette og broren var normale gutter, og det var aldri noe som skulle tilsi at han kunne gjøre noe slik, sier Alain Dufour til The New York Times.

Flere ransakelser

En talsmann for politiet sier de fortsatt gjennomfører ransakelser og at det er ventet at siktelsen vil bli utvidet og vil omfatte terrorrelaterte punkter.

Mandag opplyste politiet først at to personer var pågrepet og mistenkt. Senere ble det opplyst at en av dem hadde status som vitne. Begge de to som var i politiets søkelys mandag, er canadiske statsborgere bosatt i Quebec City, uten tidligere rulleblad.

Mandag kveld satt de i avhør, men politiet har så langt ikke ville kommentere mulig motiv.

Nyhetsbyrået Reuters melder mandag kveld at mannen som har status som vitne, har marokkansk bakgrunn. En kilde med kjennskap til etterforskningen sier til Reuters at politiet anser hendelsen som en «ensom ulv»-aksjon.

Trudeau: – Et terrorangrep

Den ene personen ble pågrepet nær moskeen. Den andre meldte seg selv og ventet på politiet ved broen til Île d’Orléans. Det ble funnet minst ett våpen i bilen hans, ifølge Radio-Canada.

Moskeen er én av seks i Quebec City og har rundt 5.000 medlemmer. Canadas statsminister Justin Trudeau er klar på at udåden må regnes som en terrorhandling.

– Vi fordømmer denne terrorhandlingen mot muslimer, sa han i en uttalelse etter angrepet søndag kveld lokal tid. Han slo også fast at landet står sammen med de én million muslimene som bor i landet.

Flere titall mennesker var samlet til bønn i moskeen da angrepet skjedde. Angriperen tok seg inn i den delen av moskeen der mennene ba, ifølge The Telegraph. For fem av de sårede var tilstanden kritisk mandag ettermiddag.

Fem kritisk såret

Den canadiske avisen The Globe and Mail melder at tilstanden fremdeles er kritisk for fem av dem som ble truffet under skytingen. De ble operert ved sykehus natt til mandag.

12 personer ble behandlet ved sykehus for mindre skader og ble deretter utskrevet.

– Barbarisk

– Hvorfor skjer dette her? Det er barbarisk, sier moskéleder Mohamed Yangui.

Han var ikke selv til stede da skytingen startet, men sier han fikk flere desperate telefonsamtaler fra folk som var samlet til kveldsbønn.

Han sa at skytingen fant sted i mennenes del av moskeen og at han var redd for at noen av dem kunne være barn, skriver nyhetsbyrået AP.

40–60 mennesker, blant dem barn, var i moskeen i forbindelse med kveldsbønnen søndag.

Pressefolk utenfor sperringene ved Moskéen i Quebec der flere er drept i skyting. MATHIEU BELANGER / REUTERS / NTB SCANPIX

Flere islamofobe handlinger

De siste årene har det vært en økning i islamofobe handlinger i provinsen, ifølge Reuters.

I juni i fjor ble det lagt et avkuttet grisehode på trappen til én av moskeens inngangsdører. Hodet var pakket inn i cellofan med fargebånd og sløyfe, og på et kort sto det: «bonne appétit», skriver avisen Montreal Gazette.

Tre uker senere ble det delt ut løpesedler i nærområdet. Tittelen på den var: «Hva er verst: Et grisehode eller et folkemord?»

Lederen for moskeen som ble rammet i går kveld, Yangui, forteller at det ikke har vært noen trusler i det siste.

– Vi har et svært godt forhold til naboene, med lokalsamfunnet. Det er gjensidig respekt, og så skjer dette, sier han.

«Alle våre tanker går til barna som vil få høre at deres fedre er døde. Måtte Gud gi dem styrke og tålmodighet», skriver moskeen på sin Facebook-side.

Lover beskyttelse til muslimer i New York

Politiet i New York setter inn ekstra patruljer for å øke sikkerheten rundt byens moskeer og andre trossamfunn etter moskeangrepet i Canada.

– Byen skal beskytte dere, tvitrer ordføreren.

– Til mine muslimske medborgere i New York: Byen skal beskytte dere. Politiet skal beskytte dere. Vi skal bekjempe hat og fordommer, skriver ordfører i New York Bill de Blasio på Twitter.

I en annen tweet legger ordføreren ved et bilde av en nyhetsartikkel om en moskébrann i Texas.

– Det forferdelige angrepet i Quebec står ikke alene. I dag ble en moské i Texas brent ned til grunnen. Vi må stoppe dem som forsøker å splitte oss, skriver de Blasio.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Canada

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mann forsøkte å kjøre inn i folkemengde utenfor moské i Paris

 2. VERDEN

  Én død og åtte skadet: Varebil kjørte inn i folkemengde ved moské i London

 3. VERDEN

  47-åring siktet for terrorisme etter moskéangrepet i London

 4. VERDEN

  Terrorsiktet på Facebook: «Trump, du feilet i å beskytte nasjonen din»

 5. VERDEN

  49 mennesker drept i skyting ved moskeer på New Zealand

 6. VERDEN

  Sri Lanka etter terroren: 23 arrestert for å angripe muslimer