Verden

Ett av Europas mest korrupte land skal nå overta styringen av EU

Romania er lei av å bli kalt «et annenrangs EU-land». Men dagen før Romania overtok formannskapet i EU, var beskjeden fra Brussel brutal.

1. januar overtok Romania formannskapet i EU. I en høytidelig seremoni i Victoria-palasset i Bucharesti rett før jul gir Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz «stafettpinnen» videre til Romanias statsminister Viorica Dancila. Foto: Vadim Ghirda/ AP/ NTB scanpix

  • Eirin Hurum
    Aftenpostens Europa-korrespondent
  • Ingeborg Moe
    Journalist i utenriksredaksjonen

I et oppsiktsvekkende intervju med den tyske avisen Welt am Sonntag, kom EU-sjefen Jean-Claude Juncker med følgende velkomsthilsen til Romania:

– Jeg har mine tvil om regjeringen i Bucuresti vil være i stand til å lede EUs formannskap på en ordentlig måte dette halvåret.

Da Romanias statsminister Viorica Dancila møtte EU-sjefen Jean-Claude Juncker tidligere i høst, var tonen hjertelig. Nå sår Juncker tvil om Romania er moden nok for oppgaven som leder for EUs formannskap. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP/ NTB scanpix

Ikke moden for oppgaven

Juncker sier at Romania teknisk sett er kapabel, men at han har sine tvil om landet er modent nok for oppgaven.

EUs formannskap går på rundgang mellom de 28 EU-landene. Hvert land leder EU i en seksmåneders periode og har da som oppgave å lede møtene i EUs ministerråd. Frem til jul har det vært Østerrike som har hatt ledertrøyen.

– Jeg deler Junckers bekymring, sier Iulian Bulai, som er folkevalgt for partiet USR («Unionen for å redde Romania») i Romania.

Han har bodd flere år i Norge, men er nå politiker i hjemlandet og har kampen mot korrupsjon som en av sine viktigste saker.

– Dette året der vi skulle vært fokusert på å ta en ansvarlig rolle i å lede EU-rådet, har den rumenske regjeringen vært opptatt av helt andre ting, som å gi amnesti til korrupte politikere, sier Bulai til Aftenposten.

Han er sekretær i presidentskapet i det rumenske parlamentet.

Det sosialdemokratiske regjeringspartiet reagerer voldsomt på forhåndsdømmingen av Romanias lederegenskaper.

Romania er tydeligvis under spesiell overvåking fra Brussel. Vi blir behandlet som annenrangs-EU-land, sier Mihai Fifor fra det sosialdemokratiske regjeringspartiet.

– Vi finner oss ikke lenger i å bli skjelt ut og holdt i ørene for ting som skjer overalt i Europa.

Her er listen over noen av problemene og skandalene som rir landet:

1. Partileder soner betinget dom

Nåværende partileder Liviu Dragnea kan ikke selv bli statsminister fordi han er dømt for valgjuks. Han regnes likevel som den sterke mann og den som holder i regjeringens tråder. Foto: Vadim Ghirda/ AP/ NTB scanpix

Romanias sterke mann, Liviu Dragnea, soner en betinget dom på to år for valgfusk. Han leder det sosialdemokratiske partiet PDS, men kan altså ikke være statsminister.

Den oppgaven er nå overlatt til Viorica Dancila, som har vært statsminister siden januar 2018.

Dragnea har i tillegg en dom for korrupsjon på tre og et halvt år fra i sommer, men dommen er ikke rettskraftig.

2. Vil gi amnesti til alle korrupsjonstiltalte

Dessuten jobber Dragnea og hans parti PDS for å endre lovverket som skal gi amnesti til tidligere korrupsjonsdømte politikere.

Som om ikke det var nok: Dragnea kom til makten i 2016 på et valgprogram som blant annet gikk inn for å avkriminalisere korrupsjon.

Folkevalgte Iulian Bulai sier at det er en spent stemning i Romania fordi det er varslet at regjeringen skal komme med det omstridte hastevedtaket om amnesti innen midten av januar.

Det siste året har en demonstrasjonsbølge skyllet over landet. Ukentlig har det vært protester mot det svært mange unge rumenere mener er en gjennomkorrupt regjering. Foto: Stoyan Nenov/ Reuters/ NTB scanpix

3. Et evig demonstrasjonstog

Det siste året har den rumenske hovedstaden i perioder sett ut som et evig demonstrasjonstog.

  • Regjeringen skjelte ut utenlandsrumenerne som «tiggere, tyver og horer». Kampen mot korrupsjon får det til å koke over.

– Vi har hatt de største protestene sine revolusjonen, sier Bulai.

Han peker på den store utskiftningene av politikere etter valget og at tilliten til regjeringen har falt som en stein.

– Vi ønsker ikke å bli styrt av tyver, ropte demonstrantene i julen.

Da var tusenvis samlet foran Revolusjonsplassen i hovedstaden, stedet hvor diktatoren Nicolae Ceausescu flyktet i sitt helikopter de dramatiske romjulsdagene i 1989.

