Verden

Søreide bekymret for Trumps metalltoll

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det er «alvorlig og bekymringsfullt» at Donald Trump varsler handelshindre i form av toll på stål og aluminium. Børsene faller i Asia og flere reagerer på metalltollen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret for mulige ringvirkninger dersom flere land følger USA og innfører handelshindre.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Torsdag kunngjorde den amerikanske presidenten at han vil innføre 25 prosent toll på import av stål og ti prosent toll på aluminium for å beskytte amerikansk industri.

– Disse tollsatsene kommer til å vare lenge, sa Trump på et møte med representanter for amerikansk stål- og aluminiumsindustri. Forslaget er en oppfølging av anbefalingene fra handelsdepartementet, som har gått gjennom metallimporten.

Søreide: – Ikke konstruktivt

– Nasjonal sikkerhet som unnskyldning for proteksjonisme er ikke konstruktivt. Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet som har tjent oss godt i over 70 år, og øker risikoen for at andre land også stenger sine markeder, sier Søreide i en pressemelding torsdag kveld.

Det er så langt ikke klart hvilke varer som rammes eller om det blir gjort unntak for enkelte land. Tiltakene skal signeres av presidenten til uken.

Aluminium og stål er viktige eksportvarer for Norge, men mindre enn 1 prosent av eksporten på nesten 50 milliarder kroner går til USA.

– Det ser ut til at lite av norsk eksport vil bli direkte berørt i første omgang. Jeg er mer bekymret for de indirekte konsekvensene for norsk næringsliv. Ikke minst er vi sårbare dersom andre land velger å stenge sine markeder som respons på USAs varslede tiltak, sier utenriksministeren.

Overkapasitet innen stål, aluminium og skipsbygging er kjente og økende problemer for internasjonal handel, skriver departementet. Norge deltar i et forum opprettet av G20 for å finne løsninger på global overkapasitet i stålsektoren.

EU vil svare

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker var raskt ute med å si at EU i løpet av de nærmeste dagene vil komme med et motsvar til de økte tollsatsene.

– Proteksjonisme kan aldri være svar på felles utfordringer i stålsektoren. I stedet for å komme med en løsning, vil dette bare gjøre situasjonen verre, sier Juncker. Også Canada reagerer og kaller de nye tollsatsene for uakseptable.

– Utspillet fra Trump øker faren for en handelskrig mellom USA og Europa, sier Peter Bay Kirkegaard, sjefkonsulent ved Dansk Industri (DI) til nyhetsbyrået Ritzau.

Dyrere biler

Toyota sier den varslede tollen på stål og aluminium vil skape problemer for bilprodusenter og føre til betydelig dyrere biler i USA. Bilprodusenten påpeker riktignok at 90 prosent av stålet og aluminiumet selskapet bruker i sin virksomhet i USA, er amerikansk.

– Tollen vil uansett ha negativ effekt på bilprodusenter, leverandørindustrien og forbrukerne, ettersom det vil øke kostnadene og dermed prisen på biler og lastebiler som selges i USA, opplyser det japanske selskapet. USA er Toyotas største marked, med et årlig salg på 2,4 millioner kjøretøy.

Nedtur på børsene

På Wall Street falt Dow Jones-indeksen med over 2 prosent ned til 24.517 poeng, like etter at utspillet ble kjent.

Da børsene i Asia åpnet fredag morgen, gikk det nedover også der. I Tokyo falt Nikkei-indeksen 1,8 prosent etter åpning. Hang Seng-indeksen i Hongkong startet dagen med et noe mer beskjedent fall på 1,3 prosent.