Verden

Dette har Trump og Sanders til felles

Både Donald Trump og Bernie Sanders er opprørskandidater som ønsker et mer isolasjonistisk USA både i handels- og utenrikspolitikken.

Motpolene Donald Trump (69) og Bernie Sanders (74) ønsker at USA skal spille en mye mer tilbaketrukket rolle på verdensarenaen. Scanpix/bildekombo

 • Steinar Dyrnes

Til tross for at Donald Trump og Bernie Sanders hører til på hver sin ytterkant i amerikansk politikk, har de felles standpunkt i flere viktige spørsmål. Kanskje først og fremst gjelder dette innen utenrikspolitikken, hvor begge satser hardt på en antikrigslinje, og innen handelspolitikken, hvor begge er kritiske til frihandelsavtaler USA har undertegnet.

Natt til onsdag er det seks nye nominasjonsvalg. Hvis ikke Trump gjør det bra da, kan nominasjonskampen vare helt til landsmøtet i juli.

Les også

Trolig den eneste måten for å stoppe Trump

Tordner mot Iphone-produksjon i Kina

De to mener at frihandelsavtalene bidrar til at amerikanske arbeidsplasser flyttes til utlandet. Trump har blant annet rettet skytset mot Apple, som produserer Iphoner i Kina.

— Vi skal få Apple til å lage deres fordømte computere og ting i dette landet fremfor i andre land, har Trump sagt.

De viktigste velgerne til Trump er hvite amerikanere fra lavere middelklasse og arbeiderklassen. Disse har over flere tiår fått det tyngre og tyngre. USA-kjenneren Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskulen i Volda, forteller at det er mye frustrasjon blant disse velgergruppene.

— Det er vanskeligere og vanskeligere å få godt betalte jobber hvis du ikke har høyere utdanning. Så det er mye frustrasjon, sier Tønnessen til Aftenposten.

Dette lurer nok mange på:

Les også

Trump maler fiendebilder og taler som et snurt barn – og drar stemmer. Hvorfor? | Thor Steinhovden

Trump-politikk forverret depresjon

Sist gang USA for alvor førte en proteksjonistisk politikk var under Den store depresjonen på 30-tallet. Da ble den kontroversielle Smoot-Hawley-loven vedtatt. Den økte tollen på over 20.000 importvarer til rekordnivå.

— Loven fikk jo negative konsekvenser inn i 1930-årene, sier Tønnessen, som også er president i American Studies Association of Norway.

Han mener at loven kan ha bidratt til å gjøre vondt verre.

Frykter at Trump kan utløse handelskrig

Også eliten i det republikanske partiet frykter konsekvensene av Trumps proteksjonistiske politikk. Det gjorde blant annet partiets forrige presidentkandidat, Mitt Romney, klart da han tok et generaloppgjør med Trump for et par uker siden. Tønnessen viser til at Romney allerede i begynnelsen av den nesten 18 minutter lange talen advarte mot at Trumps politikk kan føre til handelskrig.

— Hvis Donald Trumps planer noen gang blir satt ut i livet, så vil landet synke ned i en lengre økonomisk tilbakegang. Et par eksempler. Hans foreslåtte 35 prosent straffetoll-lignende bøter vil lede til en handelskrig som vil øke prisene for forbrukerne, drepe eksportjobber og lede til at gründere og virksomhet flykter fra Amerika, sa Romney.

Både Trump og Sanders er i mot frihandelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership), en handelsavtale mellom 12 land rundt Stillehavet. Et utkast til avtale ble lagt frem i 2015 etter syv års forhandlinger. Avtalen er ennå ikke godkjent av den amerikanske Kongressen.

— Uhemmet frihandel har vært en katastrofe for amerikanske arbeidere, sier Sanders.

Fellestrekkene til Trump og Sanders fikk den profilerte Financial Times-kommentatoren Gideon Rachman til å skrive om "gjenopplivingen av amerikansk isolasjonisme".

Hverken sover, drikker eller røyker:

Les også

Trump sover bare 3-4 timer hver natt

— Jeg er blitt velsignet med gode gener:

Les også

Trumps lege: Blir den friskeste president noensinne

Vil ikke være verdens politimann

Også innen utenrikspolitikken har Trump og Sanders funnet sammen.

— Vi kan ikke og skal ikke være verdens politimann, eller bære byrden med å bekjempe terrorisme alene, heter det på hjemmesiden til Sanders.

Trump på sin side har uttalt at Japan og Sør-Korea må betale for de amerikanske militærbasene i landet, og han har gang på gang lovet å bygge en mur langs grensen til Mexico.

Aftenpostens kommentator Frank Rossavik tror det blir mindre krig og mindre demokrati med Trump:

Les også

«President Trump blir neppe en fare for verden»

Tønnessen tror hverken at muren blir bygd eller at Apple flytter Iphone-produksjonen tilbake til USA, dersom Trump blir den neste amerikanske presidenten.

— Nei, jeg tror det vanskelig å få Apple til det siden de jo har et så stort apparat i Asia, sier Tønnessen.

Ingen av Donald Trumps motstandere har foreløpig klart å målbinde ham. Det har derimot TV-ankeret Megyn Kelly.

Les også

Vi spurte henne: Hvorfor lar hun seg ikke skremme av Trump?

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Handelskrigen eskalerer: Slik påvirker det amerikanske husholdninger, Apple og en datingapp for homofile.

 2. VERDEN

  Gates vil at Trump skal inspirere til innovasjon

 3. VERDEN

  Mens Trump øker tollen og starter handelskriger, omfavner amerikanere flest frihandel som aldri før

 4. VERDEN

  Slik forlenger og utvider Donald Trump USAs nesten 20 år lange krig

 5. VERDEN

  Mur mot Mexico, oppmykning med Putin. Slik vil president Trump endre USA og verden.

 6. VERDEN

  EU har undertegnet sin største frihandelsavtale noensinne