Det finnes fortsatt kommunistiske nostalgikere som hedrer diktatorens minne. Her samles noen av dem for å feire 100 årsdagen for hans fødsel. Foto: Vadim Ghirda/ AP/ NTB scanpix

4. Arven fra kommunismens mest stormannsgale

Demonstrasjonene i julen var også til minne om dem som mistet livet i de dramatiske revolusjonsdagene i 1989. 1.140 mennesker ble drept i sammenstøtene med Ceausescus sikkerhetsstyrker.

– Rumenerne som ble drept i juledagene i 1989, gjorde det i et håp om at Romania måtte bli et fritt og demokratisk land. Vi vil ikke tilbake til den perioden, fortalte en av demonstrantene, Oana Solomon, til nyhetsbyrået AP.

Over 1000 rumenere ble drept i kampene mellom demonstranter og Ceausescus sikkerhetsstyrker julen 1989. Foto: Radu Sigheti/ Reuters/ NTB scanpix

Men nesten 30 år etter at østblokkens mest stormannsgale og brutale diktator falt, minnes han som en helt av enkelte.

Nicolae Ceausescu og hans like stormannsgale kone, Elena ble henrettet 1. juledag 1989 etter en summarisk rettssak.

Liket av Nicolae Ceausescu ble vist på rumensk tv etter at diktatoren ble henrettet etter en summarisk rettssak i julen 1989. Foto: Rumensk tv/ Reuters/ NTB scanpix

Det var første gang rumenerne med egne øyne fikk se den luksus han og hans familie hadde levd under i presidentpalasset.

Diktatoren og hans kone Elena levde i en ufattelig luksus i presidentpalasset i Bucharesti. Nå er palasset og deres eiendeler blitt endel av et museum. Foto: Vadim Ghirda/ AP/ NTB scanpix

5. De unge rømmer landet

Mange unge rumenere har forlatt landet. Den det siste året har mange kommet hjem for å delta i demonstrasjonene. Foto: Stoyan Nenov/ Reuters/ NTB scanpix

Omtrent 20 prosent av rumenerne – fire millioner – bor i utlandet. Romania er sammen med Bulgaria det EU-landet hvor «hjerneflukten» er mest dramatisk. Det er de unge og velutdannede som drar.

Men dette året har mange returnert for å delta i protestene. I august meldte flere byråer at mange brukte ferien sin for å kjempe mot det de ser som en korrupt regjering i hjemlandet.

6. Et av Europas mest korrupte land

Romania havner på 59. plass på Transparency Internationals korrupsjonsindeks der 180 land er med. Bare Bulgaria og Ungarn har dårligere skår blant EU-land.

Før jul kom EU-kommisjonen med en knusende rapport der den slår alarm om at utviklingen går i feil retning. Kommisjonen frykter både for domstolenes uavhengighet og for at nye lovendringer skal gjøre situasjonen verre.

Financial Times skriver at Romania som formannskapsland blant annet vil få i oppgave å starte høringene om Polen og Ungarn bryter EUs grunnleggende verdier. Samtidig blir altså Romania anklaget for å gå i feil retning.

7. Nesten fattigst i EU

En mann sørger ved graven til sin datter. Hun var en av demonstrantene som ble drept i opprøret mot Nicolae Ceausescus sikkerhetsstyrker i 1989. Foto: Vadim Ghirda/ AP/ NTB scanpix

Romania er et av EUs fattigste land. Bare nabolandet Bulgaria og Kroatia scorer lavere på kjøpekraft når man ser på bruttonasjonalprodukt pr. innbygger. Mens snittet i EU er 27 700 euro pr. person ligger det på 8 700 i Romania.

Men selv om Iulian Bulai er bekymret for det som skjer i hjemlandet, understreker han at formannskapsvervet først og fremst er symbolsk, og at EU ikke står og faller på hvilket land som har formannskapet.

Og rumenere er også blant folkene som er mest begeistret for å være med i EU.

– Vi et land med veldig høy EU-entusiasme. Vi er «all in» i prosjektet, sier Bulai.

Les mer om

  1. Europa
  2. Romania
  3. EU
  4. Korrupsjon
  5. Jean-Claude Juncker

Relevante artikler

  1. VERDEN

    Kampen mot korrupsjon fører hundretusener ut i gatene. Et grusomt drap øker temperaturen.

  2. VERDEN

    Kommunismen falt, men frykten er tilbake. Én generasjon kan endre Øst-Europa på nytt.

  3. VERDEN

    Over hele Europa fosser populistene frem. Nå begynner de å innta maktens korridorer i EU.

  4. VERDEN

    Britisk minister: Brexit kan bli avlyst

  5. VERDEN

    Nabolandet tjener stort på brexit: Bedriftene står i kø, unge vender hjem og briter søker om pass

  6. VERDEN

    Arbeidsløsheten på bunn i EU